JULEFEIRING PÅ HYTTA:

Familien på seks ville leie hytte til vinterferien. Så havnet de på visning ...

Å feire jul på hytta gir en egen ro for familien Solbraa. Tradisjonene er med, men julestresset og travelheten er lagt igjen hjemme.

Familien Solbraa er glad i å være ute, og selv om de ikke er på tur, spiser de ofte lunsj ute. Da er «hytte-tapas» en sikker vinner. 
Familien Solbraa er glad i å være ute, og selv om de ikke er på tur, spiser de ofte lunsj ute. Da er «hytte-tapas» en sikker vinner.  Foto: Inger Mette Meling
Først publisert Sist oppdatert

Det er rett og slett helt fantastisk å feire jul på hytta, sier Marianne Mittet Solbraa.

Familien samstemmer, for selv om de har hatt den flotte tømmerhytta i flere år og brukt den i nær sagt alle ferier, har de av ulike årsaker aldri tidligere feiret jul på hytta.

– Det gir både nærhet og ro. Og selv om gjøremålene er de samme, er det av en eller annen grunn befriende fritt for travelhet og stress, sier hun.

Marianne er glad i oppussingsprosjekter. På denne hytta har hun imidlertid latt både sag og malerkost ligge i fred.

Kommune: Stor-Elvdal

Fylke: Innlandet

Høyeste temp. siste år: 24,8

Laveste temp. siste år: - 26

Mest nedbør/døgn: 30 mm

Se mer

Ferdig møblert

– Vi kjøpte hytta fullt møblert og kunne i praksis bare ta med tannbørste og flytte inn, forteller hun.

– Jeg merket det allerede da vi var på visning at dette var et sted som kunne gi meg hvilepuls.

At familien endte opp med nettopp denne hytta, er et resultat av tilfeldigheter.

– Vi har familie med hytte i nærområdet og skulle besøke dem noen dager i en vinterferie. Fordi vi har fire barn, tenkte jeg at vi kanskje skulle forsøke å leie en hytte i nærheten istedenfor å invadere deres hytte.

Les også: (+) Vi drømmer om jacuzzi på hytta – hva må vi tenke på?

I et hjørne av stuen har familien sin spillplass. Det lille, runde bordet tar liten plass i rommet, men gir overraskende nok plass til mange, fra Casa på Matrand. Stolene fra Jysk er i mangotre med flettede bananblader. Bildene på veggene er fra Vebjørn Sand og fulgte med hytteinteriøret.
I et hjørne av stuen har familien sin spillplass. Det lille, runde bordet tar liten plass i rommet, men gir overraskende nok plass til mange, fra Casa på Matrand. Stolene fra Jysk er i mangotre med flettede bananblader. Bildene på veggene er fra Vebjørn Sand og fulgte med hytteinteriøret. Foto: Inger Mette Meling

Leieprisene var imidlertid skyhøye og ved et feilsøk dukket «hytte til salgs» opp.

De skulle egentlig ikke ha hytte, men Marianne er av den impulsive typen og avtalte allikevel visning.

– Da var det gjort. Jeg falt pladask! Ikke bare for hytta, men også for interiøret og for stilen til tidligere eier.

Marianne Mittet Solbraa (49 år)

Nils Solbraa (49 år)

Eida Helene Solbraa (13 år)

Fredrik Solbraa (10 år)

Amalie (22 år) og Henrik (20 år) som begge har flyttet hjemmefra

Se mer

I dag, flere år etter, er hun fremdeles takknemlig for at de fikk kjøpe «full pakke».

– Jeg gleder meg fortsatt over forrige eiers gode smak, sier hun.

Les også: (+) Det sto ingen avsender på julegaven. Jeg åpnet, og den ødela livet mitt

Glad for impulskjøpet

Alle overflater er beiset med ulike valører. Himlingspanel og et par innvendige panelvegger har fått en varm, gråhvit farge. Det gir en forsiktig kontrast til tømmerveggene som er beiset nøttebrune.

Byggeår: 2007

Størrelse: ca. 150 m²

Utvendig kledning: Tømmer

Tak: Torv

Rominndeling: Hovedetasje med entré, stue og kjøkken i åpen løsning, bad, 2 soverom samt bod. Loftsetasje med loftstue, to soverom, bod og bad. Utvendig bod + kjellerrom

Fasiliteter: Innlagt strøm og vann. Privat vann- og avløpsanlegg. Oppvarming: Varmekabler i alle gulv unntatt på soverommene. To ildsteder.

Instagram: marianne_mittet_solbraa

Se mer

De malte flatene er i brukket varmhvit. Sammen med brunpigmentert parkett og skiferfliser gir det et lunt og varmt helhetsuttrykk.

Romløsningen er åpen, og selv om det er en tung tømmerhytte, oppleves arealene som luftige.

– Vi tenkte faktisk at vi skulle sette inn en dobbel dør mellom stue og kjøkken, men vi kom heldigvis på bedre tanker, sier Marianne. Har noen behov for alenetid, får de heller ta seg en tur ut, mener hun.

Det store spisebordet på kjøkkenet er familiens  samlingssted. Bordet fulgte med hyttekjøpet. De gamle ryfylkestolene har de tatt med seg fra slektsgården. Himlingspanelet er lagt med fiskebensmønster mellom de synlige dragerne.
Det store spisebordet på kjøkkenet er familiens  samlingssted. Bordet fulgte med hyttekjøpet. De gamle ryfylkestolene har de tatt med seg fra slektsgården. Himlingspanelet er lagt med fiskebensmønster mellom de synlige dragerne. Foto: Inger Mette Meling

Familien har gitt hytta navnet Solan. Det forklares med at den, i likhet med den velkjente skjærefiguren til Kjell Aukrust, er sort og blank i kroppen og at beliggenheten er i hyttefeltet Sollia. Solans påkledning med ullskjerf og filttøfler er også et moment.

– Det er et like naturlig antrekk for ham som for oss, sier hun lattermildt. En værhane utformet som Solan bekrefter navnevalget. Morsomt nok er den gitt dem i innflytningsgave av tante Sol og onkel Bjørn.

For familien som bor i Hamar er beliggenheten i Sollia perfekt.

– Vi bruker 130 minutter fra dør til dør, og har både Rondane Nasjonalpark og Alvdalsfjella i nærheten.

Marianne er i grunnen ikke i tvil om at impulskjøp lønner seg.

– Vi er storfornøyde med både beliggenheten, hytta og interiøret. Og vi har oppdaget gleden og verdien i det å feire jul på hytta. Bedre blir det ikke.