Våningshus med ny vri
Fantasifull innredning
Interiørdesigneren har innredet et gammelt våningshus med en særegen blanding av gammelt og nytt. Se det enestående resultatet her.
Interiørdesigneren
Grethe Aagesen er interiørdesigner og gjennom firmaet Symbiose Design arbeider hun nå også spesielt med kjøkken, hvor hun bygger opp innredningsløsninger ut fra gamle skap og materialer blandet med nytt. (Grethe Aagesen, tlf. 472 34 193, Symbiose-Design )
Høyt oppe i dalsiden, med utsikt over fjellheimen, reiser det seg en stolt og vakker gammel værbitt bygning. Den er blitt flyttet fra museet i Tresfjord i Møre og Romsdal, og etter å ha blitt tatt ned to ganger og så satt opp igjen, har det gamle våningshuset nå kommet på plass som familiens hytte.
Ønsket gammelt hus
- Da vi bestemte oss for å bygge hytte, lette vi primært etter et gammelt hus til å sette opp igjen på tomta. Gjennom en annonse i Bondebladet fant vi dette huset i Møre og Romsdal, som museet i Tresfjord hadde tatt ned, men som de ikke hadde midler til å gjøre noe mer med, forteller Grethe, som er lidenskapelig opptatt av gamle hus, vakre gjenstander og materialer med patina og sjel.
Rekonstruert og flyttet
Etter at ekteparet hadde fått kjøpt huset, ble det fraktet til Dokka, for så å bli satt møysommelig opp igjen etter museets detaljerte arkitekttegninger. Da alle biter var falt på plass, ble huset tatt ned igjen og fraktet til fjells.
Etter måneder med målrettet og betydelige mengder arbeidsinnsats, sto huset frem i ny og spennende drakt, der hensynet til og det gamle og antikke har fått leve side om side med innslag av nytt, stramt og moderne.
Bevaringsverdig møter ny tid
Huset har beholdt sin opprinnelige form og materialer fra 1860, men har fått et tilbygg på rundt 9 kvadrat, som er det nye inngangspartiet. I tillegg har de valgt å bytte ut de gamle vinduene og erstatte dem med nye, større og flere vinduer.
Fusjonen mellom husets form, bygd opp av vakre, gamle tømmerstokker, og de moderne, stramt inndelte vindusfeltene, er blitt et vellykket møte mellom ny og gammel tid.
Mens vinduene åpner opp fra interiør til eksteriør, har smale dører mellom stuer, gang og kjøkken fått vike til fordel for store og brede åpninger uten dører, slik at rommene blir lyse og romslige.
Funksjonelt, lunt og utradisjonelt
Viktige faktorer for innredningen var å skape en god og lun atmosfære der ikke alt var strømlinjeformet, men spennende, robust og lett tilgjengelig. Hytta skulle være til for å brukes og trives i. Et sted hvor også gjester kan føle seg hjemme.
Gammelt treverk har friskt og modig blitt satt sammen med moderne materialer med innslag av rene flater og stramme linjer. Satt sammen på nye og spennende måter, er innredningen i hytta et frodig oppkomme av ideer, kontraster og skjønnhet.
Grethe har selv stått for innredningen, men deler sin entusiasme for innredning og gjenbruk med sin ektemann, som på hobbybasis designer og får laget blant annet lysestaker av gammelt jern. I tillegg lager Helge gjerne også møbler av gamle materialer.
Blander friskt og personlig
Hyller lagd av gamle materialer og åpne skap med fargerike glass, dekketøy og kurver med bestikk får stå som dekorative innslag i innredningen. Ting skal stå fremme og være i bruk.
Selv er interiørdesigneren glad i å blande alt hun har av kopper og glass, og mener variasjon gjør et hjem særegent.
- Han man én stil passer alt sammen, selv om ting er forskjellige. Og vi må jo ikke alle være like, understreker hun.
Denne saken ble første gang publisert 20/10 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.