Hytteliv i Sverige
Fant hyttedrømmen i Sverige
Med utsikt mot havet nyter Margareth og Morten drømmestedet på andre siden av svenskegrensen.
- Hver gang vi kommer hit er det obligatorisk å sette seg ned en times tid med en duggfrisk hveteøl, trekke pusten langsomt og se ut mot havet og naturreservatet, sier Margareth Sandvik.
Hun og samboeren Morten Løvseth må reise et stykke for å komme frem på hytta. De starter med å kjøre rundt tre timer fra Oslo, til Bohuslän i Sverige. Der parkerer de bilen ved kaia på fastlandet. Deretter venter en par minutters båttur med den gamle båten St. Olof. Så er de fremme, på øya som Göteborgs-Posten har beskrevet som «det glemte paradis».
Fiskerlandsbyen på Härön har eksistert siden 1700-tallet, og i dag har store deler av øya status som naturreservat. Siden den ligger så langt ut mot Kattegat, er det ofte sol her når det er skyet på fastlandet.
Sjarmert ved første besøk
Mellom noen bergknauser ut mot det åpne havet har Margareth og Morten etablert et lite tun. – Her er det ingen mellom oss og naturen, og bare 200 meter bak ligger den gamle fiskerlandsbyen med sine pittoreske småhus langs Kyrkesundet.
Nettopp tomta var noe av det paret ble sjarmert av første gangen de besøkte Härön. – Først opplevde vi den eksotiske reisen med den bitte lille fergen. Deretter ble vi imponert over roen i den eldre fiskerlandsbyen. Så vandret vi videre, kom inn på tunet fra baksiden, steg opp trappen til uteplassen mot vest, og så den fantastiske utsikten, smiler Margareth.
Eiendommen består av hovedhus, gjestehus og bod. Hagen ligger i midten, i et søkk der det tidligere var en myr, som nå er tørket opp og dyrket.
Nær naturen
Det eneste de trengte å gjøre da de kjøpte hytta, var å male og sette inn egne møbler. Allrommet er lite, så møblene er i lyse toner for ikke å bli for påtrengende.
Hytte i Sverige
13599 nordmenn har i dag hytte i Sverige. I følge prognosesenteret øker det voldsomt, og det er 4 prosent økning bare fra i fjor.
Områdene med flest nordmenn er Västra Götaland, Värmland og Jämtland. I enkelte kommuner er det norskdominerte samfunn med flere nordmenn enn svensker.
Akkurat nå er det 300 hytter/fritidsboliger til salgs i Sverige på Finn.no.
– Et godt rom har kontakt med naturen via vinduene, helst på flere sider om rommet er stort. Tre i både gulv og tak, kombinert med hvitmalte vegger, er en vakker kombinasjon. Det gjør interiøret rolig, sier Morten, som er arkitekt. Han er partner i arkitektfirmaet Løvseth + Partner, og har sammen med Ivar Lunde vunnet over 25 arkitektkonkurranser.
Morten og Margareth bruker feriestedet til alle årstider. Her får de også nærkontakt med dyrelivet. Reven Sune lusker rundt, og tar gjerne imot en matbit. På øya finnes det også mange rådyr, og i reservatet beiter en stor flokk kyr og kalver, pluss svarte villsau.
Det gode livet på hytta er for Morten å stelle i hagen, mens Margareth liker å lage mat. For å kunne være her mest mulig har hun, som er dosent i norsk, innredet et arbeidsrom der hun kan se ut mot havet mens hun jobber med tekstene sine. Han sitter i gjestehuset og tegner, på den tradisjonelle måten med linjal og blyant.
Hytta ligger nesten 30 mil hjemmefra, men det lever paret godt med. – Det er langt med over tre timer kjøring hver vei i helgene, men i løpet av turen snakker vi så godt sammen at reisetiden er glemt når vi først er fremme.
Denne saken ble første gang publisert 13/05 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.