Ferieidyll

Familiens knutepunkt

Her slippes skuldrene ned, og døren står alltid åpen for familie og venner.

UTENFOR ALLFARVEI: I rolig farvann og i le for havet, ligger sommerstedet til familien. Ankomsten er via sjøen selv om øya er knyttet til fastlandet med en bro.
Mellom annekset og hovedhytta var bakken fuktig og sumpete av en naturlig vannåre som gikk imellom husene. Denne ble drenert bort og området mellom hyttene belagt med fine skiferheller.
BUGNER AV ROSER: Rundt hytta står mange rosearter, og midtsommers er de et praktfullt syn!
FRODIG: Jordsmonnet gir mer enn god næring til hageplantene. En frodig Hortensia møter deg på toppen av steintrappa.
SØRLANDSIDYLL: Kjøkkenet og spisekroken ligger i den delen av hytta som opprinnelig var en Moelven-brakke. På noen få kvadratmeter var det både soverom og kjøkken. Ved å flytte kjøkkenet og fjerne skilleveggen fikk familien plass til en spisekrok med langbord i hele rommets lengde. I enden ble en liten glugge fjernet og erstattet med et større vindu.
KOMFORT: Familien flyttet kjøkkenfunksjonen og byttet ut et lite Moelven-hybelkjøkken med et nytt kjøkken fra Norema. ¿ Selv om kjøkkenet fortsatt er lite er det mer praktisk nå. Denne plasseringen gir også bedre fleksibilitet, mener paret.
NATURLIG FARGESPILL: Murpeisen, som var hvit og anonym, ble forblendet med Frolandsskifer ¿ rester etter den nye trappa ned til brygga. ¿ De forskjellige fargene på skiferen passet godt inn i stua, mener Geir.
DEKORERTE SELV: Skatollet fant Wencke i en bruktbutikk. ¿ Det var såpass medtatt at jeg ikke synes det gjorde noe om jeg malte det, forteller hun. Fine detaljer og maritime farger ga skatollet nytt liv og forlenget bruksverdi.
MALERISK: Stua er sommerlig innredet med en hjørnesofa i dueblått og lyse vegger og tak. ¿ Vi har malt og vedlikeholdt men ellers var hytta i god stand da vi kjøpte den, forteller paret. Sofaen hadde i mange år et småblomstret trekk, men det ble falmet og slitt etter mange års bruk, og paret valgte å trekke om den gode sofaen sin.
PRIVATEN: Paret satte opp et anneks til tørrklosett, dusj med vann fra kommunal sommerledning og badstue. Det overbygde inngangspartiet med to benker og tidlig morgensol er også et hyggelig sted å vente på tur.
ETTER BADET: Et lavt, hvitmalt stakittgjerde danner en liten, hyggelig krok på brygga. En enkel benk, noen puter og litt godt i glasset forlenger sommeren.
Familien er entusiastiske båtmennesker og har båter til forskjellige formål;, en transportbåt med påhengsmotor, en hurtiggående skjærgårdsjeep, en gammel snekke og en gammel seilbåt; BB11. - Vi ligger midt i sommerparadiset hvor alt foregår via båt, forteller Geir.
Familien bruker mye tid på brygga, til bading, soling, fiske og båtlivet. En liten oppbevaringsbod var derfor nødvendig. Taket på sjøboden er tekket med takstein fra et tidligere rehabiliteringsprosjekt.
Hovedhytta ble utvidet fra 70 til 85 kvadrat med et tilbygg i bakkant av hytta. Den røde stalldøren markerer skillet mellom soveromsdelen og stue/kjøkkendelen.
Hovedsoverommet er lyst og tandert innredet med kremgule vegger, et stort vindu ut mot sundet og høy himling. I hjørnet av soverommet er det montert inn en liten peis.
I et av gjesterommene er veggen malt i en myk og romantisk gammelrosa farge. Sengetøy og gardiner med rosemotiv gjør det "lille ekstra".
KORREKT: Skal man få bukt med fuktige soverom, må man både lufte - og varme opp.
Fra soverommet er det utsikt til sjø og grønne åser, og en og annen båt som glir forbi. Gardiner med skjellmotiv og fyrtårnlampe gir en fin og maritim innredning.
Publisert Sist oppdatert

Sjøen er speilblank og glassklar mens vinden smyger myk og varm langs bryggekanten. Sommeren er på sitt beste i bukta utenfor Tvedestrand. Båtene ligger på rekke og rad langs brygga, klare for et lite tokt langs kysten. Her er både transportbåten med påhengsmotor, en gammel, velholdt snekke og en liten treseilbåt. Det er tydelig at sjølivet er noe som prioriteres.

Feriedrømmen

Noen meter over brygga ligger hovedhytta, et gjesteanneks og et anneks med bad, dusj og badstue. Alt i le for vinden og med 180 graders vidsyn.

Hytta er blitt utvidet etter behov, med lune leplasser, fine solkroker, frokostterrasser og mange utkikksplasser. Det er senger nok og masse å finne på for store og små.

- Vi kjøpte hytta i 1981, mens barna var små. Drømmen var å ha et eget sted hvor barna kunne vokse opp med gode ferieminner, et sted med nærhet til sjøen hvor vi kunne samles og drive med vannsport, fiske eller bare slappe av og være sammen, forteller Wencke.

Og slik har det også blitt.

Bevaring og oppgradering

Da Wencke og Geir kom over ferieidyllen var hytta på 70 kvadrat, akkurat passe stor for trebarnsfamilien. Hytta ble raskt et samlingspunkt og sakte, men sikkert ble den også oppgradert og tilpasset den stadig voksende familien.

- Utgangspunktet for hytta var en Moelven-brakke, 1955-modell, som ble fraktet over isen i 1964, forteller Geir. Da familien overtok var brakka blitt ombygget med stue mot fjorden og soverom på baksiden. En liten utedo, en vedbod, et gammelt anneks og en liten steinbrygge utgjorde fasilitetene.

Siden familien tilbrakte vel så mye tid nede på brygga som i hytta fant de ut at de like godt kunne utvide den. I dag er den stor nok til at alle kan samles rundt et godt måltid, rense garn eller sole seg - samtidig.

- Barnebarna elsker å ligge på brygga og fiske krabber, forteller Wencke, som stortrives når de små er på besøk. Da er tiden deres beste venn.

Forsiktig utvidelse

En steintrapp tilpasset en naturlig kile i terrenget sikret også en lettere adkomst til hytta. Utedoen ble revet og erstattet med et anneks med biodo, dusj og badstue. Det gamle annekset ble bygget om og fikk et eget lite kjøkken, en liten stue og to soverom. Siste "skudd på stammen" er foreldresoverommet og en veranda på baksiden av hytta.

- Vi har ønsket å bevare hyttas særpreg, men trengte et ekstra soverom til oss selv. I samarbeid med en arkitekt fikk vi plassert påbygget pent i terrenget mellom hytta og annekset. Dermed fikk vi også en skjermet krok med terrasse mellom tilbygget og hytta, som er blitt et yndet sted for frokosten, forteller eierne.

Innvendig tilpasning

60-talls hytta er også blitt oppgradert og modernisert innvendig. Vegger og tak er malt opp i lyse farger, gulvene slipt og lakkert og kjøkkenet flyttet til motsatt side av rommet.

- Kjøkkeninnredningen er nå mer tilgjengelig siden den er plassert i den åpne sonen mellom stua og gangen, forteller Geir.

Veggen mellom den gamle kjøkkenkroken og et lite soverom i enden av rommet ble fjernet. Dermed ble det plass til en fin og romslig spisekrok. Her er det innredet med et solid langbord med klaffer i hver ende som har plass til hele ti gjester rundt bordet.

Gjestfrihet

I løpet av 27 år har familien rukket å få gode venner blant hyttenaboene, fine opparbeidede uterom, velvoksne rosehekker og bruksvennlige og idylliske løsninger. Her er hele fem uteromsplasser som familien kan bruke etter behov.

- Vi tok en dristig avgjørelse da vi prioriterte hytte fremfor hus i etableringsfasen. Men hytta er også blitt familiens knutepunkt, en generasjonshytte alle kan ha glede av. Vi var utrolig heldige som kom over dette stedet for 27 år siden, innser paret, som også gjerne deler av godene.

For tiden har de et vennepar fra Hawaii på besøk. I to hele uker har de fått anledning til å oppleve den norske skjærgårdssommeren på sitt beste, og i kveld har de planer om å besøke trebåtfestivalen i Risør. Men først skal livet nytes med fersk fiskesuppe og kald hvitvin på bryggekanten.