Få med tenåringen på hytta
- Dere kan bare dra uten meg
Mange har nok fått svaret «jeg blir hjemme» når tenåringen får beskjed om at det er tid for å dra på hytta. Hva skal til for at de vil bli med? Vi spurte dem til råds.
Ludvig, Anneli og Maja er alle vokst opp med hytteturer. Nå går de på ungdomsskolen, og har ikke alltid lyst å være med familien på hytta. Men hva er egentlig det verste med å være på hytta?
– Å gå glipp av ting hjemme, sier Maja.
– Ja, hvis man allerede har hatt lyst til å være hjemme fordi det skjer noe, men må på hytta, og så ser man på sosiale medier at de andre har det gøy ... Da er det kjipt å sitte fast oppi gokk, sier Anneli – og de andre er enige.
Det blir lett kjedelig, synes alle tre.
– Det er ikke alltid så mye å gjøre, bortsett fra å gå tur og spille spill.
– Om vinteren er det kult, for da står jeg på snowboard og går på ski. Om sommeren er det kjedelig, da må vi gå tur, sier Ludvig.
Anneli legger til at hun liker sommeren best, da reiser hun på hytta ved sjøen, der hun kan bade og kjøre båt.
Venner er alt
– Hva kan gjøre at dere blir mer positive til å dra på hytta, da?
– WiFi! roper de i kor.
– Det må skje noe, påpeker Maja.
– Vi kan ikke bare sitte inne og vente på å finne på noe.
Ludvig forteller at han også vil vite hva planene er i forkant, ellers kan han lett bli skuffa.
– Det er morsommere å ha med venner. Da er det enklere å få meg med, sier Maja.
Ludvig og Anneli er helt enige at det er det aller viktigste.
– Dere liker jo også å være på hytta iblant. Hva er det beste med å være på hytta?
– Det er frihet fra hverdagen. Du kan slappe av, det er ikke så travelt. Og så får du tid med familien, hvis du liker det, da, sier Maja.
Anneli legger til at det fine med hytta er at det er litt mindre forventninger til hva man skal være med på. – På hytta er det ikke så mye press – man kan være inne og spille kort og slappe av.
Ludvig liker også at han kan møte familie som har hytte i nærheten.
Jordnære ønsker
Når vi spør dem hva de mener er nødvendig å ha på hytta, er det ikke boblebad eller Playstation som står øverst på lista. De er derimot helt enige om at de ikke klarer seg uten brettspill, kortstokk, og tv, så alle kan samles og se på film.
Det er tydeligvis heller ikke det spektakulære som gir de gode hytte-minnene.
– Jeg husker da jeg og en hyttevenninne fikk dra på den lokale kafeen alene. Vi fisket krabber og koste oss uten de voksne. Jeg overnattet hos henne etterpå. Hele dagen ble så fin, minnes Anneli.
Små opplevelser med familien har en verdi. Ludvig smiler av tanken på da han sammen med pappa skulle gå hjem fra et besøk om kvelden og sleit med å finne veien hjem til hytta, mens de tøysa og lo.
Gjengen er helt samstemte når det kommer til å beskrive en drømmehelg på hytta:
– Da kjøper vi masse godteri, har med mange venner, og færrest mulig voksne. Og gjør hva vi vil!
Les også: Slik lager du hjemmelaget påskegodt
Kjappe svar fra ungdommene:
WiFi på hytta, ja eller nei? JA!
Favorittmat på hytta? Taco eller hjemmelaget pizza.
Brettspill eller nettspill? Brettspill.
Alpint/langrenn/noe annet? Alpint og snowboard.
Dette mener ekspertene du bør gjøre:
Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk og forfatter av boka «Forstå ungdommen din», er opptatt av å tilrettelegge for ungdom som er med på hytta.
– Ligger hytta i nærheten av alpinanlegg, vil det som regel gå svært lett. Mange hytter gjør jo ikke det. Har du muligheten til å kjøre og hente hvis skianlegg og sosiale aktiviteter ikke ligger for langt unna, er det en løsning. En sikker vinner er at tenåringen din får ha med venn eller kjæreste til fjells, men det kan fort bli umulig grunnet plassmangel i bilen for flerbarnsfamilier.
– Skal vi presse gjennom at vi skal på hytta?
– Skal du tilbringe hele helgen med en gretten tenåring, har som regel alle parter det bedre hjemme. De aller fleste tenåringsforeldre opplever at de ikke hele tiden kan følge «lystprinsippet», og det er ikke forsvarlig å etterlate ungdom under 18 år alene hjemme.
– Har du noen tips om hvordan gjøre turen hyggelig hvis de blir med mot sin vilje?
– Da må du vite hva du går til og ikke reagere med å være like sur og grinete selv. Prøv å være imøtekommende og la den unge for eksempel bestemme hvor dere skal stoppe underveis. Det er heller ikke det rette tidspunktet å spare på godterier og drikke. Vær på tilbudssiden og la det være «unntakstilstand» i helgen. Og tving for all del ikke den unge til å stå opp til frokost. Mange ungdommer lider av søvnmangel.
Ulvund understreker at familien er viktig.
– Forskning viser at familieaktiviteter kan ha stor betydning for ungdommens psykiske helse. Inviter til fellesaktiviteter, men tvang kommer det ikke noe positivt ut av.
Line Langaard Solberg jobber som coach i sitt eget firma Tanketrener og har skrevet boka «Hjelp! Tenåring i huset». Hun sier at det er positivt om ungdom føler at de er viktige.
– Ungdom trenger å føle at vi trenger dem. Kanskje vi trenger hjelp med noe arbeid på hytta. Det kan gi dem en god følelse, selv om de ikke uttrykker det der og da. Det kan også være greit å si at de skal få litt belønning for arbeidet.
Hun bekrefter at det er helt naturlig at ungdom ikke ønsker å være med familien på hytta.
– Ungdomstiden er en brytningstid. Når vi ønsker å dra på hytta for å være i naturen og komme oss vekk, er 14-18-åringen mest opptatt av helt andre ting. De er redd for å gå glipp av noe.
– Er det greit å tvinge dem med på hytta?
– Mitt råd er å forhandle med dem og lage noen avtaler. Vi er fortsatt de voksne og skal bestemme, men vi må komme dem i møte i deres hverdag. Hytta står der – den forsvinner jo ikke, og i denne fasen kan vi være åpne for at de kan være hjemme i stedet for. Med oss.
Langaard Solberg er også klokkeklar på at ungdommen ikke skal få lov å bli hjemme alene og at vi mange ganger bør forsake hytteturen. Men da er vi kanskje i posisjon til å forhandle litt en annen gang?
– «Jeg blir hjemme med deg disse helgene, da kan du være med oss den andre helgen», kan vi godt si iblant, mener Langaard Solberg.
– Hva kan vi forvente av dem når vi er på hytta?
– Vi kan ikke forvente at de er med på den lange skituren, men de skal heller ikke få game hele helgen. Lag avtaler for når de kan spille, og så må de være med på en tur. Vi voksne må være fleksible på tiden vår, og for eksempel ikke gå ut så tidlig som vi pleier.
Langaard Solberg legger til at det kan være lurt å stille spørsmål, i stedet for å ta avgjørelser for barna.
– Det kan være veien til en god dialog. Forfatteren har et ekstra tips til å skape den gode relasjonen med tenåringen:
– Bruk bilturen opp til å prate og spille musikk de liker. Den kan være en kjempefin arena for å skape bedre kontakt.
Lesernes tips!
Vi spurte leserne om råd på Facebook. Her er deres tips for å få med tenåringen:
- Avtal fast antall turer per år
- Kjøp ekstra data til mobilen
- Kjøp spill de liker, som Politisk ukorrekt
- Ha med venner
- Last ned filmer de kan se
- Planlegg i god tid så de vet hva som skal skje
- Lag bingo og skattejakt l Kjøp luftgevær så de kan skyte på blink
Denne saken ble første gang publisert 05/04 2019, og sist oppdatert 05/04 2019.