Bygge på hytta
Ekstrem forvandling: Gamlehytta fra 1947 er ikke til å kjenne igjen
Da Lisbeth arvet den 50 kvadratmeter store familiehytta fra 1947, bestemte hun og mannen Ingar seg for å bygge på. I dag er den innlemmet i nybygget.
Familiehytta er en av de eldste hyttene i Tuddal, på solsiden av Gaustatoppen.
Som en kuriositet forteller Lisbeth at hytta ble ulovlig satt opp av hennes morfar Olav i 1947, og at han av den grunn måtte betale en bot på 500 kroner, men hytta fikk stå.
I dag er selvfølgelig alle formaliteter i orden, og Lisbeth er tredje generasjons stolt hytteeier.
Lisbeth og Ingar hadde allerede en hytte i Tuddal, men da moren til Lisbeth ønsket å gi fra seg familiehytta, bestemte de seg for å overta den, bygge på, og selge sin egen hytte.
– Det var så mange gode minner fra min egen barndom i familiehytta. Vi overtok den derfor i 2017, under forutsetning av at vi skulle bygge på. Og da ville vi gjøre det skikkelig, slik at hele familien kan være her samtidig. Vi har tre voksne sønner som gjerne bruker hytta, og vi er alle glad i å ha med oss venner opp hit.
Les også: Den gamle skolen skulle rives om to uker. Da fikk Remi og Ingrid en idé
Byggeår: 1947 og 2019
Størrelse: 140 m²
Utvendig kledning: Stav i første
etasje og laft i andre etasje.
Tak: Torvtak og shingel (gammel del)
Rominndeling: Første etasje: Gang, teknisk rom, stue og kjøkken i åpen løsning og bad i ny hyttedel. Gang, stue og soverom i gammel hyttedel.
Andre etasje i ny hyttedel: Gang, to soverom og klesbod.
Fasiliteter: Innlagt strøm og vann og brøytet vei helt frem til hytteveggen.
Hegnin/Tuddal
Høyde over havet: 844 m
Kommune: Hjartdal
Fylke: Vestfold og Telemark
Tegnet hytta selv
De bestemte seg for å tegne hytta selv, forteller Ingar.
– Vi lastet ned ulike tegneprogrammer, og kom til slutt frem til tegningene av hytta slik den ser ut i dag.
Da hadde vi innlemmet gamlehytta på den ene siden. Tuddal Håndlaft og Hyttebygg hjalp oss med å ferdigstille tegningene og søke om tillatelse til å bygge.
I 2019 sto hytta på 140 kvadratmeter ferdig.
Det eneste som gjenstår nå er å lage en liten vinkjeller.
– Vi har fortsatt trelemmen i gamlehytta ned til kjelleren som tidligere ble brukt til oppbevaring av mat.
Planen vår er å lage en vinkjeller med belysning, og en glassplate som skal erstatte trelemmen.
Ellers er alle materialer i hytta kortreist fra Telemark, med unntak av glassdøren som skiller den gamle og nye hyttedelen.
– Det som er viktig for oss er å trives med interiøret på hytta, sier Lisbeth.
– Vi ønsker ikke å samle på mange ting, men har tatt vare på litt av det gamle som har fått følge oss videre til den nye hytta i kombinasjon med det som er nytt. Vi har blant annet rammet inn gamle bilder som vi er glad i. Interiøret skal være levende, praktisk og personlig.
– Vi trives veldig godt slik det er blitt, og føler at gamlehytta fremdeles er med oss med stuen og soverommet derfra som en sentral del av den nye hytta.
Fargeskalaen på interiøret er i fjellets egne farger; grått, beige, brunt og dempet sort, som de har valgt ut ifra steinvasken de kjøpte til badet.
Les også (+): Ørnulfs villa har en utrolig forhistorie
Naturglede på hytta
Rett utenfor hyttedøren er det et flott turterreng med yrende dyreliv, forteller Ingar.
– Det er bare å spenne på seg skiene om vinteren, gå på bena på topptur, eller i et fint og slakt terreng hvis man liker det best. Vi har flott utsikt til fjelltoppene Lille og Store Gaustaknea, som ligger 1443 og 1526 meter over havet. Dit opp er det lett å gå.
– Det er mange fine fiskevann i nærheten, og vi har en robåt i Toskjær som vi kan bruke når vi skal fiske. Om vinteren er det isfiske og pilking som gjelder. Vi bruker også mye tid til hugst, og til uttynning av vegetasjonen rundt hytta. Det er jobb med ved også, men det er deilig å ha nok å fyre med på kjølige dager.
Paret liker å være sosiale på hytta; de har gjerne med familie og venner, og er ofte innom et hotell i nærmiljøet, der de spiser lunsj og møter folk de er blitt kjent med i årenes løp.
– Vi er her oppe nesten hver helg, og i de fleste ferier. Da vi bestemte oss for å bygge på gamlehytta var det nettopp fordi vi visste at vi ville tilbringe så mye tid her.
Farger og materialer
Vegger: Beiset med Tyrilin interiørbeis i fargen Skigard
Tak: Beiset med Tyrilin interiørbeis i fargen Skigard blandet 50/50 med vann for en litt lysere fargetone
Gulv: Tarkett. I gamlestua er grangulvet pusset ned og påført interiørbeis i en gråtone
Gulv i gang og bad: Fliser
Utvendige vegger: Tyrilin tjærebeis, sort