Eksperten svarer:

Vi har inngått avtale med grunneier om å løse inn festetomta. Det er også en naustrett. Må vi tinglyse den – og hvordan?

Kartverket nekter å tinglyse naustretten, og viser til en lov som sier at nausttomta må fradeles og opprettes som egen tomt for å kunne tinglyses. Hva må vi gjøre? Eksperten svarer.

Pluss ikon
NAUSTRETT: Må vi tinglyse naustrett? spør leseren.
NAUSTRETT: Må vi tinglyse naustrett? spør leseren. Foto: Kathrine Sørgård /Illustrasjonsbilde)
Først publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har inngått avtale med grunneier om å løse inn festetomta i Glopen. Med tomta inngår også en naustrett.

Vi har fylt ut en erklæring hvor rettighetene som skal følge med innløsningen, herunder naust-retten, inngår. Kartverket nekter å tinglyse naustretten, og viser til en lov som sier at nausttomta må fradeles og opprettes som egen tomt for å kunne tinglyses.

Vi har hatt tomta i mer enn 35 år og regner med at vi har hevdet rett, slik at vi ikke trenger å tinglyse.

G.P.

Svar:

Skal du hevde rett, må bruken være i strid med en annen manns rett. Når naustretten inngår i festekontrakten, utøves retten i samsvar med denne.

I så fall skjer det ingen bruk i strid med en annens rett, og vilkårene for hevd er ikke til stede. Du må der­med følge de «vanlige» reglene for å kunne tinglyse og få rettsvern, det vil si vern mot grunneiers kreditorer m.m.

For å kunne tinglyses, må nausttomten matrikuleres, det vil si fradeles og registreres i kommunens eiendomsregister og i Statens kartverk som eget festenummer.

Det fremgår av matrikkeloven § 12, første ledd: «Matrikulering skal gjennomførast før del av grunn­eigedom eller jordsameige blir festa bort, dersom festet kan gjelde i meir enn 10 år.»

Harald Ramm

Eksperthjelp: Se flere spørsmål og svar her