HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi er flere hytteeiere som opplever forholdet til grunneier som meget konfliktfylt. Kan grunneier opptre på denne måten?

Hyttenabo fikk oppleve grunneiers vrede etter å ha felt noen trær og måtte punge ut. Kan en grunneier opptre på denne måten? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsfoto. Bildet har ingen tilknytning til saken.
Illustrasjonsfoto. Bildet har ingen tilknytning til saken. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Spørsmål:

Eieren av nabohytta har tynnet krattskogen og tatt noen trær i området mellom seg og vannet. I etterkant har han opplevd et sinne fra grunneier som de til slutt løste med en større kompensasjon.

Vi opplevde nylig tilsvarende holdning og tilsvar fra denne grunneieren når det gjaldt å kunne rydde nedblåste trær etter den voldsomme høststormen som traff dalen i fjor høst.

Kan en grunneier opptre på denne måten med tanke på de behovene som er for å holde et område ved like, skape trivsel og turisme, og dermed kjærkommen verdiskapning i bygda?

B.S.

Svar:

Vi får mange henvendelser fra frustrerte hytteeiere som sliter med dårlig samarbeidsklima med grunneiere. Nå er det dessverre slik at en grunneier ikke har plikt til å bidra med for eksempel «kjærkommen verdiskapning i bygda».

Mange grunneiere og andre lokale er tvert imot motstandere av at bygda invaderes av turister og utvikling av infrastruktur, noe de er i sin fulle rett til.

Jeg presiserer likevel at grunneier har plikt til å følge opp de rettigheter og plikter som fremgår av en festekontrakt. Det kan for eksempel være bestemmelser i avtalen som gir fester rett til å hugge trær på grunneiers tomt for å sikre sol og utsikt.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 04/09 2022, og sist oppdatert 04/09 2022.

Les også