Salg av hytte

Vi har solgt hytta. Nå nekter grunneier de nye eierne å bruke parkeringsplassen

Vi har brukt plassene i alle år uten problemer. Men etter at vi solgte hytta, har grunneier ringt til kjøperen av hytta og sagt at de ikke har rett til å bruke parkeringsplassene. Har han rett? Se hva Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
<b>PARKERING VED HYTTA: </b>Grunneier mener at når hytta selges, følger ikke retten til parkeringsplassen med.
PARKERING VED HYTTA: Grunneier mener at når hytta selges, følger ikke retten til parkeringsplassen med. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Etter at vi solgte hytta i fjor, har vi fått bråk med grunneier. Det som skjedde, var at vi kjøpte tomt av han for 12 år siden, hvor det fremgår av kontrakten at:

« … kjøper har rett til parkering for to biler på oppmerkede plasser».

Vi har brukt plassene i alle år uten problemer. Men etter at vi solgte hytta, har grunneier ringt til kjøperen av hytta og sagt at de ikke har rett til å bruke parkeringsplassene. Han begrunner dette med at ordet «kjøper» i kontrakten begrenser seg til opprinnelige kjøpere som var oss.

Har grunneier rett?

Hilsen frustrert

Svar:

Hei!

Rettigheter som ikke kan overdras til andre, kalles personlige servitutter (personlige rettigheter). Motstykket til personlige rettigheter, det vil si rettigheter som kan overdras til andre, omtales som reelle servitutter (upersonlige rettigheter).

I deres tilfelle mener dere som selgere at parkeringsplassene er en personlig servitutt, som altså skal kunne overdras til de som har kjøpt hytta deres.

Rettighet som er viktig for eiendommen

For å finne ut om vi står overfor en personlig eller en reell servitutt, må vi tolke avtalen.

<b>EKSPERTEN: </b>Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i mange år svart på spørsmål fra lesere i bladet Hytteliv.
EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i mange år svart på spørsmål fra lesere i bladet Hytteliv. Foto: Sveinung Bråthen

I ditt tilfelle er rettigheten beskrevet slik:

«... kjøper har rett til parkering for to biler på oppmerkede plasser.»

Denne formuleringen gir ikke så mange holdepunkter for å finne ut om det er en reell eller personlig rett.

I de tilfeller hvor avtalen ikke gir klare holdepunkter, må vi støtte oss til andre kilder for å søke hjelp. En viktig kilde er rettspraksis.

Når det gjelder spørsmålet om en rett er personlig eller reell, er det blant annet hevdet at rettigheter som er viktige for en eiendom, ofte blir definert som reelle servitutter. Det vil si at de følger eiendommen ved salg.

Mitt råd til deg er å hevde at en parkeringsplass er så viktig for din eiendom at rettigheten må anses å være en reell servitutt, som følger eiendommen ved salg.

Hilsen advokat Harald Ramm

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 16/08 2024.

Les også