HYTTELIVS EKSPERT SVARER
Noen har forkjøpsrett på hyttetomta vår. Hvordan sletter vi en forkjøpsrett?
Statens kartverk krever at forkjøpsrettene må slettes for å få gjort endringene vi ønsker. Hvordan løser vi dette? Advokat Harald Ramm svarer.
Spørsmål:
Vi har en hytte på 35 kvadratmeter som ligger 30 meter fra en større innsjø. Av en eller annen grunn består tomten av to bruksnummer, hvor hytta er oppført på det ene og bod med utedo på det andre.
Hytta er bygget i 1936 og mangler moderne fasiliteter som innlagt vann. Vi har fått dispensasjon av kommunen til å bygge et tilbygg på ca. 17 kvadratmeter.
Kommunen stiller krav om at de to tomtene må sammenføyes til ett bnr. De viser seg at det er tinglyst flere eldre forkjøpsretter på de to tomtene.
Statens kartverk krever at forkjøpsrettene må slettes for å godkjenne sammenføying. Hvordan løser vi dette?
G.H.
Svar:
Vi skiller mellom forkjøpsretter som lyder på navn, «Leif Nilsen har forkjøpsrett til gnr. x, bnr. y» og forkjøpsretter som refererer til en eiendom, «eier av gnr. a, bnr. b har forkjøpsrett til gnr. x, bnr. y».
De første er personlige forkjøpsretter og de andre er reelle forkjøpsretter (servitutter). Du refererer ikke til hvordan forkjøpsrettene som er tinglyst på dine tomter er formulert.
For personlige forkjøpsretter er det en bestemmelse i lov om løysingsrettar § 5: «Løysingsrett gjeld ikkje for lengre tid enn 25 år.»
Hvis det er en personlig forkjøpsrett som har vart lenger enn 25 år, kan du derfor be Statens kartverk om å slette den.
For de reelle forkjøpsrettene er situasjonen litt annerledes. I § 5, annet ledd a) står det: «Fyrste ledd gjeld ikkje løysingsrett som ligg til ein annan fast eigedom, når retten gjeld grunn som er utskild frå eigedomen eller som er høveleg til å slåast saman med den.»
Det vil si at den lengste tiden på 25 år ikke gjelder dersom forkjøpsretten refererer til eier av den tomten hvor hyttetomtene din er fradelt fra eller en nabotomt som tomtene dine er egnet til å slås sammen med.
Da må du henvende deg til eier av de tomtene som forkjøpsretten gjelder for og be pent om at de samtykker til sletting.
Harald Ramm
EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her