HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Jeg eier en andel i en familiehytte, men vil ut av sameiet. Kan jeg kreve å bli løst ut?

Jeg har varslet den andre parten om at jeg ønsker å bli kjøpt ut, uten at dette har blitt møtt med noen avklaring. Kan jeg kreve å bli løst ut? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
FAMILIEHYTTE: Kan jeg kreve å bli løst ut av sameiet, spør hytteeier,
FAMILIEHYTTE: Kan jeg kreve å bli løst ut av sameiet, spør hytteeier, Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg eier en andel i en familiehytte. Den andre parten eier 2/3 og jeg 1/3. Jeg har ikke lenger interesse av å eie denne andelen, da jeg har bygget min egen hytte.

Jeg har varslet den andre parten om at jeg ønsker å bli kjøpt ut, uten at dette har blitt møtt med noen avklaring.

Kan jeg kreve å bli løst ut?

P.K.

Svar:

Sameieloven har ingen bestemmelser som pålegger en part å løse ut en annen sameier.

En mulighet til å komme ut av sameiet er at det tvangsoppløses i henhold til sameie­loven § 15: «Etter varsel med rimeleg frist har kvar av sameigarane rett til å få sameiga oppløyst. Kan tingen ikkje delast utan skade, skal han seljast gjennom namsmyndighetene etter reglane i tvangsfullbyrdelseslova så langt dei høver.

Under elles like vilkår har ein sameigar førerett til å få sitt bod godteke.» En hytte kan vanskelig «delast utan skade» slik at en sameier som ønsker å bli løst ut dermed kan kreve at hele hytta selges gjennom namsmyndighetene.

Det sendes da en begjæring til tingretten, som beslutter at hytta skal selges på det åpne markedet. Sameierne som ønsker å forbli i sameiet har forkjøpsrett under ellers like vilkår.

Det vi i praksis si at eksisterende sameier(e) vil få godkjent sitt bud dersom budet er like godt som eller bedre enn bud fra utenforstående. For å unngå å komme i en situasjon hvor sameiet må tvangsoppløses, kan partene utarbeide en sameieavtale og regulere eventuell utløsning av en sameier.

Det fremgår nemlig av sameieloven § 1 at sameierne vil kunne inngå avtaler med en annen løsning eller utfylle lovens bestemmelser. På den måten kan en eller flere sameiere løse ut den eller de som ønsker å tre ut av sameiet.

Slike klausuler må også inneholde bestemmelser om hvordan prisen på andelen skal beregnes. Partene kan for eksempel utnevne hver sin takstmann som setter en verdi på andelene.

Utløsningssummen fastsettes til gjennomsnittet av disse takstene. På den måten vil en sameier komme ut av et sameie som vedkommende i motsatt fall ville bli «låst» inne i. Ofte innrømmes det derfor en liten rabatt på markedsverdi.

Hilsen Hyttelivs advokat Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 24/04 2023, og sist oppdatert 05/06 2023.

Les også