Professor Gunnar H. Gundersen har 300 musefeller fra hele verden i samlingen sin.
Sverre JulsrudKristiansen
Først publisertSist oppdatert
Kulden får mus til å trekke inn i hytta, og da er det stor risiko for skade. Mus har gnagerfortenner som vokser hele tiden, og de må gnage for å holde tannveksten nede.
Husmus er, i tillegg til brunrotter, regnet som det viktigste skadedyret. De gjør ikke bare økonomisk skade, de har også potensial til å spre sykdom som salmonella, opplyser Folkehelseinstituttet.
De kan gjøre skade på blant annet elektriske anlegg, ifølge ABS Skadedyrkontroll.
Del av undervisningen
Professor Gunnar H. Gundersen har rundt 300 ulike musefeller fra hele verden i samlingen sin. Han bruker musefellene som en del av et undervisningsopplegg for studentene på produktdesign, forteller han til skolens forskningsmagasin «Viten + praksis».
Det er konstruksjonen og løsningene som fascinerer professoren.
- Det er ikke noe jåleri med musefeller. Alt er gjort så enkelt som mulig. Ingenting kommer i veien for konstruksjonene, og dermed blir de også lettere å lese. Musefellene er en faglig og visuell opplevelse for alle som er opptatt av design, sier han.
- Min absolutte favoritt rent estetisk er en keramikkfelle fra Tunis, sier han til Hytteliv.
Denne keramikkfellen ble funnet under utgravinger i Østen. Fellen har for øvrig luftehull og er beregnet på å fange musen levende. Den er konstruert slik at musen kan slippes ut i det fri.
Her viser vi noen av de andre musefellene som Gunnar har i samlingen sin.
Slik sikrer du deg
For å unngå uvelkomne gjester bør du, i tillegg til å sette opp musefeller, steng alle åpninger som er større enn 6 mm for å unngå husmus.
Husmus er dyktige til å klatre, ifølge Folkehelseinstituttet og derfor må også åpninger høyt oppe på hytta sikres. Overgangen mellom grunnmur og vegg er ofte utsatt. Kjellervinduer må være hele.
Ventilasjonsåpninger sikres med kraftig metallnetting.
Dører må slutte tett til karmen. På steder som er spesielt utsatt for gnagere kan metallbeslag festes nederst på dørene for å hindre at dyrene gnager seg gjennom.
Alle vegger må være fri for hull og sprekker.
Rørgjennomføringer sikres med betong, spesiallaget tettepasta eller galvaniserte plater. Det beste er om kjellergulvet er støpt.