Arkitektur i på Stokkøya i Sør-Trøndelag

Dette kaller vi spektakulær utsikt og et avslappende hytteliv

Gleden var stor da Harald og Sissel etter to år fikk tillatelse til å bygge hytte på drømmetomta på Stokkøya ved kysten av Trøndelag.

På rett hylle: Hytta på Stokkøya i Sør-Trøndelag ligger på en smal hylle på en av de fineste tomtene i hyttefeltet. Den ble først tatt ut av planen av myndighetene, men ble senere tatt inn igjen, da de så at dette kunne bli bra likevel.
På rett hylle: Hytta på Stokkøya i Sør-Trøndelag ligger på en smal hylle på en av de fineste tomtene i hyttefeltet. Den ble først tatt ut av planen av myndighetene, men ble senere tatt inn igjen, da de så at dette kunne bli bra likevel. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Først publisert Sist oppdatert

Hosnasand på Stokkøya har lenge hatt tiltrekningskraft på folk utaskjærs fra. Her er stranden innbydende med myk sand som på en godværsdag kan minne om langt mer sydlige trakter. At øya er et lite friluftsparadis, er nettopp årsaken til at Harald Vatn og familien trekker ut mot havgapet.

Hyttefeltet ble til som et resultat av et samarbeid mellom grunneieren Roar Svenning og hans kamerat fra studietiden, arkitekt Ogmund Sørlie. Svenning ønsket å videreutvikle området i tillegg til å drive gårdsdrift. Dermed ble prosjektet Bygda 2.0 til, som handler om å skape ny giv i denne delen av Utkant-Norge. Hyttefeltet er en del av det prosjektet, der serveringsstedet Strandbaren er et samlingspunkt.

Hemmeligheten bak den storslåtte utsikten er at grunneieren og arkitekten løste utfordringen med å bygge i det bratte berget uten å sprenge.

Oppdaget stedet tilfeldig

Harald oppdaget Stokkøya da han tilfeldigvis var der for å gjøre en jobb som telemontør for flere år siden. - Ta deg en tur ut for å se på den fine stranda vår, rådet en lokal fisker ham. Med det var det gjort. Kjærligheten til stedet drev ham stadig tilbake.

Herlig arkitektur: Hytta er et  kysthus og har fått liggende panel av furu kjerneved. Taket er lagt med torv og den innvendige kledningen er i bjørk kryssfiner. Gulvet er i isolert trebjelkelag av furu.
Herlig arkitektur: Hytta er et kysthus og har fått liggende panel av furu kjerneved. Taket er lagt med torv og den innvendige kledningen er i bjørk kryssfiner. Gulvet er i isolert trebjelkelag av furu. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Diskret: Hytta, som er tegnet av Pir 2 Arkitekter ved Ogmund Sørlie, er 
plassert diskret i omgivelsene. Fra Strandbaren synes den knapt, skjult som den er av høyreiste trær. Linesøya i bakgrunnen.
Diskret: Hytta, som er tegnet av Pir 2 Arkitekter ved Ogmund Sørlie, er plassert diskret i omgivelsene. Fra Strandbaren synes den knapt, skjult som den er av høyreiste trær. Linesøya i bakgrunnen. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Han tok med seg familien, og de campet i telt og leide hytter før de bestemte seg for å bygge selv. Siden kommunen fryktet at hytta skulle bli et for stort inngrep i naturen, tok det to år før tillatelsen lå på bordet. I dag kan hytta knapt sees fra stranden, skjult som den er bak store furutrær.

Værhardt

- Når vi kommer ut på hytta, eller kysthuset som vi også kaller det, faller umiddelbart den gode roen over oss. Da kan vi glede oss til alle utendørsaktivitetene som vi har mulighetene til å drive med rett utenfor hytteveggen. Harald Vatn smiler, og kan knapt vente med å komme seg ut i kajakken.

Naturen på Stokkøya er preget av at det kan være værhardt. Her ute i havgapet kan det være bare øyeblikk mellom storm og stille. - Vi vet å nyte godværsdagene når de er over oss. Når vi tar på ungdommene tørrdrakter og hiver dem ut i sjøen, kan de holde på lenge. Jo mere vind og bølger, desto mer moro. Og uansett vær, når alltid lyden fra bølgene som slår inn mot stranda oss, og gir en ekstra god søvn sammen med den friske sjøluften, forteller Harald.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Lite vedlikehold

Utsiktsplassen: Om vinteren er peisen ekstra mye i bruk. Når det blir mørkt ute, gir lysene fra de forskjellige fyrene en spesiell stemning. I tillegg passerer lysende skip i Asenleia utenfor. Peisen ble bestilt på nett fra en forhandler i Stavanger.
Utsiktsplassen: Om vinteren er peisen ekstra mye i bruk. Når det blir mørkt ute, gir lysene fra de forskjellige fyrene en spesiell stemning. I tillegg passerer lysende skip i Asenleia utenfor. Peisen ble bestilt på nett fra en forhandler i Stavanger. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Med ryggen mot kjøkkenet: Sofaen er plassert med ryggen mot kjøkkenet i allrommet, og med setet mot utsikten. De store putene i mørke fargetoner er kjøpt på reiser i Tyrkia og Iran. Et gammelt brukt bord fra Danmark har fått nytt liv på hytta.
Med ryggen mot kjøkkenet: Sofaen er plassert med ryggen mot kjøkkenet i allrommet, og med setet mot utsikten. De store putene i mørke fargetoner er kjøpt på reiser i Tyrkia og Iran. Et gammelt brukt bord fra Danmark har fått nytt liv på hytta. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Selvsnekret: Sittebenken er vellykket selvsnekkeri, laget av benkeplater. Bildene av barna er forstørret og trykket av Stavne Gård, Metaprint.
Selvsnekret: Sittebenken er vellykket selvsnekkeri, laget av benkeplater. Bildene av barna er forstørret og trykket av Stavne Gård, Metaprint. Foto: Foto: Per Erik Jæger

På hytta er det minst mulig vedlikehold som gjelder, familien har andre ting å bruke tiden på. Arkitekt Ogmund Sørlie har lagt til rette for det.

- Her går det i enkle og solide løsninger med bestandige materialer, vi har heller ingen kostbare pyntegjenstander. At det står en tv på hytta, er i grunnen overflødig, den benyttes heller sjelden. Dette er definitivt en brukshytte, hvor det er livet utendørs som teller, året rundt. Padler gjør vi også om vinteren.

Et praktisk og lyst interiør passer godt inn på denne hytta, understreker Harald. - Vi har møblert i forhold til utsikt, slik at vi kan sitte hvor som helst og oppleve naturen, også innenfra. Sterke farger brukes bare innenfor et begrenset område, som på badet. Om vi skulle ha endret på noe i dag, ville peisen blitt flyttet ut av utsiktsretningen, sier han.

Lager sjømat

Når familien er på hytta, blir de alltid inspirert til å lage litt ekstra god mat, og da spesielt sjømat, helst fra egen fangst. Innkjøp gjøres så lokalt som mulig og fisken fiskes i sjøen rett utenfor hytta.

Spiseplassen: Vinduet er som et stort og levende maleri. Ved spisebordet er det godt å la blikket vandre ut i naturen.
Spiseplassen: Vinduet er som et stort og levende maleri. Ved spisebordet er det godt å la blikket vandre ut i naturen. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Til køys: Lyden fra bølgene som slår inn mot Hosnasand er herlig å sovne til. Det langstrakte vinduet slipper inn mengder med dagslys. Køyesengene er selvsnekret.
Til køys: Lyden fra bølgene som slår inn mot Hosnasand er herlig å sovne til. Det langstrakte vinduet slipper inn mengder med dagslys. Køyesengene er selvsnekret. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Flisefint: Badet har flis fra Flisgalleriet i Trondheim, type Mosa Acqua-1 Cobalto. Baderomsinnredningen har de snekret selv.
Flisefint: Badet har flis fra Flisgalleriet i Trondheim, type Mosa Acqua-1 Cobalto. Baderomsinnredningen har de snekret selv. Foto: Foto: Per Erik Jæger

- Jeg fridykker etter kamskjell, og her ute har vi en fellesteine som hyttefeltet kan plukke av. Vi henter bare litt fra hvert enkelt sted for å ivareta bestanden.

Les også:

Derfor vil hyttene bli billigere fremover

Sjekk Norges drømmehytte

Sjelero: Det er som om havet slår rett inn i stuen. Hurtigruta passerer trofast forbi ute i leia, ofte har folket her ute stilt klokka etter den.
Sjelero: Det er som om havet slår rett inn i stuen. Hurtigruta passerer trofast forbi ute i leia, ofte har folket her ute stilt klokka etter den. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Plantegning: Byggeår: 2008. Størrelse: 70 m². Eiere: Harald og Sissel
Arkitekt: Ogmund Sørlie. Rominndeling: Kjøkken, bad. Allrom med stue/kjøkken/spisekrok. To soverom. Utvendig, innebygget bod. Fasiliteter: Innlagt vann. Bad med dusj og wc.
Plantegning: Byggeår: 2008. Størrelse: 70 m². Eiere: Harald og Sissel Arkitekt: Ogmund Sørlie. Rominndeling: Kjøkken, bad. Allrom med stue/kjøkken/spisekrok. To soverom. Utvendig, innebygget bod. Fasiliteter: Innlagt vann. Bad med dusj og wc. Foto: Ill: Privat

Stor guide til smarte annekser