Regler for kubb
Dette er det perfekte sommerspillet
Har du hørt om det morsomme kastespillet kubb?
Det morsomme og sosiale spillet kubb er i ulike variasjoner et eldgammelt spill, men har de siste årene gjenoppstått og økt i popularitet.
Ifølge historien stammer spillet fra Gotland, hvor det sies å ha oppstått som tidsfordriv blant vikinger på 800- og 900-tallet. Spillet er også kjent fra andre steder i Mellom-Europa fra omkring midt på 1500-tallet.
I dag spilles kubb verden over, og hver år avholdes Verdensmesterskapet i kubb på Gotland
Selskapsspillet, som er laget i furu, foregår utendørs og består av 10 kubber, 6 kastepinner, 1 konge og 4 hjørnepinner som skal markere banen.
På 90-tallet ble det første kommersielle kubbsettet produsert og lagt ut for salg. I dag finnes det kubb-sett i de aller fleste lekebutikker og til og med på bensinstasjoner i sommerhalvåret.
Slik kommer man i gang
Kubb kan spilles av spillere i omtrent alle aldre, er enkelt å lære seg og rimelig å anskaffe seg. Mange velger til og med å lage egne "spillebrikker".
Kubb kan sies å minne litt som ballspillet kanonball, men i stedet for å kaste en ball på motspillere, kaster man på trestokker.
Slik kommer dere i gang
Kubb kan spilles av alt fra 2-20 personer, som deles inn i to lag. Spillet foregår utendørs, mest vanlig på gress eller grus.
Banen måles opp til 5 m bredde og 8 m lengde (evt. 4/6). Hjørnepinnene settes i banens fire hjørner. Kubbene fordeles så i jevn avstand mellom hjørnepinnene på banens bredsider, med 5 kubber i hvert lag. Kongen plasseres til slutt, midt på banen, med lik avstand til begge sider.
Nå er dere klar til å begynne å spille:
Slik spiller man kubb
Begge lag må ta plass bak hver sin kortlinje, og fra egen baselinje forsøker laget å kaste ned det andre lagets kubber. Målet med spillet er å prøve og felle motstandernes kubber (som står på motstandernes banehalvdel) med kastepinnene etter fastsatte regler.
Reglene for kubb varierer litt alt etter hvor spillet spilles.
Når alle kastepinnene er kastet, er det motstandernes tur å kaste. Kubber som felles kastes over til motsatt banehalvdel. Kubbene settes opp der de lander.
Hvis kubben lander utenfor banen, får en to nye forsøk på å treffe innenfor banehalvdelen med kubben. Hvis den fremdeles ikke treffer innenfor, har lag 1 mulighet til å plassere kubben der de vil, på sin egen banehalvdel.
Nå er det lag 2 sin tur til å kaste pinnene fra sin baselinje.
Først må de forsøke å felle kubbene som er plassert ute på feltet på motsatt banehalvdel. Etter dette kan de felle kubbene på motstanderens baselinje. Hvis man feller en basekubb, før alle feltkubber er tatt, reises basekubben opp igjen.
Nå er det lag 1 sin tur til å kaste alle de felte kubbene over på lag 2 sin banehalvdel, der de så settes opp.
Om et lag ikke klarer å felle alle feltkubbene, får motstanderens lag gå frem til den fremste feltkubben på egen banehalvdel, og kaste derfra.
Spillets gang
Spillet fortsetter med veksling mellom lag 1 og lag 2.
Når et lag har klart å felle alle motstanderes kubber, både på feltet og baselinjen, skal laget forsøke å kaste ned kongen med de resterende kastepinnene.
Alle kast mot kongen skal gjøres fra baselinjen. Hvis laget ikke lykkes går turen til motstanderlaget som fortsetter. Det laget som først har felt alle kubbene på motstanderens banehalvdel og kongen vinner.
Spiller man etter de mest offisielle reglene skal det spilles tre spill, hvor laget som er best etter tre omganger vinner.
Kubber
Kongen: Kongen skal være omtrent 30 cm høy, og også tykkere enn de andre kubbene.
Kubber: Det er 10 kubber med i spillet. Disse skal være ca. 15 cm høye og litt tynnere i omkrets enn kongen.
6 kastepinner: Kan være runde eller mer firkantede. Omtrent så store som kongen, om enn litt tynnere i omkrets.
Hjørnepinner: Hjørnepinner kan benyttes, men har ingen direkte innvirkning på spillet. Mange bruker disse til å markere banen. Kan også brukes sammen med hyssing for å markere spillebanen.
Slik skal man kaste
Det er strenge regler for hvordan man kan kaste når man spiller kubb.
Kastepinnene kan kun kastes med underhåndskast, og å få pinnen til å rotere horisontalt i luften, såkalt helikopterkast, er forbudt.
(Kilder: Wikipedia, Kubbspel.se)
Les også:
Slik skal du bruke en serviett
Denne saken ble første gang publisert 02/08 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.