Hvordan velge gulv

Det kuleste gulvet akkurat nå

Hørt om kubbegulv?

KUBBEGULV: Kubbegulv er gammelt nytt. Det er blitt brukt i århundrer, både ute og inne. Gulvet består av treklosser med endeveden opp, og legges på gulvet i mursteinsmønster. Et særdeles robust gulv, som er noe krevende å legge for en hendig hytteeier.
BORDGULV: Bordgulv er gulvbord i heltre med not og fjær. Du får dem i mange ulike treslag, både løv og bartre. Det kan også være verdt å ta en titt på de rustikk­behandlede typene. Hvor hard tresorten er, avgjør også slitestyrken. Gulvbord kan legges greit av en hendig hytteeier.
FLISER: Fliser, og særlig de keramiske, er svært robuste. En ny variant har dukket opp fra glemselen, nemlig betongflisene (bildet). Keramiske fliser er produsert ved brenning av leire, mens betongfliser er støpt. Skal du legge fliser, varierer vanskelighets­graden mellom flisetyper og leggemetode, så her snakker vi om alt fra svært enkelt til noe krevende for en hendig hytteeier.
LAMINAT: Laminat har det meste felles med lamellparkett, med kun en stor forskjell; overflaten er kun en etterligning av en naturlig overflate, gjerne treverk. Etterligningen er ofte gjort med en sånn dyktighet at det er vanskelig å se forskjell. Et svært robust gulv, og svært enkelt å legge for en hendig hytteeier.
NATURSTEIN: Først og fremst skifer, men også marmor og granitt går under betegnelsen naturstein. Et slikt gulv tåler store påkjenninger og kan etterbehandles, slik at det holder seg pent. Skifer går greit å legge for en hendig hytteeier.
LAMELLPARKETT: Lamellparkett det de fleste forbinder med parkett; laminerte parkettstaver som består av flere sammenlimte lag. Lamellene er gjerne laget i harde, robuste tresorter. De fleste av disse parkettypene er svært enkle å legge for en hendig hytteeier.
TEPPER: Glem 70-tallet, her finnes det mer moderne varianter som godt kan egne seg på en hytte. Dette er gjerne tepper i naturmaterialer, med lav flossfaktor, som sisal, ull og lin. Særlig sisaltepper er svært slitesterke. Tepper legges svært enkelt av en hendig hytteeier.
GULVBELEGG: Det finnes mange typer, fra linoleum i rent naturmateriale (bildet) til vinylbelegg i plast. Slike belegg er robuste og de kan også danne en vanntett overflate. Store belegg som krever sveising er for fagfolk. Belegg som kommer i mindre biter, gjerne fliser, er svært enkle å legge for en hendig hytteeier.
Publisert Sist oppdatert

Et fint gulv handler mye om det du gjør før du skal legge selve gulvet Det er lett å la seg inspirere av flotte bilder, men skal du virkelig se hva som fungerer, bør du dra noen fysiske prøver inn i hytta og legge det på plass. De fleste leverandører gir deg prøver, ellers koster det ikke all verden å kjøpe noen kvadratmeter av det du vil teste ut. Prøv ut både gulvtyper og overflatebehandlinger.

For å velge hva slags gulv du skal ha bør du blant annet se på bruksområde, slitestyrke og om gulvet er lett å legge? Når du har valgt i den store jungelen av parkett, laminat eller fliser, kan du se på selve leggingen som den siste lille jobben i prosessen. Hovedjobben er forarbeidet.

Den viktige bruksanvisningen

Først og fremst må du være sikker på at det underlaget du har, kan brukes til gulvet du har valgt. Hvis ikke, er det store muligheter for at du kan bygge om slik at det passer. Gulvprodusentenes leggeanvisning er en av de bruksanvisningene du absolutt skal lese. Men ikke les den samme dag som gulvet skal legges. Den må du sette deg inn i før du velger gulv.

Snakker du med en profesjonell gulvlegger, får du ett entydig råd: Følg leggeanvisningen. Her spesifiseres krav til underlaget, festemetoder og overflatebehandling. Lar du være å gjøre som leverandøren beskriver, kan du få et stygt gulv, og du har en dårlig sak om du klager.

Legging og siste finish

De fleste gulv handler om ulike biter som skal settes sammen. Her kreves det også planlegging. Det handler særlig om at du skal unngå punkter på gulvet som drar til seg oppmerksomheten. Det kan være mange skjøter som har klumpet seg sammen på et tregulv, eller lange, gjennomgående fuger på et skifergulv.

Når du skal velge overflatebehandling, må du virkelig sette deg til rette foran pc-en og surfe i vei. Det kommer stadig nyheter, og det er lurt å være vel så oppdatert som folkene i malingsbutikken. Lag oppstrøksprøver og test ut under ulike lysforhold. Prøv også ut ulike blankhetsgrader.