Hytte på Rødfjell: Det enkle hyttelivet

Det enkle livet gjør at de trives så godt

All maten blir laget på en gammel vedkomfyr.

MED UTSIKT OVER VANNET:
Fra en lavmælt høyde er 
det en formidabel utsikt over Måsvatnet på Rødfjell.
MED UTSIKT OVER VANNET: Fra en lavmælt høyde er det en formidabel utsikt over Måsvatnet på Rødfjell. Foto: Per Erik Jæger
Først publisert Sist oppdatert

I det myke fjellandskapet rundt Måsvatnet på Rødfjell har Arne vandret siden han var barn. Heiene her kjenner han godt, siden han vokste opp på en gård på Rød. Så da det ble lagt ut en tomt på en høyde like over vannet, ble hyttedrømmen virkelighet for ham og kona Ann Mari.

Skrebu, som de har kalt hytta, var først en del av et gammelt hus på  Vinstra. Ann Mari og Arne spleiset på huset med et vennepar, og de delte det like så godt i to. Den ene halvparten laget venneparet hytte av på Vinstra. Den andre halvparten av husmannstua er nå stue på Rødfjell. Resten av hytta er bygget rundt kassen fra det gamle huset.

– Materialene har vi fraktet til fjells med snøscooter og traktor. Mye er også båret på ryggen, med eller uten ryggsekk. - Å komme i mål, har tatt noen år forteller Arne, som har lært mye underveis.

LITEN OG GOD KJØKKENKROK: Ved kjøkkenbordet er det fint å sitte 
når maten er underveis på den gamle ovnen, som er bare en håndsrekning unna. Som kontrast er brystpanelet og bjelkene i taket malt mørke.
LITEN OG GOD KJØKKENKROK: Ved kjøkkenbordet er det fint å sitte når maten er underveis på den gamle ovnen, som er bare en håndsrekning unna. Som kontrast er brystpanelet og bjelkene i taket malt mørke. Foto: Per Erik Jæger
VEDFYRT MATOVN. Den gode, gamle svartovnen er kjøpt brukt i Eresfjord, Nesset kommune. Den tryller Ann Mari frem de beste retter på.
VEDFYRT MATOVN. Den gode, gamle svartovnen er kjøpt brukt i Eresfjord, Nesset kommune. Den tryller Ann Mari frem de beste retter på. Foto: Per Erik Jæger

 Et enkelt liv

Prosjekt egen hytte har utfordret snekkerkyndigheten, det meste har de lagt egne hender på. Gammelt laftetømmer gir slik en fin egenart. Vinduene har fått på seg tidsriktige hasper. Over mange år har paret latt seg friste på ulike markeder, og på Skrebu fant tingene sin plass!

I gamlestua fra 1845 er det lyd fra radio, knitrende bål og en kulepenn som farer hurtig over kryssord. Ja, samt Mark Knopflers dype stemme, han er fast gjest og får lov til å fylle rommet.

Selv om Skrebu er detaljrikt utført, er Ann Mari og Arne glad i det enkle hyttelivet. Her er det verken telefondekning eller tv. – Enkelheten gjør en forskjell fra det vi er vant til hjemme. Kanskje er det nettopp den enkle måten å leve på som gjør at vi trives så godt. Her fyrer vi i peisen, og tenner stearinlys og parafinlamper om kvelden, forteller Ann Mari.

Selv om de er uten tilgang til elektrisitet, var det uaktuelt med gass. – All maten blir laget på den gamle vedkomfyren på kjøkkenet.

Stuen er det største rommet, kjøkkenet er lite men fullverdig. At rommene har gjennomgang til hverandre og entre, gir en romslig følelse. Badstuen, som også brukes som gjesterom, er sammenføyet med oppholdsrommene med en svalgang som er åpen på begge sider. Herfra ser man utover vannet og innover fjellheimen. I denne enden har Arne fatt plass til en praktisk snekkerstue som leder videre til et eget rom for oppbevaring av ved. Her er det en egen inngang, som er praktisk når veden skal lempes inn.

SPESIALLAGET:  Innredningen er laget av en liten bedrift i Isfjorden i Rauma kommune.
SPESIALLAGET: Innredningen er laget av en liten bedrift i Isfjorden i Rauma kommune. Foto: Per Erik Jæger
GAMMELT: Kommoden er arv fra besteforeldre.
GAMMELT: Kommoden er arv fra besteforeldre. Foto: Per Erik Jæger
ARV: Tallerkenhyllen over spisebordet er 
arv fra Arnes tante. Tallerkenene fikk Ann Maris foreldre i bryllupsgave i 1940.
ARV: Tallerkenhyllen over spisebordet er arv fra Arnes tante. Tallerkenene fikk Ann Maris foreldre i bryllupsgave i 1940. Foto: Per Erik Jæger
STUEN: Det gamle speilet 
i det som tidligere var en husmannsstue er arv etter 
Ann Maris besteforeldre. 
Stuen har et varmt og koselig interiør.
STUEN: Det gamle speilet i det som tidligere var en husmannsstue er arv etter Ann Maris besteforeldre. Stuen har et varmt og koselig interiør. Foto: Per Erik Jæger
FRA AUKSJON: Kisten er kjøpt på auksjon. Bildet er malt av parets datter. Skapet er laget av Arnes bestefar, og er fra ca. 1890.
FRA AUKSJON: Kisten er kjøpt på auksjon. Bildet er malt av parets datter. Skapet er laget av Arnes bestefar, og er fra ca. 1890. Foto: Per Erik Jæger
UTELIV: Utepeisen har Arne murt selv. Nesten alle kvelder om høsten tilbringes her når været er i godlune. Da blir det servert middag fra grillen.
UTELIV: Utepeisen har Arne murt selv. Nesten alle kvelder om høsten tilbringes her når været er i godlune. Da blir det servert middag fra grillen. Foto: Per Erik Jæger
GJESTEROM: Saunaen brukes også som gjesterom. Det er mulig fordi det er et vindu her. Madrasser legges på benkene. 
Denne delen kan stenges av mot der  hvor ovnen står.
GJESTEROM: Saunaen brukes også som gjesterom. Det er mulig fordi det er et vindu her. Madrasser legges på benkene. Denne delen kan stenges av mot der hvor ovnen står. Foto: Per Erik Jæger

Tett på naturen

Ved utepeisen tilbringes mange fine sommer- og høstkvelder. Der blir det servert middag rett fra grillen. – Noen kvelder ror vi en tur med båten på Måsvatnet. Da smaker det ekstra godt med en selvfisket ørret på grillen, forteller Arne.

Fjellets spiskammers benyttes flittig. Rødfjell er rikt på bær, spesielt multer. – Det flotte turterrenget både sommer og vinter, gjør dette til drømmestedet vårt som vi benytter så ofte vi kan, sier Ann Mari.

Dyrelivet er tett på. Hver sommer vokser det opp en hare ved hytta.

– Rundt vannet er det ender som hekker, i luften kan vi se ørn og like utenfor vinduet ser vi småfuglene på matbrettet.

Ann Mari og Arne er blitt så glad i stedet at de kjenner litt på et vemod over at årene har flydd av gårde. Tiden fremover er de fast bestemt på å tilbringe så mye de bare kan på Skrebu.

FINE DETALJER: Den flotte hytta er for et livsverk å regne. Arne og Ann Mari har lagt stor flid i detaljene. Legg merke til den morsomme fuglekassen.
FINE DETALJER: Den flotte hytta er for et livsverk å regne. Arne og Ann Mari har lagt stor flid i detaljene. Legg merke til den morsomme fuglekassen. Foto: Per Erik Jæger
HELÅRS: Hytta blir brukt hele året, mest fra slutten til begynnelsen av vinteren. Merkedager er farsdag og morsdag. Da kommer sola over fjelltoppen Rødhesten.
HELÅRS: Hytta blir brukt hele året, mest fra slutten til begynnelsen av vinteren. Merkedager er farsdag og morsdag. Da kommer sola over fjelltoppen Rødhesten. Foto: Per Erik Jæger