Hytte ved sjøen

Det 200 år gamle loshuset ble forvandlet til et vakkert hytteparadis

Den eneste måten familien kan nå hytta på er med båt.

Tilbake til røttene: I 2005 ble huset fra 1800-tallet pusset opp etter gamle tradisjoner. Størrelse cirka 75 m² grunnflate til sammen i hovedhytta og tilbygget, pluss annen etasje og hems på ca. 40 m². Restaureringen utført av Drange & Aanonsen.
Tilbake til røttene: I 2005 ble huset fra 1800-tallet pusset opp etter gamle tradisjoner. Størrelse cirka 75 m² grunnflate til sammen i hovedhytta og tilbygget, pluss annen etasje og hems på ca. 40 m². Restaureringen utført av Drange & Aanonsen. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Først publisert Sist oppdatert

På en padletur i skjærgården fikk paret øye på et 200 år gammelt hus. Det viste seg å være et lykketreff. Synet da de rundet odden den dagen brakte frem følelser fra ungdomstiden på Sørlandet. Det var sjarmerende, gammelt og langt fra byens mas, og med flott utsikt til havet.

Hytta er egentlig et gammelt loshus og ligger i Skyllevig på Ågerøya i Lillesand kommune. Her ute i havgapet ved Skagerrak har folk alltid levd tett på naturen, og følt på kroppen hvor lunefullt været kan være.

Utkikksposten på berget kunne utgjøre forskjellen på liv og død for de sjøfarende, og mange liv er blitt reddet takket være loshuset. - De som valgte plassen, gjorde det ut fra at de skulle leve her 365 dager i året, like mye på mørke forblåste vinternetter, som på solfylte sommerdager. Derfor var le for vinden viktigere enn utsikt og sol, forteller eierne.

På 1600-tallet slo de første fastboende seg ned på øya, etter at stedet lenge hadde vært et godt utgangspunkt for jakt og fiske. På den tiden var den en god havn, med fine inn- og utseilingsmuligheter. Det gjorde at mange seilskuter kom dit, og butikkene og overnattingsstedene fikk gode inntekter. I dag er det rundt 40 fastboende her.

God trim: Steintrappen er med på å holde eierne i form. Under oppussingen ble trebordene kuttet og høvlet med tradisjonelle teknikker.
God trim: Steintrappen er med på å holde eierne i form. Under oppussingen ble trebordene kuttet og høvlet med tradisjonelle teknikker. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Hardføre vekster: Rosene blir impregnert med saltvann, men holder likevel stand ute i havgapet.
Hardføre vekster: Rosene blir impregnert med saltvann, men holder likevel stand ute i havgapet. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Lang og tro tjeneste

Det ble vanlig med tradisjonelle loshus på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800- tallet. Losene bodde ytterst på øyene med varden like ved huset. Der satt de gjerne med kikkerten og fant mulige jobber. Så løp de ned til båtene og rodde det armene bar til de fikk jobben med los til havn.

Etter å ha tjenestegjort som loshus i mange år, trengte den gamle trebygningen selv en redningsoperasjon. I 2005 startet ekteparet den nennsomme restaureringen.

Med seg på laget hadde de arkitekt Hans Olav Aanonsen, som har skrevet en avhandling om gamle trehus. Målet med oppussingen var å finne tilbake til den opprinnelige stilen, fremfor å modernisere for mye. Lokale håndverkere i regi av Tore Bjørlykke bygget og restaurerte etter gamle tradisjoner. Alle bord, vinduer, hengsler og glass er nå i gammel stil, og all takstein stammer fra gamle, falleferdige hus.

Hoveddelen av hytta er omtrent som den alltid har vært, men en vegg i andre etasje ble flyttet under oppussingen. Eierne valgte å beholde alle gulvbordene, men skiftet noen av tapetene. På kjøkkenet ble det gamle panelet fjernet slik at laftingen ble synlig igjen. Planen var også å bygge et båthus ved brygga, men kommunen sa nei. I ettertid er eierne glade for avgjørelsen, båthuset ville ha forstyrret utsikten fra hovedhuset mot havet.

Velkommen inn: Entreen er lys og sommerlig.
Velkommen inn: Entreen er lys og sommerlig. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Fortid møter nåtid: Grua med sin moderne komfyr minner om gamle dager. Trappen ved entreen ble mest sannsynlig flyttet for rundt hundre år siden.
Fortid møter nåtid: Grua med sin moderne komfyr minner om gamle dager. Trappen ved entreen ble mest sannsynlig flyttet for rundt hundre år siden. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Fascinert av årstidene

Fra hytta er det kort vei ned til vannet. - Det er herlig bare å sitte på steinbrygga og se utover stille hav, stikke tærne i sjøen og vurdere et bad, sier ekteparet.

Selv etter ti år er eierne fascinert av årstidene, og hvor fort været skifter. Vinterstid kan det plutselig komme et par meter snø på noen dager. Våren kommer tidlig, og ofte er april, mai og juni fine måneder. Feriemåneden juli er sosial, med besøk av venner fra hele landet. Om høsten fisker de hummer og krabbe.

Lever det gode liv

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Den eneste måten familien kan nå hytta på er med båt. At bilen blir parkert på brygga, gir en frihetsfølelse, selv om det innebærer at alt som skal til hytta må bæres ut av bilen, ned i båten, opp av båten og inn. Men det er slik du kan holde deg i form, smiler eierne.

Originalt: Innvendig er alt av trevirke i den gamle delen av huset mest sannsynlig originalt. I den nye delen er det brukt plank i varierende bredde.
Originalt: Innvendig er alt av trevirke i den gamle delen av huset mest sannsynlig originalt. I den nye delen er det brukt plank i varierende bredde. Foto: Foto: Per Erik Jæger
For kalde kvelder: Peisen og lysene tennes ved ruskevær, og når sjøsprøyten pisker mot vinduene er det ekstra godt å være inne.
For kalde kvelder: Peisen og lysene tennes ved ruskevær, og når sjøsprøyten pisker mot vinduene er det ekstra godt å være inne. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Plassbesparende: Under skråtaket er det
plass til to innebygde senger med rom for flere.
Under sengene er det oppbevaringsplass.
Plassbesparende: Under skråtaket er det plass til to innebygde senger med rom for flere. Under sengene er det oppbevaringsplass. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Det gode liv på hytta er et morgenbad etterfulgt av kaffe og avis, enten på trappen, brygga eller ved frokostbordet med utsikt over havet. Etterpå tar de gjerne en joggetur på øya, som har flotte stier og gamle kjerreveier. Og så tilbringer de mye tid på vannet.

- Båtturer hører med til livet her. Vi bruker båten når vi skal kjøpe mat og drikke, og når vi skal fiske og sette teiner og garn. Tidlig om morgenen ror eller padler vi gjerne en tur. Når det er ruskevær, er det fantastisk å sitte inne med fyr på peisen og stearinlys på bordet.

Les også:

Sjekk disse syv underverkene fra Turistforeningen

Se hva som skjedde da Wenche og Leif hogget trærne

Ut mot havet: Fra stuevinduet ser eierne hvem som kommer, hvordan været er og om båtene ligger trygt. Alle møblene er fraktet hit med båt, og gyngestolen er en favoritt.
Ut mot havet: Fra stuevinduet ser eierne hvem som kommer, hvordan været er og om båtene ligger trygt. Alle møblene er fraktet hit med båt, og gyngestolen er en favoritt. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Favorittstedet: Ved spisebordet trives eierne. Her kan de sitte i timevis med ulike sysler, eller bare nyte utsikten og la tankene fly.
Favorittstedet: Ved spisebordet trives eierne. Her kan de sitte i timevis med ulike sysler, eller bare nyte utsikten og la tankene fly. Foto: Foto: Per Erik Jæger
Utkikkspunkt: Fra berget bak hytta kunne losen før i tiden holde øye med leia utenfor.
Utkikkspunkt: Fra berget bak hytta kunne losen før i tiden holde øye med leia utenfor. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Sjekk det smarte tilbygget på hytta i Hedalen