Fjellhytte i stein
Denne arkitekthytta tåler ekstremværet
Taket er festet med stålbånd for at det ikke skal blåse bort i ville stormkast.
Denne superkompakte hytta, tegnet av arkitekt Tord Kvien ligger i Steindalen i Storfjorden i Troms hvor det er vanlig med samiske navn; både på hele landskapsformasjoner og detaljer i naturen.
Hva betyr Roggeloukta?
Området med den treløse odden som denne hytta ligger på heter Roggeloukta, noe som på norsk betyr en vik omgitt av bratte skråninger.
Originale byggeprosjekter
Arkitekt Tord Kvien har for øvrig også laget dette hageanlegget i Nord-norge og denne urbane blokkleiligheten.
Byggetradisjoner
- Utfordringen til meg som arkitekt var å gi hytta på 48 kvadratmeter en form som passet til terrenget ute på den nakne odden - og som tar opp i seg de gamle byggetradisjonene som vi fortsatt finner mange steder omkring i Troms, sier Tord Kvien til hytteliv.no
I tillegg skulle hytta skulle ha en moderne, men like vel tidløs karakter.
Det robuste, men like vel elegante stiluttrykket vitner om at denne bygningen vil holde stand mot naturkreftene.
Taket rører nesten bakken
Et av de karakteristiske trekk ved hytta er det at saltaket skyter ut og frem fra den skrånende bakken i bakkant - og at det der hviler på en solid natursteinsmur.
Små arkitektbygninger frister
Slike unike byggekonsept er sjeldne, men dette nye hyttekonseptet Woody og dette naustet som må være landets råeste er i den samme, kreative gate som Kviens hytte.
Både beskyttet og eksponert
- Det spesielle ved Roggeloukta-hytta er ellers at den kombinerer det å være beskyttet mot naturkreftene, og det å eksponere seg helt og fullt for utsikten over fjorden, utdyper arkitekten.
Gravde ned soverommene
Derfor ble blant annet soverommene i bakkant gravd godt inn i bakken, nesten som lune huler.
De er omgitt av terreng til tre sider, noe som gir tilstrekkelig jordvarme til å minimalisere oppvarmingsbehov.
Svalt for god søvn og bevaring av mat
Om sommeren er disse soverommene svale. Dette gir eierne en god natts søvn og betyr i tillegg at matvarer kan oppbevares relativt kjølig i denne delen av hytta sommerstid.
Potte tett
- For at denne bygningen med nedgravde deler og rom ikke skulle bli fuktige og rå, var jeg ekstra nøye med blant annet drenering, konstruksjon og tetting av grunnmur, vegger, tak og gulv, sier arkitekten til hytteliv.no
Sikret taket
I tillegg er taket forankret med stålbånd, skjult i vegger, for at taket ikke skal blåse av i heftige stormkast.
Panorama i front
I hovedrommet rett ut mot sjøen, og som inneholder stue og kjøkken, er forholdene stikk mottsatte i forhold til i soverommene.
Her åpnes det for fullt mot Storfjorden og fjelltoppene, blant annet Hatten på den andre siden av vannet.
Utforsker ekstreme kontraster
- Kontrasten mellom de åpne og lukkede deler av denne hytta er ekstrem. Det var nettopp dette samspillet jeg ville utforske, og så sette sammen de ulike elementene til en naturlig helhet, sier Kvien.
Trygghet knyttet til jorda
- Det at noen partier av hytta er bygget inn i bakken synes jeg for øvrig skaper en egen følelse av trygghet, mener eksperten.
At hytta er delvis nedgravd medfører også nedsenkete uterom med gode le-forhold.
Beveg deg mot lyset
Det er ellers en spesiell opplevelse å forflytte seg fra de indre deler av hytta og ut mot glassfasaden hvor du har 270 graders utsikt mot det maleriske fjordlandskapet.
Ta plass i utsikten
Under vinduene langs hele stuefasaden går en 35 cm bred vindusbenk.
-- Denne fikse sitteløsningen er blant annet inspirert av middelalderens tømmerhus, forklarer Kvien.
Buet tak letter oppvarming.
Det svakt buete, nedforete innertaket er en annen finesse. Den gjør stuen lettere å varme opp, og beholde varmen i enn om taket hadde gått opp i et tradisjonelt, høyt og spisst møne.
Stram og kritthvit peisblokk
Den frittstående peisblokken kledd med kritthvite fliser hele veien rundt er en effektiv romdeler mellom stuesone og kjøkkenområde.
- I dette prosjektet benyttet jeg meg av noen få enkle, geometriske former. Her står runde innertak og tre-og firkanter i bygningen ellers opp mot hverandre, presiserer arkitekt Tord Kvien.
Rolige former i vilt landskap
- Et slikt tungt formspråk gir hytta et rolig, kraftfullt preg. Det virket riktig for meg å gjøre det slik på en tomt hvor klimaet til tider kan være rått og brutalt.
Et grenseløst prosjekt
Roggeloukta-hytta ble bygget i perioden 1994 -1998 og i 2001 ble den vist i de prestisjetunge, tyske arkitekturtidsskriftene Detail og Bauwelt.
Les også:
Arkitektene utnyttet plassen mellom to hus maksimalt
Dette huset lager mer energi enn det bruker