Uteplass på hytta
Da Lindis og Øystein kjøpte hytta på Trevatn, var den omgitt av stein og villnis. Nå er tomten ikke til å kjenne igjen
Det var ikke opparbeidet noe uteområde her da ekteparet kjøpte hytta i 2014, men det er det nå, mildt sagt.
Her mangler det ikke steder å slå seg ned om man føler for det: Vi foretar en rask opptelling som viser at det er 45 permanente sitteplasser rundt hytta, fordelt på 12 ulike soner.
Lindis Løkken Ulsrud ler.
– Er det virkelig så mange, altså? Ja ja, vi kan i alle fall flytte oss rundt etter sol og skygge og vind, og vi kan sitte under tak hvis det regner, men jeg vil jo ikke påstå at vi bruker alle sitteplassene like mye.
For Lindis og ektemannen Øystein Ulsrud liker helst å være
i aktivitet når de er på hytta på Trevatn, omtrent en halvtimes kjøretur fra hjemmet i Raufoss.
Hit drar de stort sett hver helg, og da har de alltid ett eller annet prosjekt å holde på med.
Hvem: Lindis Løkken Ulsrud (53) og Øystein Ulsrud (56)
Hva: Hytte fra 2011
Hvor: Trevatn i Søndre Land
– Det var ikke opparbeidet noe uteområde her da vi kjøpte hytta i 2014, men det er det nå, mildt sagt. Jeg må vel innrømme at det har tatt litt av, vi hadde ikke planlagt at det skulle bli så mye, sier Lindis.
Her tegnes det nemlig ikke løsninger i forkant. Ekteparet får en idé, og så går de bare i gang. Kanskje justerer de ideen underveis, kanskje dukker det opp andre muligheter som er enda bedre.
Veien – eller uteplassene, rettere sagt – blir til mens de går. Og resultatet er et herlig uteområde med terrasse, stier og trapper slik at man kan gå tørrskodd rundt hele hytta.
– Vi kjeder oss aldri. Vi holder på med noe stort sett hele tiden, en ny bålplass her, et blomsterbed der. Vi er ute stort sett hele dagen og jobber mye, men vi er faktisk veldig flinke til å ta pauser også. Vi slapper av adskillig mer enn det familie og venner tror.
Les også: Slik lykkes du med georginer
Hyttehage
Rundt omkring på terrassene og områdene utenfor er det fullt av busker, blomster og alskens vekster. Her har Lindis og Øystein prøvd seg frem.
– Herdighetssonen her et sted mellom 5 og 7, og det er ikke alltid så lett å vite på forhånd hva som vil trives, men jeg har fått god hjelp av et lokalt gartneri i Gjøvik som kommer med gode forslag når jeg sier at «jeg skal ha noe i en tønne på Trevatn». Sukkulenter og alunrot, for eksempel, tåler det meste.
Og apropos tønner, dem er det mange av rundt hytta, og i dem er det god plass til, også litt større busker og trær.
Tønnene er egentlig hvite plastbeholdere som har inneholdt såpe til vaske- haller og bensinstasjoner, og disse har nå fått et nytt liv på Trevatn, med noen strøk svart bengalakk.
Noen av verandagulvene behandles med grønnsåpe som trekker ned i treverket og gir myke og gode gulv med en fin gråfarge. Da går Øystein først med høytrykksspyler, så kommer Lindis med ren, uutblandet grønnsåpe som hun «maler» utover med en langkost.
For øvrig har Lindis plantet i alt mulig av kjeler og kasser, melkespann og hermetikkbokser.
– Pottene må tåle vinteren, derfor blir det mye plast og metall, og det aller meste er gjenbruk. Vi bruker lokale bruktbutikker og er i tillegg litt på Finn, men vi kjører ikke land og strand for å hente ting, altså. Vi vil jo helst være her på hytta.
Les også (+): Vi har tatt opp 4,5 millioner i lån på huset for å bygge om hytta til mannen min. Hvilke rettigheter har jeg?
Denne saken ble første gang publisert 31/05 2023, og sist oppdatert 31/05 2023.