Naboer på hytta
Bråkete hyttenaboer: Her er rådene som kan hjelpe deg
Hytteroen blir fort ødelagt dersom naboen til stadighet bruker motorsagen på kveldstid eller har en hund som bjeffer døgnet rundt. Her er rådene som kan hjelpe deg.
Før lå hyttene spredt, og med lang avstand til nærmeste nabo. I dag bygges de ofte i store hyttefelt, der hyttenaboen kommer tett på – på både godt og vondt.
– På samme måte som nabokonflikter kan oppstå hjemme, kan de vel så gjerne utvikle seg der hytta ligger. Stadig støy fra nabohytta kan fort forstyrre idyllen. Meglerne våre har bistått parter i møter som omhandler alt fra støy og bråk til bjeffende hunder, sier Gro Jørgensen, presse- og medieansvarlig i Sekretariatet for konfliktrådene.
Mest problem med utleiehytter
Problemstillingen er ikke helt ukjent for lederen av Trysilfjell Hytteeierforening, John Johansson. Av og til tar noen av de omtrent 1000 medlemmene kontakt med ham for å høre hva de kan gjøre med gjentagende bråk fra nabohytter.
– Det er nok særlig de som har hytte i nærheten av de større utleiehyttene som har opplevd å bli plaget av bråk, og da gjerne i forbindelse med langhelger og utleie til større grupper ungdommer, sier Johansson.
Han forteller om en episode for en stund siden. En gjeng ungdommer som leide en hytte, forårsaket mye bråk og leven da de startet opp og kjørte rundt på anleggsmaskiner som var lokalisert ved noen nabotomter. I tillegg var en del av dem høylytte og oppførte seg veldig støyende.
Heldigvis hører slike episoder til sjeldenhetene, understreker Johansson.
– Men når vi først blir kontaktet, er det ikke så mye vi i styret kan gjøre. Vi oppfordrer stort sett bare til at man tar kontakt med hyttenaboen eller de som leier ut, for å fortelle om utfordringene og prøve å få til en løsning, sier han.
Snakk med hyttenaboen
Rådet er også i tråd med det Hyttelivs juridiske ekspert advokat Harald Ramm anbefaler.
Han tror det smarteste er å starte med å kontakte hyttenaboen og forsøke å få til en vennlig dialog over skigarden.
– Gjør naboen oppmerksom på det du opplever som unødvendig støy, og se om dere kan finne noen løsninger på problemene. Mye kan oppnås på denne måten, sier han.
Blir dere ikke enige, og problemene eskalerer, finnes det lover og regler å ty til, for eksempel naboloven. I den står det blant annet at «Ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom …».
– Det er ikke andre regler på hytta enn hjemme, kommenterer advokat Espen Kheradmandi i Huseierne.
– Det handler om å vise hensyn. Det er ikke lurt å starte motorsagen for tidlig om morgenen eller rett etter at naboen har benket seg til middagsbordet ute. Mange drar på hytta for å slappe av, og dermed vil støy fra naboen være ekstra irriterende, bemerker han.
Les også: Bo på hytta: Stadig flere drømmer om å gjøre som Ingun og Bent
Kan kreve erstatning
Naboloven er generell, og derfor må grensen for hva som er uakseptabelt avgjøres ved en konkret vurdering av den aktuelle plagen eller problemstillingen, ifølge advokat Ramm.
Vurderingen skal være objektiv, og det er folks alminnelige oppfatning som er retningsgivende.
– Det betyr at det folk flest ville godtatt, må du også tåle, sier han.
Et litt høylytt selskap frem til klokken elleve om kvelden bør være innenfor, det samme er det å sage til plank, klippe gresset eller gjøre annet støyende arbeid rundt hytta i arbeidstiden.
– Det er viktig å være tolerant og tåle en viss porsjon støy fra hyttenaboene, men dersom bråket er unødig og til skade eller sjenanse, kan du med naboloven i hånd be dem om å slutte med den plagsomme aktiviteten. Du kan også kreve retting, det vil si opphør eller endring, og i verste fall erstatning ved hjelp av forliksråd eller domstol, legger han til.
Lov om helligdagsfred
Det finnes bestemmelser som regulerer bråk på søndager og helligdager.
– Helligdagsreglene gjelder hjemme så vel som på hytta, sier Kheradmandi.
På røde dager skal det fra klokken 00 til klokken 24 være helligdagsfred, det betyr at man ikke skal gjøre noe som forstyrrer freden med utilbørlig larm.
På påske-, pinse- og julaften gjelder det samme, men da fra klokken 16. Det er politiet som håndhever disse bestemmelsene, og man kan i verste fall straffes med bot.
– Det betyr for eksempel at du helst ikke bør bruke motorsag, gressklipper eller høytrykksspyler på søndager eller helligdager hvis det er folk på nabotomtene, sier advokaten.
Han oppfordrer også til å huske på at lyden forplanter seg ganske langt over vann, og dermed bør du tenke på dem som har hytte på den andre siden av vannet eller sundet, også.
Les også: (+) Vi kjøpte tomt rett før Covid og byggingen ble utsatt. Nå krever de høyere pris for å bygge hytta
Er advokater nødvendig?
Du kan løse konflikten utenfor rettssalen og uten å måtte bruke kostbare advokater.
Dersom konflikten med hyttenaboen er så vanskelig at du trenger hjelp til å løse den, kan Konfliktrådet være en utvei. De har rundt 550 meglere over hele landet som frivillig yter hjelp i konflikter.
– Fordelen med å bruke Konfliktrådet er at det er gratis. Derfor er det vel verdt å prøve før man eventuelt tar saken til kostbare advokater og en rettssal. Dessuten, i retten blir det også en taper og vinner, noe som sjelden gjør at konflikten blir mindre i ettertid, sier Jørgensen.
Dersom partene i saken sier ja til å møtes i Konfliktrådet, vil en megler raskt ta kontakt for å avtale tid og sted for å møtes. Megleren vil også ta en forhåndssamtale med alle parter, og under møtet vil alle parter få komme til ordet med det de mener om saken og hva de har behov for.
– Så ser vi om det er mulig å komme frem til en løsning alle kan leve med, forklarer Jørgensen.
Erfaringen hennes er at når partene fokuserer på å fortelle hverandre om behov og ønsker, så legges metermålet bort og ting løser seg opp. Dessuten kan alternative løsninger komme opp.
– Det er ikke uvanlig at misforståelser, eller tillagte meninger man har gitt hverandre, oppklares i slike møter, forteller Jørgensen.
Les også: (+) Vi vil overdra hytta til barna som forskudd på arv, men vil benytte dem så lenge vi vil. Hva gjør vi?
Råd til deg som er hyttenabo
Dette er Huseiernes fem tips til godt hyttenaboskap:
1. Støy er alltid plagsomt. Skal du jobbe med motorsag eller gressklipper, ikke hold på for lenge av gangen, og ikke for tidlig på morgenen eller sent på kvelden. Si ifra til hyttenaboen på forhånd, da er forståelsen ofte mye høyere.
2. Naboens trær og busker er naboens eiendom. Ikke «ta sagen i egne hender» og skjær dem ned hvis du synes de skygger for sol eller sperrer for utsikt. Snakk med naboen!
3. Vis respekt når du benytter fellesanlegg som strender og brygger. Søppelet skal ligge oppi søppelkassen, og ikke utenfor, og båten skal fortøyes så den ikke hugger på naboens båt.
4. Hunder som er ute på morgentur for seg selv og gjør fra seg i naboens hage skaper dårlig stemning. Hold hunden i bånd, også på hytta.
5. Snakk med naboen hvis det er noe som irriterer. Og varsle før du selv skal gjøre noe som kanskje kan irritere andre.
Denne saken ble første gang publisert 24/02 2022, og sist oppdatert 24/02 2022.