Oppussing og parforhold
- Husk å ha sex i alle rom i huset
Og 19 andre råd for å unngå at forholdet ryker under oppussingen.
Denne saken er fra 2012, men tatt frem igjen til glede for nye og gamle lesere.
Oppussing i hjemmet kan være ødeleggende for samlivet. Her får du ekspertenes råd for å få forholdet til å vare lenger enn til tapetseringen.
Flere og flere ønsker å sette sitt eget personlige grep i hjemmet. Og da er det ofte et omfattende oppussingsprosjekt som må til.
En ting er hvis budsjettet er den største bekymringen, men for dere som pusser opp i duo, er det stor sjanse for at samlivet må tåle en støyt.
Her gir vi deg ekspertenes råd for dere i parforhold som har planer om å kaste dere ut i oppussingen.
Oppussing kan utfordre maktbalansen
Gestalt og familieterapeut Trygve Aase forklarer til Bonytt.no at oppussingsprosjekter vil være en belastning for de fleste, særlig etter en tid.
- I et oppussingsprosjekt settes paret ofte i en stresset situasjon. Mange har ikke vært med på det før, andre er lei før de begynner, pengene renner ut, rot- kaos og skit inntar huset, valg skal gjøres og konsekvenser av valg skal leves med.
- Ofte gjør en ting og oppgaver en ikke har kompetanse på, og maktbalansen og samspillsdynamikken i forholdet utfordres. Underliggende uenighet, verdier og mulige konflikter som paret i normale siuasjoner har kapasitet til å håndtere, kan nå bli truende.
Blir pågående eller unnvikende
Råd for at forholdet skal vare lengre enn tapetseringen
1. Begge trenger ikke å ha fingrene sine i alt, fordel etter hva dere er gode på. Hvorfor skal mannen være med å plukke ut gardiner når det er samme for ham og du bestemmer uansett?
2. Ikke puss opp når dere planlegger barn, er gravid eller har små barn- fokuser da på det som er viktigst i livet og vent med oppussingen til etterpå. For de som er gode på planlegging- puss opp før dere blir gravide!
3. Ikke gå til anskaffelse av husdyr rett før flytting eller midt oppi en oppussing-det stresser dyra og dere. Hunder er i tillegg en nokså stor omsorgsoppgave.
4. Gjør oppussingen gøy innimellom- hør på musikk og del en flaske vin mens dere maler eller inviter med venner og kjøp inn en kasse øl.
5. Når dere er slitne og ikke orker mer og det er de evinnelige listene som gjenstår- sett av en helg litt frem i tid og inviter med hjelp og få det unna. Ellers kan dere krangle om de listene de neste 10 åra til dere flytter (på grunn av samlivsbrudd)
6. Hvis dere har barn eller ikke nok penger til hele oppussingen-ta ett og ett rom, eller alle gulvene, eller alle vinduene- føles godt å være helt ferdig med noe.
7. Bli ferdig inne først før dere tar fatt på hagen. Den blir seende forferdelig ut etter oppussingen uansett og ett prosjekt om gangen er lurt
8. Er dere veldig uenige om noe skal gjøres eller ikke; gjør et veddemål med det du ønsker gjort som innsats eller kast kron og mynt og bli ferdig med det. Da har dere i hvert fall en god historie om glansnivået på listene ble feil.
9. Husk å kos dere ellers i livet. Har dere tid og råd til å pusse opp, har dere også tid og råd til en kino, middag ute eller en kveldstur i ny og ne.
10. Husk å ha sex i alle rom i huset. Det kan kvikke opp oppussingen.
11. Bestill take away
12. Har dere råd, la andre pusse opp for dere. Hvorfor skal dere på død og liv gjøre det selv hvis det ikke er nødvendig? Hvor mye mandigere blir menn egentlig av et spann Lady i hånden og en grinete kjerring på nakken?
Kilde: Psykolog Vanja Hjelmseth ved Institutt for Psykologisk Rådgivning i Bergen(IPR).
Vanja Hjelmseth er psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning i Bergen(IPR).
Hun understreker at oppussing er en utfordring for parforhold på lik linje med andre aktiviteter som krever samarbeid (to andre «favoritter» er barneopppdragelse og feriereiser).
Hjelmseth, som jobber med Emosjonsfokusert parterapi (EFT-C), utdyper at reaksjonene forenklet sett kan deles inn i at man enten blir pågående eller unnvikende overfor partneren.
- Når vi opplever at partneren vår ikke møter oss på våre følelsesmessige behov, vil disse strategiene aktiveres, og kan utvikle seg til negative grunnscener eller onde sirkler.
Hvilken ond sirkel hører dere til?
Psykologen forklarer videre at man kan dele inn parforhold etter tre hovedgrunnscener eller onde sirkler:
1. Pågående-unnvikende
2. Pågående-pågående
3. Unnvikende-unnvikende.
- Parforhold som går under mønster nummer 1, vil ofte ha mer langvarige konflikter som forsterkes ved at jo mer den pågående insisterer, jo mer vil den unnvikende trekke seg unna.
Hjelmseth understreker at dette kan føre til at den ene partneren føler seg alene om ansvar og gjennomføring av et prosjekt, og klandrer den andre eller prøver å pushe den andre til å ta ansvar.
- Mens par med mønster nummer 2 er ofte de som begge vil ha ti fingre med i oppussingen fra begynnelse til slutt, og som har sterke meninger om det meste og liten vilje/evne til å gi seg.
Det er ifølge Hjelmseth denne «gruppen» som ofte skaper de mest høylytte konfliktene, kjennetegnet av høy temperatur men ofte relativt kortvarige krangler.
Den 3. grunnscenen vil mest sannsynlig aldri klare å planlegge eller gjennomføre et oppussingsprosjekt og slipper ifølge psykologen sånn sett billig unna.
Oppussing kan røre opp behov
Hjelmseth påpeker at hovedpoenget her er at når vi pusser opp eller gjør andre prosjekter som utfordrer parforholdet, så vil det gjerne aktivere dynamikken i et parforhold slik at våre udekte behov i større grad kommer til overflaten og gjerne oppleves som forsterket.
- Oppussingen kan således røre opp noen av våre mer sårbare følelser og behov, som det er vanskelig å formidle direkte: «Jeg trenger en klem» i stedenfor «du gjør aldri noe for meg», eller «Nå trenger jeg å gå på trening et par timer» istedenfor «Jeg blir så lei av alt maset», for eksempel.
- De fleste par tåler å være uenige og krangle om en del ting, men det kompliseres mer dersom det er en uheldig dynamikk i forholdet.
Ikke bare negativt
Psykologen understreker at i noen tilfeller kan det tenkes at oppussingen blir en katalysator for et brudd som ville skjedd uansett, men på et senere tidspunkt.
- På den annen side kan en oppussingsprosess, hvis det skal tolkes positivt, gi gode muligheter for å observere dynamikk i forholdet og ta tak i og endre denne.
- For å sitere det min svigerfar sa til meg for 12 år siden: Hvis forholdet holder over tapetseringen av stuen, så gir jeg dere ganske gode odds, avslutter Hjelmseth.
Lag en plan- og flere gode råd
Gestaltterapaut Aase har følgende råd til dere i parforhold som vurderer oppussing- eller kanskje allerede står midt oppi et prosjekt.
1. Innse at oppussingsprosjektet vil kunne påføre parforholdet stressreaksjoner, utvikle kommunikasjonsferdigheter om dette
2. Snakk om faresingler for slitasje.
3. Ikke gjør alt selv, det kan være smart å be om / kjøpe hjelp.
4. Bli ferdig, ikke ha halvferdige prosjekter.
5. Lag en plan, være enig om planene, ambisjonene, og gjennomfør den
6. Når det røyner på, husk å minne hverandre på hvorfor dere pusser opp, at det (forhåpentligvis) er nettopp for at dere skal trives enda bedre sammen.
7. Husk at det er midlertidig, det er frivillig, og at det går over
8. Reis på ferie - få profesjonelle håndverkere til å gjøre det.
Les også:
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?
Sjekkliste for oppussingsobjekter
Menn som vasker skilles oftere
Denne saken ble første gang publisert 01/12 2012, og sist oppdatert 28/04 2017.