Bor i en kirke

Høyt under taket

Eierne måtte tenke stort da de skulle skape et hjem i den gamle kirken.

SVÆRT FORNØYDE: Familien var i tvil da de la inn bud, men har ikke angret. Her er de tett på naturen, akkurat sånn som de stortrives med.
SVÆRT FORNØYDE: Familien var i tvil da de la inn bud, men har ikke angret. Her er de tett på naturen, akkurat sånn som de stortrives med. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures
Sist oppdatert

Det å tenke på arkitektur, og det å innrede i tråd med den typen bolig man har, er alltid en utfordring.

Kanskje du bor på liten plass? Eller har du kanskje en arkitektur som setter sine begrensinger?

Familien på tre, som er bosatt helt nord i Nederland, fikk noen ekstra utfordringer da de ble eiere av et nytt hjem.

De kjøpte nemlig en ombygd kirke. Og de fant raskt ut at det var noen ting de var nødt til å ta hensyn til.

Lang historie

Blant annet var kirkens lange historie noe de så seg nødt til å forholde seg til. Det følte de at naboene forventet.

- Kirken har en lang historie, og mange av innbyggerne i landsbyen har fremdeles et følelsesmessig bånd til den. En kirke har sin spesielle stil, hver krok er unik. Jeg forandrer stadig på interiøret og prøver ut nye ting, så hvis vi skulle bo her, betydde det at jeg måtte tilpasse meg og finne en balanse, forteller Maaike Goldbach (31).

Wow-følelsen kom allerede første gangen hun og mannen så på huset. Det var så vakkert, helt perfekt. Men likevel hadde hun og mannen sine tvil før de la inn bud. De følte at det fulgte et enormt ansvar med det spesielle huset.

Hun og mannen bodde tidligere i Utrecht, midt i Nederland. Men da Maaike ble gravid, ønsket de å flytte nordover, nærmere hennes familie. Ønsket var å bo på landsbygda, og de lette etter et gårdshus som ikke trengte så mye oppussing. og de lette etter et gårdshus som ikke

- Det viste seg å være vanskelig å finne noe som oppfylte alle ønskene våre, men endelig fant vi dette huset. Det var i veldig god stand og hadde gått gjennom en total renovering i 2006 da det ble bygget om fra kirke. Alt vi trengte å gjøre, var å innrede huset, forteller Maaike.

Paret flyttet inn like før Maaike hadde termin, og 2. januar 2013 ble lille Amelie født i kirkeboligen.

LYS BASE: Familien har valgt å innrede med mye hvitt og sarte pasteller. Bygget i er nærmest nok bare i seg selv.
LYS BASE: Familien har valgt å innrede med mye hvitt og sarte pasteller. Bygget i er nærmest nok bare i seg selv. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures
TOK HENSYN TIL KIRKEBYGGET: Familien ønsket å ta hensyn til byggets historie og spesielle form.
TOK HENSYN TIL KIRKEBYGGET: Familien ønsket å ta hensyn til byggets historie og spesielle form. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures

Utfordring med store, åpne rom

I det store allrommet, som er hele sju meter under taket, var utfordringen å gjøre det lunt og hjemmekoselig. Maaike forteller hvordan hun lekte med høyden på de ulike møblene for å skape en varm atmosfære.

- Vi måtte kjøpe nye, større møbler. Det tillot oss å tilpasse interiøret til plassen, for eksempel valgte vi en stor, buet lampe over stuebordet for å bryte opp det åpne rommet. Takhøyden fremhevet vi ved å henge planter ved siden av prekestolen, i tillegg til en babyhuske.

Stilen i huset var litt kjøligere enn paret ønsket seg, med mye svart og hvitt og med store, åpne rom.

- Det var ikke innredet etter vår smak, men jeg så potensialet. Vi beholdt det originale tregulvet. Vi valgte også å beholde kjøkkenet, fordi det er enkelt og praktisk. Vi kommer sikkert til å skifte det ut en dag, men enn så lenge har vi gjort det personlig ved å pynte med våre egne ting.

Alle rommene i første etasje henger sammen.

TOK HENSYN TIL ARKITEKTUREN: Maaike har droppet gardiner slik at mest mulig lys skal få strømme inn i stuen. En kirkebenk har fått plass rundt bordet.
TOK HENSYN TIL ARKITEKTUREN: Maaike har droppet gardiner slik at mest mulig lys skal få strømme inn i stuen. En kirkebenk har fått plass rundt bordet. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures
TRE FARGER: - Holder du deg til tre farger i et rom, kan du leke deg med ulike mønstre, uten at det blir for mye, sier Maaike.
TRE FARGER: - Holder du deg til tre farger i et rom, kan du leke deg med ulike mønstre, uten at det blir for mye, sier Maaike. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures

- Det virker kanskje ikke så praktisk at spisestuen ikke ligger ved siden av kjøkkenet, men jeg liker plasseringen i hjørnet. Det er favorittstedet mitt i hele boligen. Det er her vi spiser frokost sammen, gjør håndarbeid og nyter våre cappuccinoer. Dessuten gir den originale kirkebenken plass til mange rundt bordet, sier Maaike.

Handler i spesialbutikker

Duse pasteller går igjen i hele huset, kombinert med tilbehør i en og annen knallfarge.

BEHOLDT KJØKKENINNREDNINGEN: Vi har valgt å beholde kjøkkeninnredningen enn så lenge. Den er praktisk, og med våre egne ting føles den koselig og personlig uansett.
BEHOLDT KJØKKENINNREDNINGEN: Vi har valgt å beholde kjøkkeninnredningen enn så lenge. Den er praktisk, og med våre egne ting føles den koselig og personlig uansett. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures

- Jeg elsker farger og tapeter, men synes ikke man kan tillate seg hva som helst i en kirke, derfor brukte jeg et mint- og ferskenfarget tapet på den ene veggen i stuen. Fargene gjør mye for huset, de gjør det lyst og varmt. Filosofien min er at du kan blande stiler og mønstre så mye du vil, så lenge du holder deg til tre farger i et rom. La fargene gå igjen på møbler og tilbehør, og interiøret blir spennende, men samtidig rolig, sier Maaike.

Hun bruker også stilleben med levende planter og blomster for å skape liv mot de hvite veggene.

- Jeg jobber to dager i uken i en møbelforretning i landsbyen Zwolle. Resten av uken er jeg hjemme med Amelie. Det gir meg god tid til å style huset og skape nye, stemningsfulle kroker.

Tidligere jobbet Maaike som vindusdekoratør og reiste mye rundt i landet. Det gjorde at hun oppdaget mange spennende spesialbutikker, som hun nå har kjøpt møbler fra. Inspirasjonen kommer ofte fra Instagram og Pinterest.

- Men det er viktig ikke bare å følge trender, man må være tro mot sin egen stil. Jeg vil at folk skal bli kjent med oss som bor her når de kommer på besøk.

Maaike er veldig glad i de store kirkevinduene. De er som malerier som forandrer seg i løpet av året, mener hun.

- Fordi huset ligger i skogkanten, blir vi veldig inspirert av de skiftende sesongene. Akkurat som meg, elsker mannen min naturen. Han finner greiner med bær på som han tar med hjem og setter i en vakker glassvase. Og så lager han de deiligste eplekaker med epler fra treet i hagen. Vi nyter virkelig å bo her.

Taktisk med mye hvitt

Stylist Kirsten Visdal synes fargevalget hos familien har vært vellykket.

- Jeg nyter synet av alt det hvite, dagslyset som flommer inn gjennom de buede viduene - og taket med alle sine former, dekor og linjer, som har en historie å fortelle.

FIN FARGEMIKS: Jadegrønt og burgunderrødt går igjen på soverommet. Den håndlagde taklampen er fra designer Maartje van den Noort (maartjevandennoort.nl). 
Sengeteppet er laget av gamle, indiske sarier, og putene har Maaike samlet gjennom mange år.
FIN FARGEMIKS: Jadegrønt og burgunderrødt går igjen på soverommet. Den håndlagde taklampen er fra designer Maartje van den Noort (maartjevandennoort.nl). Sengeteppet er laget av gamle, indiske sarier, og putene har Maaike samlet gjennom mange år. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures
MIKS AV MØBLER: Klesstativet stammer fra den originale kirken. Under har Maaike plassert en benk laget av et gammel skap. Putene er fra Colorique (colorique.com) og HK Living. Kelimstøvlene er fra Kiboots (kiboots.com). ¿ Jeg bruker dem ofte, jeg liker den bohemske stilen, sier Maaike.
MIKS AV MØBLER: Klesstativet stammer fra den originale kirken. Under har Maaike plassert en benk laget av et gammel skap. Putene er fra Colorique (colorique.com) og HK Living. Kelimstøvlene er fra Kiboots (kiboots.com). ¿ Jeg bruker dem ofte, jeg liker den bohemske stilen, sier Maaike. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures

Hun mener fargevalget har vært vellykket, fordi det er gjort et bevisst valg.

- Det er valgt en hvit grunnfarge som gir mye romfølelse. I og med at taket har forskjellige nivåer, så roer det ned med samme farge på vegger og tak. Videre er det grupper av lyse toner innenfor fersken, lindegrønt, mint og jade. Nyansene er lyse, nærmest pasteller, men det er nok farge til at vi får noe å hvile øyet på i alt det hvite. Det er to fondvegger med tapet og fine stilleben av personlige ting i samme nyanser. Det gir en fin flyt gjennom interiøret. Det organiske gulvet, møbler i trevirke og de industrielle vinduene gir tyngde til et ellers feminint og lett interiør, sier stylisten.

Les også:

Lisbeth valgte et kjøkken som kler den gamle bygårdsleiligheten

Denne mannen har gått amok med farger i hjemmet sitt

Bor du på liten plass? Tenk smart oppbevaring

BARNEROMMET: Tapetet med fuglehus på Amelies rom er fra Studio Ditte. Sengen er fra Huis & Grietje. De selger håndlagde møbler av restetre. Bambi-lampen er fra Saartje Prum (saartjeprum.nl) og teppet fra Leen Bakker.
BARNEROMMET: Tapetet med fuglehus på Amelies rom er fra Studio Ditte. Sengen er fra Huis & Grietje. De selger håndlagde møbler av restetre. Bambi-lampen er fra Saartje Prum (saartjeprum.nl) og teppet fra Leen Bakker. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures
ORIGINAL DETALJ: Den lille fontenen er en av de originale detaljene som er beholdt på utsiden av kirken.
ORIGINAL DETALJ: Den lille fontenen er en av de originale detaljene som er beholdt på utsiden av kirken. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også