Spennende ferdighus
Høye ambisjoner, lavt budsjett
Familiens motto er at de får til det de vil. Det kom godt med da de bygde ferdighus. De fikk en helt personlig vri.
Ferdighuset er utskjelt, blant annet for sin mangel på arkitektoniske kvaliteter, og for at en ofte får et lite spennende hjem.
De siste årene har det imidlertid kommet stadig flere modeller på markedet som viser noe annet. Noen av dem har til og med vunnet arkitekturpriser.
Den som velger ferdighus i dag kan derfor finne seg en bolig med både eksteriør- og interiørmessige kvaliteter.
Familien i Buvika, et par mil utenfor Trondheim, har lyktes godt med å gi ferdighuset personlighet og snert. De har endret både planløsning og gått egne veier når det gjelder materialbruk.
Ferdighus i Trøndelag
Ferdighus + byggefelt + tettsted i Trøndelag = traust? På ingen måte. Allerede når du setter stortåa innenfor døra, ser du at dette ikke er et A4-hjem. Her ligger nemlig gummi- og betonggulvene og venter på å bli herjet med.
- Vi er en aktiv familie, og ville ha et hus som tåler hard bruk. Hos oss er det helt greit både å skate og turne i gangen, sier Hege Åbelvold.
Hege er opprinnelig fra Stranda på Sunnmøre mens mannen Thomas Dahl er fra Trondheim. Da barna kom, begynte de å lengte etter et liv på landet - og litt roligere tempo. Valget falt på Buvika, et tettsted et par mil sør for Trondheim. Drømmetomta hadde en klausul: De måtte bygge et ferdighus fra katalogen til Norgeshus. Hege og Thomas visste hva de ville ha.
- Vi flyttet fra en funkisbolig og ønsket oss et lunere hus med mer tradisjonelt preg, sier Hege.
Endret planløsningen og materialvalgene
Det første de gjorde var å studere - og justere - hustegningene. De endret både planløsningen og materialvalgene.
- Vi opplevde at det var greit å komme med innspill til byggefirmaet. Men vi fikk ofte høre «Det går ikke» og «Jeg ville ikke ha gjort det sånn». Da gjelder det å stole på deg selv - og stå på kravene. Mottoet vårt er at du får til det du vil.
Huset ble bygget i løpet av åtte måneder, men paret brukte lang tid på selve planleggingen. De hentet inspirasjon fra nettet og fra ulike huskataloger, diskuterte og skisserte.
- Vi spurte oss selv «Hva vil vi med dette huset?». Vi ble enige om at det viktigste var at vi kunne være aktive, både inne og ute. Siden vi flyttet ut av byen, ville vi også ha mulighet til å se kino og konserter hjemme i stuen, og vi ville ha plass til mange venner og overnattingsbesøk.
Da ideene ble overført til skisser, resulterte det blant annet i to ekstra arker. På den måten fikk de plass til stor loftstue, et ekstra bad og hele fire soverom.
Stramt budsjett
Budsjettet var stramt, så vi måtte hele tiden vurdere hva vi hadde råd til. I ettertid føler vi ikke at vi har inngått kompromisser om hvordan huset skulle se ut eller fungere, for med lite penger blir man kreativ.
Selv om de forandret relativt mye på originaltegningene, ble ikke huset mye dyrere enn den opprinnelige prisen.
- Med tanke på at vi endret både planløsningen og utformingen på selve huset, kostet det overraskende lite. Vår erfaring er at dette ikke er en stor merkostnad, så fremt man kommer tidlig inn i prosessen. Å bygge på eller gjøre endringer i ettertid koster mye mer.
Hun er utdannet interiørdesigner og han er håndverker, så de har begge fagekspertise. I tillegg hadde de pusset opp to leiligheter sammen tidligere. Det var nyttig da de skulle bygge fra grunnen av.
- Det er krevende å bygge hus, og vi leide leilighet i nærheten sånn at vi kunne være tett på byggeprosessen, sier Hege.
Røft gulv
Aller øverst på ønskelisten sto gulv som tåler røff bruk. Den mest opplagte løsningen var å velge massive tregulv, men siden det var svindyrt, måtte de tenke nytt.
- Vi kom frem til at betong er både slitesterkt og funksjonelt, men vi måtte gå et par runder med oss selv før vi gikk for den løsningen. Nå er faktisk gulvet noe av det vi er mest fornøyd med.
Etter to og et halvt år i nytt hjem konkluderer familien med at huset fungerer slik de hadde planlagt. Industrigulvet i gangen tar imot sykler, ski og skateboard med den største selvfølge. I takbjelkene henger en stige som duger som turnapparat, og krokene tåler også at mor og far trener med slynger. Badet er blitt et lite spa for hele familien, de bruker mye tid på det rommelige kjøkkenet, og stuen fungerer som kinosal og konsertarena innimellom.
- Lerret, projektor og høyttalere i stuen er ikke det fineste jeg vet, men jeg må innrømme at det er mye trivsel med et sånt anlegg.
Bena på bordet
Allerede før huset ble bygget tenkte paret på hvordan de skulle møblere eneboligen.
- Vi tok mål av møblene for å være sikre på at de passet. Det ville jo vært for sent da huset sto ferdig, sier Hege.
Dermed har familien fått plass til mange av sine gamle eiendeler og arvestykker. Som de trønderske, tradisjonsrike budalsstolene, det fine trebordet og lenestolene fra hans besteforeldre - og barkrakkene fra hennes barndomshjem.
- For meg betyr det mye å få inn møbler med patina og liv, og jeg liker godt levende materialer kombinert med gammel keramikk og glass.
Det aller viktigste for Hege er likevel at møblene faktisk blir brukt, at de ikke bare står der til pynt.
- Gjennom interiøret du velger viser du hvem du er, og jeg vil at folk skal føle at vi er rause. Da vi hadde besøk av en kamerat her om dagen, slang han bena på bordet. Sånn vil jeg ha det.
Les også:
Dette er viktig når du skal kjøpe ferdighus
De endre ferdighuset - se hvordan det ble
Denne saken ble første gang publisert 26/01 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.