Norsk design

Hagler med utmerkelser

Ingen ende på jubelen over norsk kreativitet.

KLASSISK: Kjøkkenserien til StokkeAustad og Frost Produkt.
KLASSISK: Kjøkkenserien til StokkeAustad og Frost Produkt. Foto: Foto: StokkeAustad
Først publisert Sist oppdatert
HEDRES: Jonas Ravlo Stokke og Øystein Austad.
HEDRES: Jonas Ravlo Stokke og Øystein Austad. Foto: Foto: StokkeAustad

Norsk design har de siste årene blitt lagt merke til internasjonalt.

Det som trekkes frem er vår jordnære og funksjonelle kreativitet.

På livsstils- og designmagasinet Wallpapers egne Wallpaper Awards 2010 gikk StokkeAustad og Frost Produkt av med seieren i kategorien "Best cook's kit", med Basic Series kjøkkensett.

Del saken med andre!

Magasinet er mest sannsynlig litt avstandsforelsket i oss, for de har også laget sitt eget romantiske reisebrev fra Norge der de hyller norsk arkitektur.

Prisutdeling i London

- Vi er veldig glade og fornøyde over å få denne prisen, sier Jonas Ravlo Stokke i StokkeAustad til Klikk.no. Da han fikk vite at serien var nominert, fløy han og partner Joachim Levin til London for å overvære utdelingen.

- Men vi visste bare at vi var nominert, også vi hadde fått beskjed om å holde av dagen. Derfor var det utrolig moro å komme dit og se presentasjonen av produktene våre, og få vite at vi hadde vunnet, sier Stokke.

StokkeAustad har flere utmerkelser å smykke seg med. Blant annet har de vunnet Norsk Forms pris til unge formgivere 2007, de var i Wallpapers "best of-issue" 2007, og de designet standen til 100 % Norway-utstillingen på London Design-utstillingen 2009.

- Formsikkert

- Denne produktserien viser en formsikkerhet med god sammenheng mellom produktene. Formuttrykk og materialbruk flørter med et tradisjonelt nordisk formspråk. Materialbruk og form bærer preg av et tungt uttrykk som gir signaler om soliditet og trygghet og funksjonalitet, sier dekan ved Fakultet for design ved Kunsthøyskolen i Oslo, Stein Rokseth.

- Men serien kan ha en utfordring i forhold til den store flommen av designede kjøkkenredskaper. I vrimmelen av produkter leter ofte forbrukeren etter nye funksjonelle eller estetiske egenskaper, mener dekanen.

Vant arkitektkonkurranse

RENE LINJER: Vin- og vannkraffel.
RENE LINJER: Vin- og vannkraffel. Foto: Foto: StokkeAustad

I tillegg er Eriksen Skajaa Arkitekter med prosjektet Shuffle vinnere av den anerkjente konkurransen Europan (verdens største arkitektkonkurranse for arkitekter under 40 år), om et prosjekt på Haugerud i Oslo, skriver Norsk Form.

TUN: Shuffle i fugleperspektiv.
TUN: Shuffle i fugleperspektiv. Foto: Illustrasjon: Eriksen Skjaa Arkitekter

"Bidraget viser en radikal, ny strategi som søker å infiltrere de eksisterende byggverkene ved å legge til et nytt lag. Bidraget refererer til den tradisjonelle byggestilen med tun," skriver juryen i sin omtale.

De skriver også at denne typen bygg kan bidra til å gi bydelen Haugerud en positiv identitet.

Norsk arkitektur til Sverige

Som om ikke det var nok, har de nyetablerte norske Lalaland studio for landskap og arkitektur og +2 Arkitekter gått til topps i den svenske Europan-konkurransen med prosjektet Looking back, looking forward.

SÆREGENT: Juryen falt for den spesielle stilen til Eriksen Skjaa Arkitekter og prosjektet Shuffle.
SÆREGENT: Juryen falt for den spesielle stilen til Eriksen Skjaa Arkitekter og prosjektet Shuffle. Foto: Illustrasjon: Eriksen Skjaa Arkitekter

Lalaland består av Iwan Thomson og Kyrre Westengen. +2 arkitekter består av Fergus Bittner Sørli og Tom Gam.

Et forbilde

Samtidig som tilveksten i norske kreative yrker premieres, er en av de gjeveste utmerkelsene du kan få i Norge, gitt til vår fremste industridesigner.

Sven Ivar Dysthe er utnevnt til Ridder av 1. Klasse av St. Olavs Orden.

LALALAND: Kommer snart til en by i Sverige.
LALALAND: Kommer snart til en by i Sverige. Foto: Illustrasjon: Lalaland studio/+2 Arkitekter

Hele etterkrigstiden har han vært en av Norges fremste og mest aktive designere, og nå er arbeidet og innsatsen hans definert som "utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten", hvilket er kriteriet for å motta denne utmerkelsen.

KLASSIKER: Sven Ivar Dysthes 1001-stol fra 1959.
KLASSIKER: Sven Ivar Dysthes 1001-stol fra 1959. Foto: Foto: Produsenten
IKKE BARE STOLER: Butterfly-lampen av Dysthe.
IKKE BARE STOLER: Butterfly-lampen av Dysthe. Foto: Foto: Produsenten

- Sven Ivar Dysthe er et godt eksempel på hvilken positiv påvirkning en designer kan ha i utviklingsprosesser for en bedrift.

- Ikke bare er han en av de fremste designerne Norge har hatt, men han har også bevist hvor viktig god design kan være for norske bedrifters konkurransemuligheter i inn- og utland, sier administrerende direktør i Norsk Designråd Jan R. Stavik i en pressemelding.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Les mer:

100 % norsk i London

Nederlandsk design til norske hjem

Den optimale kjøkkenløsningen

Disse arkitektene skal du velge

Send oss ditt beste snekkertips - vinn drill