villniset ble til en livsstil:

Vurderte å selge den store kaos-hagen – nå er de helt frelst

Fa­ti­ma og Hel­ge kjøp­te i ut­gangs­punk­tet et hus. Den sto­re ha­gen bare fulg­te med på kjø­pet, men er i dag sty­ren­de for sto­re de­ler av livs­sti­len til pa­ret.

MIDTPUNKT: For å få mer bruks­are­al ut av ha­gen er den pla­nert frem til per­go­la­en, som ut­gjør et fy­sisk skille der høy­de­for­skjel­len er størst. Rundt den­ne er det også plan­tet mas­se bloms­ter, slik at den blir et midt­punkt både vi­su­elt og prak­tisk.
MIDTPUNKT: For å få mer bruks­are­al ut av ha­gen er den pla­nert frem til per­go­la­en, som ut­gjør et fy­sisk skille der høy­de­for­skjel­len er størst. Rundt den­ne er det også plan­tet mas­se bloms­ter, slik at den blir et midt­punkt både vi­su­elt og prak­tisk. Foto: Jea­net­te Bæk­ke­vold
Først publisert

Da Fa­ti­ma og Hel­ge fikk barn og treng­te mer plass enn de had­de i lei­lig­he­ten i Tå­sen ha­ge­by, var ikke Høy­en­hall øverst på øns­ke­lis­ten. Men da de så an­non­sen skjøn­te de at her fikk de mer plass for pen­ge­ne, og dro på vis­ning.

– Vi viss­te jo at vi kjøp­te et oppus­sings­pro­sjekt som ville vare i fle­re år, men vi­sjo­nen om hva det kun­ne bli over­be­vis­te oss til slutt om at det var rik­tig kjøp, sier Fa­ti­ma.

Kjempestor hage

Det fulg­te en kjem­pe­stor hage med på kjø­pet, men hver­ken Hel­ge el­ler Fa­ti­ma var sær­lig opp­tatt av ha­ge­ar­beid.

– I be­gyn­nel­sen skjøn­te jeg ikke hvor stor ha­gen var, for den var ri­me­lig over­grodd, sier Fa­ti­ma.

Bor med dat­te­ren Ma­ria (18) og kat­te­ne Jas­min og Sim­ba. Han er sy­ke­plei­er, hun er so­sio­nom. Hva: Hus fra 1927, på­bygd i to om­gan­ger, med 1,3 mål stor hage med kjøk­ken­ha­ge, per­go­la og gam­le ep­le­trær. Vekst­so­ne 3.

Hvor: Høy­en­hall, Oslo. In­sta­gram: @mar­me­la­de­da­men

Se mer

Mens Hel­ge var ute og lek­te med bar­na ble han rett som det var stå­en­de og be­trak­te vill­ni­set. Det lig­net mest et pro­blem, og pa­ret vur­der­te å skille ut ha­gen og sel­ge tom­ta.

– Et­ter litt frem og til­ba­ke end­te vi på at ver­di­en av å be­hol­de litt pus­te­rom rundt oss var høy­ere enn det vi ville tjent på et salg. Da be­stem­te vi oss for å fikse på ha­gen i ste­det, sier Hel­ge.

I be­gyn­nel­sen hand­let det om å fjer­ne bus­kas og se hva som fan­tes. Til sin over­ras­kel­se opp­da­get pa­ret at de­ler av ha­gen stam­mer fra en over hund­re år gam­mel frukt­ha­ge som lå i om­rå­det. Men de inn­så snart at det var nød­ven­dig å pla­ne­re den skrå tom­ta og mak­si­me­re bruks­are­a­let.

– Før­s­te gang vi bygde ut hu­set bruk­te vi fyll­mas­sen til å pla­ne­re ut ha­gen, som var vel­dig skrå. Vi had­de egent­lig ald­ri en plan, så ha­gen du ser i dag er re­sul­ta­tet av en mas­se ide­er som kom til un­der­veis, sier Hel­ge.

Les også: Ekteparet har jobbet med hagen i 25 år for å oppfylle drømmen

Ble hagefrelst

Jo mer han og Fa­ti­ma gjor­de i ha­gen, jo mer ble de in­ter­es­ser­te i plan­ter og dyr­king. I dag, tyve år se­ne­re, har pa­ret ikke bare en ny­de­lig hage, men også et sted for re­krea­sjon og selv­ut­vik­ling. Hel­ge går inn i plan­te­vi­ten­skap og land­skaps­plan­leg­ging, mens Fa­ti­ma er opp­tatt av å bru­ke alt ha­gen pro­du­se­rer.

  • Vil­la­strøket Høy­en­hall på Os­los øst­kant var tid­li­ge­re en løk­ke eid av krem­me­ren Peter Wessel Wind Kil­dal (1814-1882). Han ga om­rå­det nav­net Høy­en­hall for­di det lå høyt, og her bygde han som­mer­hus med en flott park og ut­sikt over fjor­den. Han eide et­ter hvert en om­fat­ten­de fa­brikk­drift, blant an­net av mi­ne­ral­vann, og for å sik­re rå­stoff anla han en stor frukt­ha­ge på Høy­en­hall rundt 1850.
  • Den var på minst 180 mål med i hvert fall 4000 frukt­trær og 10 000 bus­ker av solbær, rips, stik­kels­bær og brin­ge­bær. Det sies å ha vært da­ti­dens stør­ste frukt­ha­ge, kan­skje i hele Skan­di­na­via, og un­der frukt­trær­nes blomst­ring var ste­det en lo­kal at­trak­sjon. Det ble høs­tet tolv tonn bær hvert år, og på den nor­dis­ke frukt­ut­stil­ling i Kø­ben­havn i 1875 fikk Kil­dal sølv­me­dal­je for sine pro­duk­ter.
  • Rundt ha­gen ble det byg­get fa­brik­ker, og et­ter­som dis­se gikk kon­kurs ble ei­en­dom­me­ne par­sel­lert opp som bo­lig­tom­ter, sær­lig et­ter Østensjøbanens åp­ning i 1926. Kildals vå­nings­hus brant ned i 1935, mens de­ler av ha­ge­an­leg­get be­står og man­ge av de opp­rin­ne­li­ge frukt­trær­ne fin­nes fort­satt i vil­la­ha­ge­ne på Høy­en­hall.

Kil­der: Oslo by­lek­si­kon, Lokalhistoriewiki.no og Høy­en­hall Vel/his­to­rie­lag.

Se mer

– Vi har all­tid els­ket å lage mat, beg­ge to, men de siste åre­ne er jeg blitt vel­dig opp­tatt av å san­ke, syl­te og saf­te. Ikke bare fra ha­gen, jeg går også tu­rer i na­bo­laget og mar­ka for å plukke nøt­ter, sopp, bær og alt an­net man kan spi­se, sier Fa­ti­ma.

Det in­klu­de­rer gran­skudd, rams­løk og geit­rams – som blir til en fan­tas­tisk saft. I egen hage plan­ter pa­ret grønn­sa­ker som gir av­ling fra tid­lig på vå­ren til sent om høs­ten. Og snart blir det lyst­hus for både folk og plan­ter.

– I siste på­byg­gings­run­de byt­tet vi også vin­du­er, og de gam­le skal bli del av et nytt lyst­hus som Hel­ge skal bygge ved de gam­le plom­me­trær­ne. Jeg gle­der meg vel­dig til det, sier Fa­ti­ma.

Både hun og Hel­ge har for lengst opp­da­get det som alle hage­frels­te vet så godt: Man blir ald­ri fer­dig med ha­gen, all lær­dom er bare et lite skritt på vei­en.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Les også: Har du denne blomsten i hagen, bør du fjerne den nå

Se flere bilder av hagen nedover på siden:

HØYRE SIDE: Hu­set fra 1927 er 
byg­get ut i fle­re om­gan­ger og in­klu­de­rer to sto­re ute­plas­ser, 
der den­ne lig­ger en­kelt til­gjen­ge­lig fra kjøk­ke­net, og den and­re ven­der mot syd­vest og har sol til ni om kvel­den. Fra den­ne ute­plas­sen har Fa­ti­ma også til­gang til et grov­kjøk­ken til­ret­te­lagt et­ter Mat­til­sy­nets stan­dard, som hun bru­ker til å for­ed­le alle rå­va­re­ne fra ha­gen og nær­om­rå­det. Her hol­der hun også kurs i syl­ting og saf­ting.
HØYRE SIDE: Hu­set fra 1927 er byg­get ut i fle­re om­gan­ger og in­klu­de­rer to sto­re ute­plas­ser, der den­ne lig­ger en­kelt til­gjen­ge­lig fra kjøk­ke­net, og den and­re ven­der mot syd­vest og har sol til ni om kvel­den. Fra den­ne ute­plas­sen har Fa­ti­ma også til­gang til et grov­kjøk­ken til­ret­te­lagt et­ter Mat­til­sy­nets stan­dard, som hun bru­ker til å for­ed­le alle rå­va­re­ne fra ha­gen og nær­om­rå­det. Her hol­der hun også kurs i syl­ting og saf­ting. Foto: Jea­net­te Bæk­ke­vold
Et hund­re år gam­melt ep­le­tre gjen­står fra den gang Høy­en­hall var en gi­gan­tisk frukt­ha­ge. Ep­le­ne sma­ker ikke så godt, men tre­et er både vak­kert og prak­tisk. Fa­ti­ma sit­ter gjer­ne i hengestolen og le­ser, el­ler be­trak­ter Hel­ge som job­ber i grønn­sak­par­sel­len len­ger nede.
Et hund­re år gam­melt ep­le­tre gjen­står fra den gang Høy­en­hall var en gi­gan­tisk frukt­ha­ge. Ep­le­ne sma­ker ikke så godt, men tre­et er både vak­kert og prak­tisk. Fa­ti­ma sit­ter gjer­ne i hengestolen og le­ser, el­ler be­trak­ter Hel­ge som job­ber i grønn­sak­par­sel­len len­ger nede. Foto: Jea­net­te Bæk­ke­vold
Per­go­la­en ble satt opp da ha­gen ble pla­nert. Til venst­re står en ti år gam­mel <br/>mag­no­lia, som bloms­ter vid­un­der­lig hver vår. Ut­over sto­re bus­ker med syrinhortensia <br/>og ut­strakt bruk av blom­kar­se er her ro­ser, lil­jer, kle­ma­tis, floks og spi­rea. <br/>Helt ne­derst i ha­gen står noen gam­le plom­me­trær. Her skal det snart byg­ges lyst­hus.
Per­go­la­en ble satt opp da ha­gen ble pla­nert. Til venst­re står en ti år gam­mel
mag­no­lia, som bloms­ter vid­un­der­lig hver vår. Ut­over sto­re bus­ker med syrinhortensia
og ut­strakt bruk av blom­kar­se er her ro­ser, lil­jer, kle­ma­tis, floks og spi­rea.
Helt ne­derst i ha­gen står noen gam­le plom­me­trær. Her skal det snart byg­ges lyst­hus.
Foto: Jea­net­te Bæk­ke­vold
På den ene si­den av per­go­la­en er det plan­tet es­pa­lier av Aro­ma-ep­le­trær, sam­men med en vin­ran­ke og noen ro­se­bus­ker. – Å bru­ke blom­kar­se som kant­plan­te er både prak­tisk og pent for­di den vok­ser så fort og tri­ves der det er re­la­tivt lite næ­ring. Fak­tisk blir det fort for mye bla­der og lite bloms­ter på blom­kar­se som plan­tes i næ­rings­rik jord, sier Fa­ti­ma.
På den ene si­den av per­go­la­en er det plan­tet es­pa­lier av Aro­ma-ep­le­trær, sam­men med en vin­ran­ke og noen ro­se­bus­ker. – Å bru­ke blom­kar­se som kant­plan­te er både prak­tisk og pent for­di den vok­ser så fort og tri­ves der det er re­la­tivt lite næ­ring. Fak­tisk blir det fort for mye bla­der og lite bloms­ter på blom­kar­se som plan­tes i næ­rings­rik jord, sier Fa­ti­ma. Foto: Jea­net­te Bæk­ke­vold
– Grønn­sak­ha­gen er litt jobb om vå­ren, el­lers sy­nes jeg <br/>nes­ten den gjør seg selv, sier Hel­ge, før han kom­mer på det gam­le ord­ta­ket om at ting blir ikke let­te­re, <br/>man blir bare flin­ke­re til dem. – Jeg li­ker ha­ge­ar­beid <br/>bedre og bedre, sier han.
– Grønn­sak­ha­gen er litt jobb om vå­ren, el­lers sy­nes jeg
nes­ten den gjør seg selv, sier Hel­ge, før han kom­mer på det gam­le ord­ta­ket om at ting blir ikke let­te­re,
man blir bare flin­ke­re til dem. – Jeg li­ker ha­ge­ar­beid
bedre og bedre, sier han.
Foto: Jea­net­te Bæk­ke­vold
Gul­røt­ter i for­skjel­li­ge ny­an­ser gir mor­som­me­re sa­la­ter, men sma­ker el­lers likt.
Gul­røt­ter i for­skjel­li­ge ny­an­ser gir mor­som­me­re sa­la­ter, men sma­ker el­lers likt. Foto: Jea­net­te Bæk­ke­vold
<b>HØYRE SIDE:</b> En stor del av ha­gen er satt av til grønn­sak­par­sell, der det mes­te er plan­tet i sto­re, hjem­me­snek­re­de kas­ser, som er lett til­gjen­ge­li­ge med grus­gan­ger mel­lom. Her vok­ser grønn­sa­ker som squash, blom­kål, pur­re­løk og gul­røt­ter side om side med er­te­bloms­ter og ring­bloms­ter. – Jeg har lest at ring­bloms­ter hjel­per mot flu­er og lar­ver i gul­røt­te­ne, så det prø­ver vi i år, sier Hel­ge. Noen ur­ter er plan­tet i sto­re ter­ra­kot­ta­pot­ter; litt for­di det ser pent ut, men mest for­di ur­ter som myn­te, ti­mi­an og gress­løk sprer seg som ugress hvis de får lov. I bak­grun­nen skim­tes både frukt­trær og bær­bus­ker.
HØYRE SIDE: En stor del av ha­gen er satt av til grønn­sak­par­sell, der det mes­te er plan­tet i sto­re, hjem­me­snek­re­de kas­ser, som er lett til­gjen­ge­li­ge med grus­gan­ger mel­lom. Her vok­ser grønn­sa­ker som squash, blom­kål, pur­re­løk og gul­røt­ter side om side med er­te­bloms­ter og ring­bloms­ter. – Jeg har lest at ring­bloms­ter hjel­per mot flu­er og lar­ver i gul­røt­te­ne, så det prø­ver vi i år, sier Hel­ge. Noen ur­ter er plan­tet i sto­re ter­ra­kot­ta­pot­ter; litt for­di det ser pent ut, men mest for­di ur­ter som myn­te, ti­mi­an og gress­løk sprer seg som ugress hvis de får lov. I bak­grun­nen skim­tes både frukt­trær og bær­bus­ker. Foto: Jea­net­te Bæk­ke­vold
Ne­derst i grønn­sak­par­sel­len står et gam­melt ep­le­tre, som Hel­ge har byg­get en benk rundt. Den er prak­tisk for å set­te fra seg ut­styr på, også tri­ves kat­ten un­der den. Noen gan­ger sit­ter man her også.
Ne­derst i grønn­sak­par­sel­len står et gam­melt ep­le­tre, som Hel­ge har byg­get en benk rundt. Den er prak­tisk for å set­te fra seg ut­styr på, også tri­ves kat­ten un­der den. Noen gan­ger sit­ter man her også. Foto: Jea­net­te Bæk­ke­vold
Hel­ge og Fa­ti­ma els­ker å til­brin­ge tid i ha­gen, gjer­ne sam­men. – Vi går opp i hver våre ting. Ak­ku­rat nå har Fa­ti­ma ra­bar­bra­dil­la, hun er på jakt et­ter den per­fek­te ty­pen som gir rø­de­re saft, mens jeg er in­ter­es­sert i å finne ut mer om sam­plan­ting i kas­ser. Også drøm­mer jeg om en hage­fe­rie i Eng­land, sier Hel­ge.
Hel­ge og Fa­ti­ma els­ker å til­brin­ge tid i ha­gen, gjer­ne sam­men. – Vi går opp i hver våre ting. Ak­ku­rat nå har Fa­ti­ma ra­bar­bra­dil­la, hun er på jakt et­ter den per­fek­te ty­pen som gir rø­de­re saft, mens jeg er in­ter­es­sert i å finne ut mer om sam­plan­ting i kas­ser. Også drøm­mer jeg om en hage­fe­rie i Eng­land, sier Hel­ge. Foto: Jea­net­te Bæk­ke­vold

Fatima og Helges liste over planter i hagen

  • Over hund­re år gam­le ep­le­trær, stort sett som­mer­ep­ler
  • Nye ep­le­trær: Gra­ven­stein, Discovery og Aro­ma
  • Plom­me: Vic­to­ria og Anna
  • Vin­drue
  • Rips, bjør­ne­bær – gam­le og nye bus­ker – og blå­bær.
  • Magnolia
  • Ro­ser
  • Hor­ten­sia
  • Ti­ger­lil­je
  • Kle­ma­tis
  • Ge­or­gi­ner
  • Ring­bloms­ter
  • Høst­floks
  • Katt­ost
  • Rid­der­spo­re
  • Og mas­se i kjøk­ken­ha­gen!