Urter fra butikken

Derfor dør butikkurtene dine så fort

Her er tipsene til hvordan de lever lenger!

URTER FRA BUTIKKEN: Er du en av dem som ikke klarer å holde liv i butikkurtene du kjøper? Du er ikke alene! Under får du triksene.
URTER FRA BUTIKKEN: Er du en av dem som ikke klarer å holde liv i butikkurtene du kjøper? Du er ikke alene! Under får du triksene. Foto: Ane Solstad Sønnesyn
Først publisert Sist oppdatert

- Generelt kan en driste seg til å si at urter fra matbutikken er produsert med tanke på konsum, de er en ferskvare man må bruke raskt, sier Kari Brekke, gartner og innkjøper i Mester Grønn.

- De er helt enkelt ikke produsert med for å holde lenge, legger hun til.

Hurtig produksjonstid og lite plass

Butikkurter er supre for kjapt konsum, men er en utfordring å holde i live over lang tid. Brekke forklarer grunnen.

- Årsaken til at de fort klapper sammen, er en kombinasjon av hurtig produksjonstid som gjør planten svakere, og lite plass til rotsystemet i pottene.

Og gjør ikke du jobben din, bukker urtene i alle fall under.

Urter

- Urter deles gjerne inn i harde og myke urter.

- Harde urter er for eksempel rosmarin, oregano, merian og timian.

- Basilikum, persille, koriander og estragon er eksempler på myke urter.

- De myke urtene krever ofte mer vann enn de harde urtene.

Kilde: Ingrid Helene Jurs

- Vi anbefaler å vanne urtene på skålen og ikke i potten. Vann urtene om morgenen, og husk at de ikke bør stå lenger en maks 20 minutter i vann. Unngå også vanning på kvelden før lyset slukkes, sier Brekke.

Slik får du urtene dine til å vare lenger

Så lenge skal de holde

Hvor lenge urter skal holde, mener Katrine Hesnes Jarnes, driver Hesnes Gartneri, varierer fra person til person.

- Noen har grønne fingre og får selv korianderen til å vare i 2 uker, mens andre kverker den med en gang. Gressløk, kruspersille, timian og oregano, er urter som helst vil ut. Blir urtene gule kan man fikse dette med å bruke gjødsel – man får kjøpt spesialgjødsel til grønnsaker.

- Dill og koriander er urter som ikke kommer opp igjen etter de er brukt. Disse to urtene er vanskelig å holde, og jeg kaller det ferskvareurter – det vil si at du bør bruke dem så fort du kan. Men korianderen bør kunne stå 1 uke, legger hun til.

Les også: Drømmer du om din egen kjøkkenhage?

KORIANDER BØR STÅ EN UKE: - Dill og koriander er urter som ikke kommer opp igjen etter de er brukt. Disse to urtene er vanskelig å holde, og jeg kaller det ferskvareurter – det vil si at du bør bruke dem så fort du kan. Men korianderen bør kunne stå 1 uke, sier Katrine Hesnes Jarnes, driver Hesnes Gartneri.
KORIANDER BØR STÅ EN UKE: - Dill og koriander er urter som ikke kommer opp igjen etter de er brukt. Disse to urtene er vanskelig å holde, og jeg kaller det ferskvareurter – det vil si at du bør bruke dem så fort du kan. Men korianderen bør kunne stå 1 uke, sier Katrine Hesnes Jarnes, driver Hesnes Gartneri. Foto: Thinkstock

Slik holder du dem i live

Selv om urter har ulike levetid, skal de stort ha samme behandling – men vannforbruket varierer etter urt og størrelse på den.

- Lær deg til å løfte på potten og trim urtene dersom de ikke blir brukt. Der er urter som er flerårige og ettårige, som for eksempel oregano, timian, gressløk og kruspersille, sier Jarnes.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Flerårige urter anbefales å plante ut, fordi de trives best ute i naturen.

- Det blir også bedre smak på urtene når de står ute i vær og vind. Men ikke plant dem ut for tidlig, da tar frosten dem. Vent til det har vært gode plussgrader om natten en lang stund, det vil si ikke før i juni, råder gartneren.

Brekke er enig.

- Urter er ømfintlig for både for høy og lav temperatur, så det er ikke de første plantene man setter ut på terrassen om våren. De bør heller være de siste når varmen har kommet for å bli, sier hun og legger til:

- Generelt er urter sarte vekster, som trenger jevn tilgang på passe mye vann.

Veganblogger Ingrid Helene Jurs,, har oppskriften på hva du gjør med urtene fra du kjøper dem i butikk.

- Generelt er det viktig å behandle urter litt som andre potteblomster, det vil si at de ikke liker å fryse og du bør derfor prøve å pakke inn urtene når du drar fra butikken og hjem. Videre er det viktig å alltid ta ut urtene av plasten så de får puste, sier hun.

Et annet godt tips veganbloggeren har er å trekke opp hele roten når du skal bruke urtene – fordi butikkurter ofte er sådd altfor tett.

- Ved å trekke opp et par røtter i starten vil de mindre skuddene få tilgang til mer lys og næring. En kan også vurder å plante om urtene til større potter og kanskje gi den litt gjødsel.

Les også: Slik lager du din egen urtehage

IKKE ALLE KAN STÅ HER: Selv om det er viktig at urter får nok lys, er det ikke alle som tåler den lave temperaturen som kan oppstå langs vinduskarmen. Basilikum er ekstra sårbar for lave temperaturer under 16 grader, og må absolutt ikke stå i trekk i vinduskarmen.
IKKE ALLE KAN STÅ HER: Selv om det er viktig at urter får nok lys, er det ikke alle som tåler den lave temperaturen som kan oppstå langs vinduskarmen. Basilikum er ekstra sårbar for lave temperaturer under 16 grader, og må absolutt ikke stå i trekk i vinduskarmen. Foto: Thinkstock

Vær nøye med lys og temperatur

Ifølge Hesnes Jarnes er nok lys og ikke for mye varme nødvendig for langvarige urter.

- De trenger lys, enten i en vinduskarm eller kunstig belysning. Jeg har mine urter i et vindu med godt dagslys, men ingen stekende sol. Da unngår jeg at urtene tørker opp når jeg er på jobb og de trenger ikke noe opplivingsforsøk når jeg kommer hjem, sier hun og legger til:

- For mange uttørkinger vil gjøre at urten dør fortere. Prøv å unngå at urtene står varmt når det er mørkt/lite lys, det vil gi lange og svake planter.

Jurs er enig.

- Lys og temperatur har absolutt mye å si. En krok i huset kan ta livet av planten, mens en annen plass kan gi den liv i flere uker. De forskjellige urtene krever noe forskjellig lys og temperatur, men en tommelfingerregel er at dess mer varme, dess mer lys bør planten få.

Hun forteller videre at de fleste urter liker seg best på kjøkkenbenken under lysrør, og at ikke alle urter bør stå samme sted på grunn av ulike behov for temperatur.

- Noen urter derimot, slik som basilikum, er ekstra sårbar for lave temperaturer under 16 grader og må absolutt ikke stå i trekk i vinduskarmen. Andre urter, slik som persille, dill og gressløk, kan oppbevares i emballasjen i kjøleskapet.

Det er heller ingenting i veien for å fryse ned urtene dine.

- Men sprøheten blir borte fordi cellene sprekker i nedfrysingsprosessen. De fungerer likevel utmerket til matlaging, sier Brekke fra Mester Grønn.

Før du fryser dem ned, kan du gjøre som Jurs og lage urteisbiter.

- Finhakke urtene, ha dem deretter over i for eksempel et isbitbrett og hell over bittelitt vann. Frys urtene i et døgn, og så har du små urteisbiter som du kan putte i supper, gryter og sauser. Basilikum blir som regel svart i fargen når den fryses, sier hun.