Tørre planter
Slik redder du tørre planter etter ferien
Det er ikke sikkert at planten er død, til tross for at den er uttørket.
- Forsømte planter som ikke har blitt vannet, er alvorlig syke, sier gartner ved Randesund Planteskole, Morten Kristian Bragdø.
Etter å ha stått i tørr jord over lengre tid, som mens familien har vært på ferietur, har plantenes immunforsvar blitt svekket.
- De er mottakelige for lusangrep og soppangrep, så man bør ikke pøse på med hva som helst, sier Bragdø.
Les også: Slik får du urtene til å vare lenger
Tørre, små planter
Fuktighet er det viktigste momentet i redningsaksjonen.
- Dersom du har mindre potter vil jeg anbefale å legge hele jordklumpen i en bøtte eller i kjøkkenvasken. La potten stå i vannet helt til det slutter å boble. Deretter løfter du opp potten, lar alt overflødig vann renne av, og setter så planten tilbake i pyntepotten, sier informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter, Tove Ladstein.
Hun legger til at det viktigste er at plantene ikke står for lenge i vann. De skal dynkes, og så rennes av.
- Flere planter dør av drukning enn av tørke, og dette gjelder også i ferien, sier Ladstein.
Les også: Slik blir du kvitt brune flekker i gresset
Redde store planter
Hvorvidt gjelder større planter, som palmer, er det lurt å være kreativ.
- Jeg anbefaler "intravenøs" behandling av større potteplanter. Sett en flaske vann opp ned i potten, så fuktes jorden etter hvert som vannet trekkes ned. Dette gjør jeg selv med store planter både inne og ute, og ikke minst ampler og vegghengte planter, sier Ladstein.
Bragdø er enig i at plantene bør dynkes. Han forteller at hos større planter kan gjerne stammen dusjes opptil flere ganger om dagen i starten.
- Du bør også ta på kompost og sette plantene litt vekk fra det kraftigste lyset. Det er imidlertid bare vanning som hjelper for forsømte planter. Sørg for å fukte hele planten, også blader og stilken, sier han.
Bragdø tipser samtidig om et vannetriks som kan være kjekt å ta med seg i forkant av neste ferietur, dersom man vil unngå at planter som står langs husveggen og særlig på grus, skal tørke ut.
- Du bør kjøpe en timer, skru på kranen og legge ut en dryppslange, sier han.
Kan planten reddes?
- Tørkede, brune blader på bredbladete planter betyr på ingen måte at den har avgått med døden. Den kan fint sette nye skudd etterhvert, sier gartner Morten Kristian Bragdø ved Randesund Planteskole.
- Men hvis barken også har skrumpet inn, er den sannsynligvis ødelagt, legger han til.
Slik sjekker du:
- Ser planten død ut er det letteste å rett og slett knekke over en gren og se om det er friskt vev inne i den, men dette er selvsagt avhengig av hvor interessert man er i planter og vekst, forklarer informasjonsansvarlig Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter.
- Sto plantene i vann når ferien begynte har mange erfart at de er råtne når man kommer hjem. Da kan de sjelden reddes. Om de er tørre, men i live, vil de vokse til igjen, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 03/08 2015, og sist oppdatert 30/07 2018.