Plante i hagen tips
Tid for å plante i hagen? Dette bør du huske å gjøre
Med enkle grep kan du skape en fargerik hage som blomstrer og gir deg glede gjennom hele sommeren – og år etter år!
Å dyrke handler ikke bare om gleden her og nå, men også om å investere i fremtidige år med nye planter.
Ved å velge planter som ikke bare gir god blomstring, men også produserer frø for neste års planter, kan du skape en hage som bokstavelig talt bærer frukter av din innsats år etter år.
Egenproduserte frø er dessuten den perfekte gaven til den som har alt.
Planlegg godt
En kontinuerlig blomstrende hage gjennom hele sommeren krever litt planlegging, og du må velge planter med ulike blomstringstider.
Start for eksempel med tidlig blomstrende vekster som margeritter, Campanula, tusenfryd, ranunkler og stemor. Fortsett med sommerblomster som kosmos, kjempeverbena, pelargonium, georginer, petunia og flittiglise.
Mot slutten av sesongen vil georginer og kjempeverbena fortsatt være fine, men alternativer som Calluna, Hebe og krysantemum vil også fargelegge uterommet.
Lag gjerne en kalender som viser hvilke uker du kan forvente blomstring på de ulike sortene.
Når alle er lagt inn i kalenderen, vil du se hvor det er opphold, slik at du kan sørge for overlapping ved å fylle tomrommene med ettårige eller flerårige vekster.
Les også: Vårtabben som kan spolere rhododendron-blomstringen
Tenk plassering
I planleggingsfasen bør du også tenke på plassering. For å sikre sunn vekst og blomstring, må plantene plasseres på riktig sted i hagen.
Ta hensyn til hver plantes behov for sollys, skygge og jordtype.
Noen trives i full sol, mens andre foretrekker delvis skygge. Plasser også høyere planter bak de som er lavere, for å skape en spennende miks hvor alle får spille sin rolle.
Høydeforskjeller er et supert virkemiddel for å skape gode blikkfang. Plassering med hensyn til høyde er ekstra viktig om du planter vekstene direkte i bakken. Krukkehagen kan derimot ommøbleres som du selv ønsker.
Tjuvstart eller ei
De mest ivrige av oss har allerede forkultivert ulike plantesorter i vinduskarmen eller under vekstlys gjennom våren.
Forkultivering vil si å dyrke vekstene inne for å få en tjuvstart på sesongen, og dermed ha ferdige småplanter å sette ut.
Dette vil gi en tidligere blomstring eller avling på vekster som for eksempel tomat og barbadoslykt.
Planter som dyrkes inne er ekstra sårbare, fordi de har vokst under beskyttede forhold. Derfor må de gradvis vennes til utemiljøet og herdes for et liv utendørs.
Har du ikke forkultivert planter, er det absolutt ikke for sent å få det fint ute. Blomsterbutikkene og hagesentrene bugner av pryd- og nyttevekster som er fiks ferdige for utplanting.
Her er det bare å velge og vrake, men det kan være lurt å holde seg til din opprinnelig plan.
La frøene henge på morplanten til de er ordentlig modne. Dette øker spireevnen betydelig.
- Høst frø fra sterke og sunne planter.
- La frøene tørke før lagring og oppbevar dem tørt og kjølig frem til bruk.
- Sank frø fra frøekte planer og unngå F1-hybrider.
F1 hybrid
Mange blomster og grønnsaker vi kjøper som frø er merket F1-hybrid. Dette betyr at frøene du kjøper er et resultat av en kontrollert bestøvning mellom to foreldreplanter.
Krysningen mellom akkurat disse gir et avkom med helt bestemte egenskaper i form, farge eller smak. Mange sorter tomat og andre grønnsaker er slike hybrider.
Når vi selv dyrker en F1-hybrid, vil naturlig bestøvning gi oss et avkom som er mer tilfeldig. Det betyr at når vi høster frø fra en plante som er merket F1, som vi selv har dyrket, vil dette som regel gi oss planter med andre egenskaper med hensyn til smak eller utseende.
Slike frø er som å spille i lotto – resultatet kan bli bra, andre ganger går det sånn passe.
Les også (+): Hvorfor er plenen vår så hard?
Smarte blomstervalg
Ettårige og flerårige blomster som har evnen til å frø seg selv, er ideelle for fremtidig blomstring. Disse produserer frø som faller til bakken og spirer igjen til neste år, uten at du trenger å løfte en finger.
Eksempler her er ringblomst, kornblomst, agurkurt, jomfruen i det grønne og valmuer. Disse, og mange flere, kan vi også samle frø fra på sensommeren.
Plantenes hovedsakelige livsoppgave er å sette frø for å føre slekten videre, men ofte opplever vi at plantene slutter å blomstre etter frøsetting.
Om du fjerner visne blomster jevnlig, vil dette stimulere veksten til å sette nye knopper og blomstre videre. Vi ønsker oss kontinuerlig blomstring, men samtidig hindrer vi veksten i å fullføre sin livsoppgave.
Om du vil sanke frø, må visne blomsterhoder få bli værende på planten, slik at frøene utvikler seg og modnes før de høstes. Etter plukking bør de få tørke, før de oppbevares tørt og kjølig til neste år.
Velg kvalitet
Et annet smart valg er å velge kvalitetsplanter. De koster noen kroner mer i innkjøp, men vil som regel være sterke planter som gir blomstring gjennom en mye lengre periode, kanskje resten av sommeren.
En mengde norske gartnere dyrker sommerblomster beregnet for norske forhold. Disse får ikke samme sjokket og må ikke akklimatisere seg som importplanter, når de blir plantet ut i en norsk sommer.
Bonusen er at du støtter lokal produksjon.
Les også: Dette ertetrikset kan alle prøve hjemme
Pryd og nytte
Har du ikke plass til kjøkkenhage, finnes det en rekke andre muligheter for å dyrke spiselige ting i kombinasjon med blomstrende prydvekster.
En krukke med plukksalat i ulike farger, eller en rad med kruspersille som kant på et staudebed, er alltid gøy.
Grønnkål eller svartkål finnes i farger fra grønt til burgunder, som kan minne som små palmer mellom sommerblomstene i bedet eller i plantekassene. Her er det bare fantasien som setter grenser!