TERRASSE

Terrassen på 70 kvadratmeter er nøye planlagt

Den store terrassen er innredet med flere soner. Nå deler Vibeke sine beste bygge-tips.

SONER: Lengst bort vises sonen som er bygget i en forlengelse av boden, og til høyre ligger sonen som hører til huset. I tillegg til oppbygde blomsterkasser i tre, har Vibeke investert i noen med hjul på. Disse kan enkelt flyttes rundt ved behov. De er fra bedd.no.
SONER: Lengst bort vises sonen som er bygget i en forlengelse av boden, og til høyre ligger sonen som hører til huset. I tillegg til oppbygde blomsterkasser i tre, har Vibeke investert i noen med hjul på. Disse kan enkelt flyttes rundt ved behov. De er fra bedd.no. Foto: Anne Bråtveit
Sist oppdatert

Eneboligen til Vibeke Bostrøm og familien ligger i et tettbebygd boligstrøk i Sandefjord.

I den samme gaten ligger fem andre helt like hus, og da de flyttet inn i 2014, hadde huset hatt to eiere før dem.

De forrige eierne hadde laget seg en veldig skjermet uteplass.

Blant annet hadde de ført opp en ganske stor bod og plantet tujahekk rundt. I tillegg var hele uteområdet dekket med belegningsstein.

Kunne ikke ha plen

– Vår første tanke var at det er fint at det er skjermet, men jeg er ikke så glad i hverken stein eller tuja. Min drøm var å anlegge hage med plen her, noe som dessverre skulle vise seg ikke å være enkelt. Under belegningssteinen var det bare stein og fjell, så vi endte opp med å bygge en markterrasse på 70 kvadratmeter over, forteller Vibeke.

SKJERMET: I en forlengelse av stuen, ligger en uteplass med tak over. Dette er en lun og skjermet plass, som hyppig er i bruk. I de mobile blomsterkassene fra bedd.no har Vibeke plantet bladliljer og yuccapalmer.
SKJERMET: I en forlengelse av stuen, ligger en uteplass med tak over. Dette er en lun og skjermet plass, som hyppig er i bruk. I de mobile blomsterkassene fra bedd.no har Vibeke plantet bladliljer og yuccapalmer. Foto: Anne Bråtveit
SNEKKER-HJELP: En profesjonell snekker har bygget uterommet etter Vibekes skisser. Denne sonen har plassbygget benk innerst, som med puter på blir en fin utesofa. Stolene i galvanisert stål hadde de med seg på flyttelasset. Spisebordet er fra Hay, og på bordet står terrakottakanne fra Skagerak/Muchi og stor krukke fra Ikea.
SNEKKER-HJELP: En profesjonell snekker har bygget uterommet etter Vibekes skisser. Denne sonen har plassbygget benk innerst, som med puter på blir en fin utesofa. Stolene i galvanisert stål hadde de med seg på flyttelasset. Spisebordet er fra Hay, og på bordet står terrakottakanne fra Skagerak/Muchi og stor krukke fra Ikea. Foto: Anne Bråtveit

Her er det rom for ulike aktiviteter, og hver enkelt sone er tilpasset både lysforhold og behov.

Som erstatning for hage har hun fått opphøyde blomsterkasser. Flere av dem er også på hjul og kan flyttes rundt etter behov.

– Det ble et slags kompromiss. Jeg kunne godt ha tenkt meg mer plen, men blomsterkassene er et godt alternativ.

Les også: Bygde glasspaviljong på terrassen – nå kan den brukes hele året

Flere soner

Selve uterommet har Vibeke tegnet selv, og på den store treterrassen som går rundt deler av huset, finnes det mange ulike soner og sitteplasser å velge mellom.

– Jeg ønsket å lage en uteplass med flere soner, slik at vi har mulighet for både skygge og sol. Siden jeg liker å ta veloverveide valg, bodde vi her i to år før vi laget terrassen, forteller hun.

Tiden brukte Vibeke til å bli godt kjent med tomten, samt loggføre lysforholdene for å finne ut hvor det var morgensol, kveldssol, lys og skygge. I tillegg innhentet hun masse inspirasjon fra interiør-
magasiner og Pinterest.

– Jeg ønsket å skape noe som kunne harmonere med huset, og det skulle være en skjermet uteplass hvor vi både kunne spise, grille, nyte solen eller slappe av i skyggen.

I dag er hun svært fornøyd med
utformingen. – Jeg liker at uteplassen føles nesten som et atrium. Her kan
sønnen vår ha venner på besøk uten at vi trenger å sitte oppå hverandre. I tillegg er det deilig å kunne gå ut i morgenkåpe med en kaffekopp uten at naboen ser det, innrømmer hun.

Les også: Slik deler du planter for å få flere

SMART BOD: Uteboden ble oppført av tidligere eiere, og på begge sider er det bygget nye soner. Lengst bort ligger kroken med pergolatak og på motsatt side en praktisk levegg med tørkeplass bak.
SMART BOD: Uteboden ble oppført av tidligere eiere, og på begge sider er det bygget nye soner. Lengst bort ligger kroken med pergolatak og på motsatt side en praktisk levegg med tørkeplass bak. Foto: Anne Bråtveit

Flinke fagfolk

Siden terrassen oppleves som en forlengelse av boligen, har Vibeke bevisst valgt
materialer ut ifra det. Terrassegulvet i tre harmonerer for eksempel fint med parkettgulvet inne. Det er laget av malmfuru, som gråner naturlig med tiden.

– Tanken var å legge et gulv som er mest mulig vedlikeholdsfritt, men jeg ser jo nå, etter noen sesonger, at det kanskje trenger litt oppfølging. Hvor mye slitasje det blir kommer veldig an på hvordan vinteren er, forklarer hun.

TETT: Siden husene ligger så tett, har familien avklart uterommet med de nærmeste naboene. Hele uteplassen er bygget som en sammenhengende terrasse, men er inndelt i flere soner. Denne sonen har pergolatak over, noe som gir en fin miks av sol og skygge. Terrassegulvet i tre er laget av malmfuru, som gråner naturlig og får patina med tiden.
TETT: Siden husene ligger så tett, har familien avklart uterommet med de nærmeste naboene. Hele uteplassen er bygget som en sammenhengende terrasse, men er inndelt i flere soner. Denne sonen har pergolatak over, noe som gir en fin miks av sol og skygge. Terrassegulvet i tre er laget av malmfuru, som gråner naturlig og får patina med tiden. Foto: Anne Bråtveit

For et best mulig resultat, leide hun inn fagfolk til å utføre snekkerarbeidet. – Det hadde ikke blitt så bra her hadde det ikke vært for Hans Heian, en veldig dyktig snekker. Han var veldig involvert hele
veien og kom med innspill jeg ikke hadde tenkt på – og motsatt.

De fleste utemøblene er gjenbruk fra tidligere bolig, bortsett fra to loungestoler og et spisebord som er nye. Disse står sammen med en sofa i sonen med overbygg over, utenfor stuen, som kanskje er plassen de bruker aller mest.

VEGG: I et annet hjørne, bortenfor boden, ligger en åpen uteplass med plassbygget benk, bord og stoler. Rundt hele går en halvvegg som rammer inn sonen på en fin måte. Benkepute er fra Ikea og beige pute fra Georg Jensen Damask/Muchi. Keramikkruset er fra Ferm Living, og nettet i lin er kjøpt i Frankrike. Linteppet er fra Karin Carlander/Nr9.
VEGG: I et annet hjørne, bortenfor boden, ligger en åpen uteplass med plassbygget benk, bord og stoler. Rundt hele går en halvvegg som rammer inn sonen på en fin måte. Benkepute er fra Ikea og beige pute fra Georg Jensen Damask/Muchi. Keramikkruset er fra Ferm Living, og nettet i lin er kjøpt i Frankrike. Linteppet er fra Karin Carlander/Nr9. Foto: Anne Bråtveit

– Jeg er ikke kjent for å velge sterke farger, men elsker ton-i-ton i hvitt, grått og beige. I tillegg er jeg glad i naturmaterialer som for eksempel lin, som gir et tidløst uttrykk. Det er sjelden jeg handler på impuls. Jeg foretrekker gjennomtenkte kjøp jeg kan leve med lenge, forklarer hun.

Les også: Pusset opp gård fra 1725. Se forvandlingen

TØRKEPLASS: På den ene siden av uteboden er det hengt opp klessnorer. Her kan Vibeke henge sengetøy til tørk, noe hun synes er skikkelig luksus. Tynt, beige pledd fra Linum/Muchi og liten flettekurv fra Granit. På benken ligger linstoff fra Karin Carlander kjøpt hos Nr9 i Sandefjord.
TØRKEPLASS: På den ene siden av uteboden er det hengt opp klessnorer. Her kan Vibeke henge sengetøy til tørk, noe hun synes er skikkelig luksus. Tynt, beige pledd fra Linum/Muchi og liten flettekurv fra Granit. På benken ligger linstoff fra Karin Carlander kjøpt hos Nr9 i Sandefjord. Foto: Anne Bråtveit
KRUKKER: Det spirer både i krukker og kasser på uteplassen til Vibeke. Krukkene er fra Höganäs Keramik og er arvegods fra Vibekes svigermor. Stauden heter Marikåpe, og bordet er fra Hay.
KRUKKER: Det spirer både i krukker og kasser på uteplassen til Vibeke. Krukkene er fra Höganäs Keramik og er arvegods fra Vibekes svigermor. Stauden heter Marikåpe, og bordet er fra Hay. Foto: Anne Bråtveit

Grønne planter

I tillegg til å være opptatt av interiør og ha det fint rundt seg, er Vibeke glad i å eksperimentere med planter og blomster i de mange kassene og krukkene på terrassen.

– Blomsterkassene er både lettvinte og dekorative. Underveis har jeg fått veldig god hjelp av Jane hos RubyElise Blomsterverksted. Hun kom hjem til meg, så hva jeg hadde og kom med forslag til hva vi kunne tilføre. Er det noe jeg har lært meg, er det at en plante ikke bare er en plante. Det krever en del kunnskap om lysforhold og klima for unngå mange bomkjøp.

URTER: Terrassen har plass til både blomster og urter.
URTER: Terrassen har plass til både blomster og urter. Foto: Anne Bråtveit
KLATREPLANTER: Hortensian klatrer villig på gjerdet.
KLATREPLANTER: Hortensian klatrer villig på gjerdet. Foto: Anne Bråtveit

I blomsterkassene har Vibeke blant annet plantet dvergfuru, yuccapalmer, bladliljer, peoner, klatrehortensia og roser.

– Nå gleder jeg meg til sommeren, og venter spent på hva som kommer opp av løkene jeg plantet i høst, avslutter hun.

Les også: Christine har bygget en fantastisk uteplass

All styling: Silje Aune Eriksen.

KROK MED LE: To solstoler er satt frem i en krok som ligger i le, utenfor det ene soverommet. Vibeke ville gjerne ha flere soner med mulighet for både sol og skygge. Gulvteppet fra Home&Cottage sørger for lun stemning.
KROK MED LE: To solstoler er satt frem i en krok som ligger i le, utenfor det ene soverommet. Vibeke ville gjerne ha flere soner med mulighet for både sol og skygge. Gulvteppet fra Home&Cottage sørger for lun stemning. Foto: Anne Bråtveit

Vibekes tips til et vellykket uterom

  • Gjør deg først godt kjent med tomten og lysforholdene, slik at du vet hvor det er fint å oppholde seg med tanke på sol og skygge. Lag gjerne flere soner. Det er fint å ha ulike steder å sitte.
  • Undersøk om du trenger å søke tillatelse fra kommunen, og avklar uterommet med naboene. For å bevare et godt naboskap, kan det være smart å informere om planene dine.
  • Gjør god research på materialvalg. Enkelte materialer er nærmest vedlikeholdsfrie, mens andre krever mer innsats.
  • Tenk tilgang og funksjonalitet. Er det lett adkomst til terrassen, eller vil det bli enklere med en skyvedør?
  • Innred en uteplass som er fin å se på også fra innsiden.
  • Velg planter etter hvor mye egeninnsats du er villig til å legge ned. Les deg opp selv, eller snakk med noen som har god kunnskap. Be gjerne om råd på et gartneri.
  • Skaff deg oversikt over hva som blomstrer når, og hva som kan passe sammen. Kombiner gjerne noe som er vakkert å se på med nyttevekster, slik som urter og tilsvarende.

Denne saken ble første gang publisert 03/04 2020, og sist oppdatert 06/04 2020.

Les også