bratt tomt ble tropisk drøm:

Tomten var umulig: Slik fikk Hanne drømmehagen i den bratte skråningen

Familien kan boltre seg på fem terrasser, svømmebasseng og en stor hagestue – med utsikt over hele Oslo.

BRATT, MEN UNIKT: Den bratte tomten gjorde planleggingen av uterommet mer utfordrende enn normalt, men resultatet ble spektakulært med fem terrasser, en stor utestue, svømmebasseng og en rekke grønne lommer. Til og med trampolinen har de fått plass til.
BRATT, MEN UNIKT: Den bratte tomten gjorde planleggingen av uterommet mer utfordrende enn normalt, men resultatet ble spektakulært med fem terrasser, en stor utestue, svømmebasseng og en rekke grønne lommer. Til og med trampolinen har de fått plass til. Foto: Tore Fjell / privat
Først publisert Sist oppdatert

Du skal ikke lenger enn til Høyenhall i Oslo for å finne eksotiske palmer og svømmebasseng. I en bratt skråning har Hanne Holsted (45) forvandlet en «umulig» tomt til en middelhavsoase med hotellfølelse.

Hanne og mannen Rune (47) flyttet inn i 2001. Sammen har de datteren Meline (10).

Huset er fra 1964 på ca 200 kvadratmeter. De startet med å gi boligen et ansiktsløft, og brukte mange år på å bo seg inn før de begynte ute.

Krevende tomt

De siste årene har gått med på å utnytte uteområdet maksimalt. iden har mye tid gått med til å gjøre huset og ikke minst tomten til noe helt spesielt.

– Tomten er på cirka ett mål i et terreng man kanskje ikke trodde man kunne få noen hage ut av. Nå kan vi vel si at med å regne både bed og gress i skråninger så brukes hele vår tomt fult ut til hageliv og familekos, sier Holsted.

I 2018 ble de belønnet for strevet med prisen Årets Uteplass under Gullfjæren Interiør Awards.

Uteplassen består av et svømmebasseng, og intet mindre enn fem terrasser i ulike nivåer. På den måten får de utnyttet den bratte tomten maksimalt.

– Det hele startet med svømmebassenget og har utviklet seg derfra. Vi bodde i huset i nesten 10 år før vi begynte på hagen. Det var først da vi fikk barn vi fikk lyst til å utnytte eiendommen bedre og ideen om basseng kom på banen. Nå trives vi så godt at vi ikke savner hytte ved sjøen, engang, sier Holsted.

SKRÅNING: Slik så tomten ut før de startet på ute-prosjektet.
SKRÅNING: Slik så tomten ut før de startet på ute-prosjektet. Foto: Privat

I denne saken kommer Hanne med sine beste tips til hvordan man kan skape en annerledes hage. Har du for eksempel tenkt å at man kan plante vertikalt, for å skjule betongvegger?

Les intervju og se bilder nedover i saken:

Født sånn eller blitt sånn?

Helt klart blitt sånn, hadde på ingen måte grønne fingre før vi begynte på vårt uteromsprosjekt i 2010. Det var først da vi fikk barn at vi så behovet for å utnytte potensialet til tomten vår. Det har blitt min store lidenskap og hobby. Å holde på i hagen har nesten en mediterende effekt. Hagearbeid er min avkobling fra en hektisk hverdag.

<b>HVEM:</b> Hanne Holsted. Hva: Konsulent/rådgiver hos September BI. Hvor: Høyenhall i Oslo. Instagram: @holstedhanne
HVEM: Hanne Holsted. Hva: Konsulent/rådgiver hos September BI. Hvor: Høyenhall i Oslo. Instagram: @holstedhanne

Hvordan vil du beskrive ditt uterom og din stil?

Vi har en litt unorsk eksotisk, stram og moderne stil, men siden vårt uterom består av mange nivåer og soner myker dette opp. Vi har valgt naturlige vedlikeholdsfrie materialer som skifer og kebony som gir et litt mer nordisk uttrykk.

Hvor henter du inspirasjon?

I hage- og interiørmagasiner, på plantesenteret og gartnerier, på reiser og helt klart på Instagram. Jeg liker godt å reise til uavhengige gartne-rier, både for inspirasjon og for å jakte på litt andre typer planter.

Hvor mye tid bruker du på din egen hage?

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Her teller jeg ikke timer. Jeg føler jeg har en hage som ikke krever mye tid, men siden dette er en stor hobby brukes jo all ledig tid utendørs. Vi finner stadig nye kriker og kroker av hagen eller små prosjekter som vi koser oss med. En hage skal aldri bli ferdig. Tiden vi bruker i hagen gir masse god energi tilbake.

– De store palmene setter jeg inn i hagestua om vinteren. Krukkene er fra Elo, og fordelen med plastkrukker er at det er et lett materiale. Det gjør det litt lettere å frakte store planter inn og ut. Hagestua er fullt vinterisolert. 
– De store palmene setter jeg inn i hagestua om vinteren. Krukkene er fra Elo, og fordelen med plastkrukker er at det er et lett materiale. Det gjør det litt lettere å frakte store planter inn og ut. Hagestua er fullt vinterisolert.  Foto: Hanne Holsted

Rent og ryddig, eller rund i kantene?

Her er jeg nok en fin blanding. Jeg liker det rent og pent, og bruker kantklipperen når det trengs. Samtidig har jeg bevisst valgt planter som er enkle å ha med å gjøre og har fylt bedene med rullestein som holder på fuktigheten for å spare tid på vanning. Jeg ønsker en hage som skal se fin ut, men som ikke krever for mye petimeterarbeid.

Hannes hagetips

1. Tenk soner og kartlegg solforhold før sonene bestemmes. Jobb med og ikke mot terrenget. Visk ut grensene mellom ute og inne, slik at du visuelt vil føle at stua fortsetter ut på uteplassen og hagen.

2. Velg lettstelte planter og materialer, så du kan nyte sesongen uten for mye jobb. Plant grupper med planter i store krukker, framfor mange små, tenk litt større ute enn du gjør inne. Bruk gjerne steiner i bed og krukker. Det er både dekorativt og holder på fuktigheten.

3. Bygg gjerne noen av møblene selv. Plass-bygde møbler, utekjøkken og blomsterkasser, for eksempel, er ofte enklere å bygge enn man tror.

4. Tenk vertikal hage. Plantevegger med sedum- og mosematter er supre til å dekker murvegger og skaper en grønn oase. Vi laget rammene av terrassebord. Ett rør med masse hull er lagt i toppen av rammen for vanning.

5. Lag et område under tak som en pergola eller hagestue. Utestua vår er blitt som vår hytte i hagen, hvor lyset og naturen kommer så tett på at ute og inne sklir naturlig over i hverandre.

6. Jeg oppfordrer alle til å bruke uterommet hele året. Man kan ha mange fine stunder i hagen med bål og lammeskinn på vinteren også.

Scroll nedover for å se bilder og lese mer om hvordan Hanne har planlagt uteplassen.

Store palmer, agave og andre ruvende planter skaper frodighet i høyden og bredden i store krukker. – Jeg er kjempeflink til å vente til salget på høsten med å kjøpe. Da finner jeg mye til 70 prosent avslag.
Store palmer, agave og andre ruvende planter skaper frodighet i høyden og bredden i store krukker. – Jeg er kjempeflink til å vente til salget på høsten med å kjøpe. Da finner jeg mye til 70 prosent avslag. Foto: Hanne Holsted
– Det hele startet med bassenget og har utviklet seg derfra. Vi bodde i huset i nesten 10 år før vi begynte på hagen. Det var først da vi fikk barn vi fikk lyst til å utnytte eiendommen bedre og ideen om basseng kom på banen. Nå trives vi så godt at vi ikke savner hytte ved sjøen, engang!
– Det hele startet med bassenget og har utviklet seg derfra. Vi bodde i huset i nesten 10 år før vi begynte på hagen. Det var først da vi fikk barn vi fikk lyst til å utnytte eiendommen bedre og ideen om basseng kom på banen. Nå trives vi så godt at vi ikke savner hytte ved sjøen, engang! Foto: Hanne Holsted
Den grønne planteveggen ble laget for å dekke muren til bassenget. – Mose og sedum er flott til vertikal hage. Mosen er faktisk finere på vinteren enn på sommeren da den henter fuktigheten ut av luften selv. Men selv om den kan bli tørr og grå på sommerstid, er det bare å vanne den, så blir den grønn og fin igjen.
Den grønne planteveggen ble laget for å dekke muren til bassenget. – Mose og sedum er flott til vertikal hage. Mosen er faktisk finere på vinteren enn på sommeren da den henter fuktigheten ut av luften selv. Men selv om den kan bli tørr og grå på sommerstid, er det bare å vanne den, så blir den grønn og fin igjen. Foto: Hanne Holsted
I den indre delen av hagestua er det glassvegger hele veien rundt som gir naturlige grønne vegger. Herlig!
I den indre delen av hagestua er det glassvegger hele veien rundt som gir naturlige grønne vegger. Herlig! Foto: Hanne_2.jpg
Sirkelrunde corténkasser tilfører myke linjer. Steinene er ikke bare dekorative, de sørger også for mindre ugress og at jorda <br/>holder bedre på fuktigheten.
Sirkelrunde corténkasser tilfører myke linjer. Steinene er ikke bare dekorative, de sørger også for mindre ugress og at jorda
holder bedre på fuktigheten.
Foto: Hanne Holsted
En middelhavsoase i solnedgang. Det er nesten så man kan føle sommervarmen på kroppen.
En middelhavsoase i solnedgang. Det er nesten så man kan føle sommervarmen på kroppen. Foto: Hanne Holsted
Eiendommen ligger på Høyenhall med utsikt over hele Oslo. Dette er på det nederste planet, nedenfor bassenget. Muren med mose og planter dekker den støpte veggen til bassenget. – Her liker jeg meg kanskje aller best. Den grønne veggen luner godt, sier Hanne.
Eiendommen ligger på Høyenhall med utsikt over hele Oslo. Dette er på det nederste planet, nedenfor bassenget. Muren med mose og planter dekker den støpte veggen til bassenget. – Her liker jeg meg kanskje aller best. Den grønne veggen luner godt, sier Hanne. Foto: Hanne Holsted
– At jeg er interiørinteressert, er ingen hemmelighet. Og jeg liker godt måten uterommet vårt smelter sammen med interiør og hage på.
– At jeg er interiørinteressert, er ingen hemmelighet. Og jeg liker godt måten uterommet vårt smelter sammen med interiør og hage på. Foto: Hanne Holsted
Et svømmebasseng gir umiddelbart litt sydenfølelse. Legg til en fin dose palmer, agave og andre eksotiske vekster, så er det kanskje ikke så rart at behovet for å reise bort har blitt mindre etter at hagen ble ferdig.
Et svømmebasseng gir umiddelbart litt sydenfølelse. Legg til en fin dose palmer, agave og andre eksotiske vekster, så er det kanskje ikke så rart at behovet for å reise bort har blitt mindre etter at hagen ble ferdig. Foto: Hanne Holsted
En trapp ned fra huset ligger denne koselige spiseplassen omgitt av store krukker og rause mengder bambus. – Bambus er kanskje det mest eksotiske vintergrønne vi finner her til lands. Vi bruker det gjerne både til hekk og til å fylle opp skråninger og gjøre det frodig.
En trapp ned fra huset ligger denne koselige spiseplassen omgitt av store krukker og rause mengder bambus. – Bambus er kanskje det mest eksotiske vintergrønne vi finner her til lands. Vi bruker det gjerne både til hekk og til å fylle opp skråninger og gjøre det frodig. Foto: Hanne Holsted