Terrassevarmer på uteplassen

Start utesesongen med terrassevarmer

Med terrassevarmer kan du tjuvstarte utesesongen.

PARASOLLVARMER: En terrassevarmer som gjør det varmt og behagelig under parasollen kan fremskynde sommerkvelden.
PARASOLLVARMER: En terrassevarmer som gjør det varmt og behagelig under parasollen kan fremskynde sommerkvelden. Foto: FOTO: Clas Ohlson
Først publisert Sist oppdatert

Sommeren er i anmarsj og solsultne nordmenn higer etter å komme seg ut i hagen og på terrassen. Den norske våren er kjent for sine kjølige kvelder, men med en terrassevarmer kan utelivet nytes uten at du fryser. Det finnes mange ulike alternativer på markedet, både i bruk og uttrykk. Hvilken skal du velge til uteplassen din?

Det finnes 3 typer terrassevarmere: Gassdrevne terrassevarmer, elektriske terrassevarmer eller infrarøde terrassevarmer. Infrarøde terrassevarmerne er også elektriske, men de er mer avansert, og også litt dyrere en de vanlige elektriske variantene. Det finnes en del ulike modeller innen for disse forskjellige typene, slik som veggmontert, takmontert og frittstående gulvmodeller.

Det er viktig å se på det alternativet som passer best for ditt eget bruk og plassmulighetene du har på terrassen.

Gassdrevet

Gassdrevne terrassevarmere kan varme store områder, noe som passer bra hvis du har en stor terrasse.

- Den vanligste, gassdrevne terrassevarmeren er den som ligner en sopp. Den brenner 360 grader og har en rimelig pris, forteller Philip Bryn-Haugland fra Novaplan til bonytt.no. Den er perfekt for restauranter og store arealer. På en vanlig terrasse vil mye av varmen gå til spille, ettersom man ikke sitter med den i midten og får dermed ikke utnyttet den varmen som kommer ut på siden.

En slik terrassevarmer har en effekt på 12 kW, en rustfri brenner og en trinnløs justering av varmen.

- En langt mer effektiv gassbrenner er en variant med to "lamper", fortsetter Bryn-Haugland. En slik terrassevarmer varmer ikke rundt seg selv, og dermed blir all varmen utnyttet og ingenting går til spille. En slik modell koster mer men man sparer mye på forbruket og er dermed billigere i drift.

GASSDREVET: Innova 1-GT som er "Soppen" til venstre, varmer i et sirkulært område rundt seg. Den har en effekt på 12 kW og er 2,20 meter høy. Den har ingen pilotflamme og piezotenner, noe som gjør den enkel å tenne. Den ligger på 12-1500 kr. Terrassevarmeren til høyre, Innova Eco 4000 er økonomisk og miljøvennlig og den kutter brenselkostnadene og CO2-utslippene med 66 %. Dette siden den har retningsstyrte elementer på 2 kw som varmer like mye som konvensjonelle 12 kw terrassevarmere. Den er i rustfritt stål og er 2,10 meter høy med hjul. Ligger på ca. 3000 kr.
GASSDREVET: Innova 1-GT som er "Soppen" til venstre, varmer i et sirkulært område rundt seg. Den har en effekt på 12 kW og er 2,20 meter høy. Den har ingen pilotflamme og piezotenner, noe som gjør den enkel å tenne. Den ligger på 12-1500 kr. Terrassevarmeren til høyre, Innova Eco 4000 er økonomisk og miljøvennlig og den kutter brenselkostnadene og CO2-utslippene med 66 %. Dette siden den har retningsstyrte elementer på 2 kw som varmer like mye som konvensjonelle 12 kw terrassevarmere. Den er i rustfritt stål og er 2,10 meter høy med hjul. Ligger på ca. 3000 kr. Foto: FOTO: Novaplan

Elektriske terrassevarmere

De elektriske terrassevarmerne kan deles inn i to grupper: vanlige elektriske og elektriske kvartsvarmere i lavfrekvensområdet (infrarød) De vanlige elektriske er de billigste og fungerer ved at de varmer opp luften på terrassen. Dette gjør at varmen kan gå til spille på en åpen uteplass eller om det blåser.

- Men om det er en overbygd terrasse eller området er lite kan en slik varmer fungere, påpeker Bryn-Haugland. Han understreker at de billigste modellene på markedet, til et par hundrelapper ikke er å anbefale.

Elektriske kvartsvarmere fungerer derimot ved at de varmer opp det de treffer. De vil ikke bli påvirket av vær og vind.

- Vi har nå utviklet en helt ny infrarød modell på 2000 watt med integrert dimmer med fjernkontroll. Den kan stilles inn etter behov og værforhold, avslutter Bryn-Haugland. Jeg vil nok anbefale en elektrisk terrassevarmer fremfor en på gass, om man har uttak for strøm. Det er både billigere i bruk og mer effektivt.

Fleksibel løsning

VARMER DET DEN TREFFER:  Innova T1500 I er en 1500 watt infrarød terrassevarmer fra Novaplan som leveres med monteringsbrakett
 Den er vedlikeholdsfri og har lang levertid på lysrørene (5000 timer) Den passer til 10A-kurser
VARMER DET DEN TREFFER: Innova T1500 I er en 1500 watt infrarød terrassevarmer fra Novaplan som leveres med monteringsbrakett Den er vedlikeholdsfri og har lang levertid på lysrørene (5000 timer) Den passer til 10A-kurser Foto: FOTO: Novaplan
MED FJERNKONTROLL: Den helt nye modellen fra Novaplan, Innova T2000 D, har integrert dimmer med fjernkontroll. Det er en 2000 watt infrarød terrassevarmer som varmer det den treffer. Den har lang levetid på lysrør (5000 timer) og passer til 10A-kurser (startstrøm på 1000W) Den tåler å stå ute i all slags vær. Den ligger på ca 1500 kr.
MED FJERNKONTROLL: Den helt nye modellen fra Novaplan, Innova T2000 D, har integrert dimmer med fjernkontroll. Det er en 2000 watt infrarød terrassevarmer som varmer det den treffer. Den har lang levetid på lysrør (5000 timer) og passer til 10A-kurser (startstrøm på 1000W) Den tåler å stå ute i all slags vær. Den ligger på ca 1500 kr. Foto: FOTO: Novaplan
RIMELIGE: Det finnes mange rimelige varianter på markedet slik som disse modellene fra Clas Ohlson. Fra venstre: En hengende infravarmer som også gir lys til kr 499. En flyttbar, stående infravarmer.
med Oscillerende funksjon for bedre varmespredning. De har to effekter og koster 349. En stående modell med regulerbart stativ for innstilling av ønsket høyde. den har 3 effekter og veltesikring for sikker bruk slik at varmen skrus av ved velting. Pris kr 499. Vegghengt variant med fjernkontroll til kr 699.
RIMELIGE: Det finnes mange rimelige varianter på markedet slik som disse modellene fra Clas Ohlson. Fra venstre: En hengende infravarmer som også gir lys til kr 499. En flyttbar, stående infravarmer. med Oscillerende funksjon for bedre varmespredning. De har to effekter og koster 349. En stående modell med regulerbart stativ for innstilling av ønsket høyde. den har 3 effekter og veltesikring for sikker bruk slik at varmen skrus av ved velting. Pris kr 499. Vegghengt variant med fjernkontroll til kr 699. Foto: FOTO: Clas Ohlson

Hos de store varehusene får du kjøpt både rimeligere og dyrere modeller til terrassen. Også Elkjøp anbefaler de elektriske terrassevarmerne.

- En modell vi gjerne anbefaler er HV201200, sier Line Lauvsnes Oddekalv, informasjonssjef i Elkjøp til bonytt.no. Det er en varmer med god effekt, og som ikke blir påvirket av vind. En annen det kan være verdt å merke seg er HV201301, som er ny. Dette er en gulvmodell som er delt i to, det betyr at du kan vri den for å justere hvor den skal varme. Det som er fint med denne er at den også varmer føttene hvis man ønsker det.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

TIL ULIKT BRUK: Det finnes både vegghengte og stående modeller. Finn ut hva som passer best til ditt bruk. Til venstre: Nordic season terrassevarmer HV201301 har to varmelamper (2x1500W) som kan justeres i flere retninger. Den dekker et område på 12 kvm. Ligger på 1795 kr.Øverst til høyre: Teclime terrassevarmer TTV2001 med tre varmeinnstillinger, 650/1250/2000W. Den monteres på veggen og leveres med kabel. Ligger på 399 kr. Nederst til høyre: Nordic Season terrassevarmer HV201200 er en 2000 watt Infrarød varmelampe med veggfeste. Ligger på 1295 kr.
TIL ULIKT BRUK: Det finnes både vegghengte og stående modeller. Finn ut hva som passer best til ditt bruk. Til venstre: Nordic season terrassevarmer HV201301 har to varmelamper (2x1500W) som kan justeres i flere retninger. Den dekker et område på 12 kvm. Ligger på 1795 kr.Øverst til høyre: Teclime terrassevarmer TTV2001 med tre varmeinnstillinger, 650/1250/2000W. Den monteres på veggen og leveres med kabel. Ligger på 399 kr. Nederst til høyre: Nordic Season terrassevarmer HV201200 er en 2000 watt Infrarød varmelampe med veggfeste. Ligger på 1295 kr. Foto: FOTO: Elkjøp

Hold skitten ute

Tjuvstart sommeren med et drivhus

25 super-apper til småbarn