sommerblomster

Disse blomstene varer hele sommeren

Husk å plant om til større potte, gi nok vann og knip av visne blomster.

SOMMERBLOMSTER: Surfina har en rik blomstring som varer helt til høsten. Den er kraftigvoksende og trives best i sol og halvskygge.
SOMMERBLOMSTER: Surfina har en rik blomstring som varer helt til høsten. Den er kraftigvoksende og trives best i sol og halvskygge. Foto: Tonje Bergh/Plantmania
Først publisert Sist oppdatert

Enkle sommerblomster

Hengebegonia, Pelargonia

Margeritter, Femtunge

Surfinia, Million bells

Blomkarse, Petunia

Stemorsblomster

Lobelia, Flittiglise

Prydkløver, Georgine

Hengeverbena

Tips til stell

Husk at du må vanne ofte og gi gjødsel ofte.

Plant blomsten i mye jord, enten i en stor krukke eller ut i et bed.

Knip av visne blomster. Hvis ikke slutter planten å produsere nye blomster.

Planter som ser litt «solide» ut med tykke blader tåler mer tørke enn de med små, tynne blader.

Se godt på planten før du kjøper den. Planten skal se frisk ut og jorda skal ikke være knusktørr.

Kilder: Tonje Bergh/Plantmania, Bjørnhild Fjeld/Spirea, Anne Havåg Holter-Hovind/Moseplassen og OBP.

Er du blant dem som går til hagesenteret tidlig i mai, kjøper noen flotte og fargerike blomster og så blir frustrert når de dør før juni er omme? Kanskje velger du roser som ikke passer i ditt klima eller sliter med at skadedyr og katter ødelegger bedene.

Ved å velge riktige planter og tenke litt over hvordan du steller dem, så kan du enkelt få frodige blomster hele sommeren. Vi har snakket med flere gartnere og hageentusiaster som anbefaler enkle planter til den som ikke orker å stelle så mye i hagen.

Tonje Bergh er utdannet i plantevitenskap fra Landsbrukshøgskolen i Ås og driver rådgivningsselskapet Plantmania. Hun har valgt ut en rekke enkle og fine sommerblomster.

- Hengebegonia og hagepelargonia er to planter som har fått et fortjent oppsving i popularitet de siste årene. Hengebegoniaen er en plante som blomstrer kontinuerlig hele sesongen fram til frosten kommer. Den tåler mye regn og trives best i halvskygge og i le for vinden. Hagepelargonia er en nøysom og lettstelt plante som blomstrer rikt gjennom hele sesongen. Trives best i sol til halvskygge, sier Bergh til klikk.no.

Spanske margeritter og fargede margeritter er andre hun trekker frem. De finnes i flotte farger, har god blomstring og kan plantes både i bed og krukker.

- Femtunge har blå blomster på lange stilker. Den bør plasseres solrikt, men tåler også godt regn og kjølig vær. Blir finere og finere utover sesongen, sier Bergh.

Ikke glem blomkarsen

Mange liker å pynte med hengende planter i ampel. Og her er superpetunia å anbefale.

- Dette er en stor gruppe som inneholder blant annet surfinia, calibrachoa og million bells. Superpetunia er for det meste hengende planter som flotte i ampel og som kantplante i krukker. Mange av sortene i denne gruppen, spesielt surfinia, er kraftigvoksende og trenger derfor mye vann og gjødsel. Den trives godt i sol til halvskygge. Gir du plantene nok gjødsel og vann gjennom sesongen har du en fantastisk dekorativ ampel helt frem til høsten.

En gammel kjenning er blomkarse. Den er en lettdyrket ettårig plante som blomstrer med flotte blomster i guloransje nyanser gjennom hele sommeren.

- Planten er ikke bare dekorativ, men også en nyttig vekst som smaker godt. Både blomstene og bladene har en pepperliknende smak. Frøene har også en pikant smak, og er gode syltede, som et alternativt til kapers, forteller Bergh.

Les også: Alt du må tenke på før du lager hage

Se på planten før du kjøper

Elin Nordli i Opplysningskontoret for blomster og planter trekker fram pelargonium, petunia, dichondra, silver falls, lobelia, verbena, margeritter, nellik og pyntekorg som planter som liker seg i sol og kan klare noe tørke.

Bacopa, eføy, flittiglise, lobelia, prydkløver, korsknapp, spansk margeritt, georgine og femtunge er alle planter som kan klare seg i litt skygge.

- Når du kjøper blomster, skal plantene se friske ut og røttene være godt utviklet. Størrelsen og voksemåten hos planten vil variere, men planten bør virke kompakt og ikke for "slengete". Jorden i potten skal ikke være knusktørr. Det vil lønne seg å kjøpe planter med god kvalitet, på utsalgssteder med personale som vet hvordan plantene skal stelles, sier Nordli til klikk.no.

Hagebokforfatter Bjørnhild Fjeld trekker fram den gamle kjenningen stemorsblomsten som en sikker sommerblomst. Den tåler også noen frostnetter.

- Margeritter er også en klassiker, de bare blomstrer og blomstrer. De spanske er blitt veldig populære, men jeg synes de vanlige hvite er lettere å få til. Andre fine planter er pelargonia, petunia/surfinia og sommergeorginer, sier Fjeld til klikk.no.

Hun opplyser om at en tommelfingerregel er at de plantene som ser litt «solide» ut med tykke blader tåler mer tørke enn de med små, tynne blader.

- Lobelia og campanula, for eksempel, tørker fort ut og bør i hvert fall ikke henge i en liten krukke midt i solsteiken, sier Fjeld.

SOMMERBLOMSTER: Superpetunia er flotte blomster i ampel. Den trenger mye vann og gjødsel, men holder seg flott gjennom hele sommeren.
SOMMERBLOMSTER: Superpetunia er flotte blomster i ampel. Den trenger mye vann og gjødsel, men holder seg flott gjennom hele sommeren. Foto: Tonje Bergh/Plantmania

Husk å vanne blomstene nok

Anne Havåg Holter-Hovind driver hagebloggen Moseplassen og mener mange mislykkes med sommerblomster fordi de ikke vanner dem nok.

- De fleste planter trenger vann jevnt, ikke bare i skippertak når det regner. Det kan være lurt å velge planter som tåler å tørke. Og det er lurt å velge så store krukker som mulig. Jo mer jord, jo lengre greier planten seg selv. Det vil si at planter i bakken også greier seg bedre enn planter i krukker. Og husk at selvvanningspotter er et strålende alternativ for de som ikke har lyst til å vanne hele tiden, sier Holter-Hovind.

Hun trekker fram lewisia, kengurufot, takløk og slyngpelargonia som planter som tåler at du ikke er flink til å vanne.

- Surfina og petunia, million bells og hengeverbena tåler også at du ikke er så veldig flink til å vanne, men de tåler litt mindre tørke enn de førstnevnte, sier Holter-Hovind.

Hun peker også på at det er avgjørende å huske på å knipe av visne blomster, hvis ikke slutter planten å produsere nye blomster og blir et trist syn.

- Sommerblomster har en jobb, en mening med livet, og det er å lage frø. Så snart de synes de har laget nok frø, så slutter de å lage blomster. Trikset er derfor å knipe av visne blomster før de blir til frø, og slik tvinge planten til å blomstre hele sesongen, forteller hun.

Les også: De rette plantene for bratte skråninger

POPULÆRE VALG: Sommerblomster som stemorsblomster og margeritter er kjente og trygge valg for å sikre seg pene blomster i hagen hele sommeren.
POPULÆRE VALG: Sommerblomster som stemorsblomster og margeritter er kjente og trygge valg for å sikre seg pene blomster i hagen hele sommeren. Foto: Foto: Plantasjen

Knip av alle visne blomster

Hageentusiastene mener alle at det skal være ganske greit å få sommerblomster til å klare seg, de er bare ment å vare gjennom sommeren og høsten og overvintrer normalt ikke. Men det er noen ting du må gjøre, selv med sommerblomster.

1. Vanne nok og gjødsle jevnlig. Jo større krukke du har jo lenger tid kan gå mellom hver vanning. I små krukker vannes næringsstoffene fort ut og du bør egentlig ha gjødsel i hver gang du vanner.

2. Plant ut til større potte så planten får nok jord. Sommerblomstene er ikke ment for å leve i de små pottene de står i når du kjøper dem på hagesenteret. De må plantes om, enten ut i en større krukke eller ned i jorda i hagen. Bruk en god plantejord, det finnes for eksempel noe som kalles krukkejord som inneholder leire eller noe annet som gjør at den holder bedre på fuktigheten. Kjøp heller en billig plante og dyr jord enn motsatt, da blir resultatet best.

3. Husk å knipe av visne blomster! Blomstene er egentlig bare et mellomstadium for plantene slik at de får laget frø. Når blomstene visner, lager de frøkapsler, og hvis du lar de visne blomstene sitte på, vil ikke planten ha noen grunn til å fortsette å lage nye blomster. Så knip av alle døde blomster, da vil det komme stadig flere nye.

4. Klipp blomsten ned før ferien. Et fint triks - klipp sommerblomsten helt ned før du drar, da krever den mindre vann, og så vil den ha kommet med nye blomster når du kommer hjem igjen.