snegler i hagen
Sjekk om du dreper riktig snegle
Se hvilke snegler du kan drepe, og hvilke du bør la være i fred.
Fuktig vær gir brunsneglen optimale forhold for forplantning.
Ekspertenes råd er derfor at man skal gjøre en ekstraordinær innsats fremover med å utslette så mange mordersnegler som mulig.
- Desto flere man blir kvitt nå, jo bedre vil det være, supplerer snegleekspert Arild Andersen ved Bioforsk og Universitet for miljø og biovitenskap (UMB) til klikk.no.
- Sneglene er avhengig av fuktighet for å ha et høyt aktivitetsnivå, og slikt sett har den fuktige augusten gjort at de har kunnet spise seg store og forplantningsdyktige, forklarer Andersen.
Det finnes flere effektive metoder for å gå til motangrep. Du kan for eksempel anlegge en hage sneglene ikke liker, eller sett opp fysiske barrierer rundt kjøkkenhage og bed.
Men om sneglene allerede er på plass i hagen, må du gå aktivt til verks.
Bioforsk Plantehelse er ledende på snegleforskning i Norge, og anbefaler saks som den mest effektive og skånsomme metoden å avlive bløtdyrene på.
- Bør man kverke alle sneglene man kommer over når man først er i gang med saksa?
- Nei, det bør man ikke, sier seniorforsker i Bioforsk Solveig Haukeland til bonytt.no.
- Mange av sneglene i Norge gjør mer nytte enn skade i hagen. Derfor bør man vite hvilke snegler man skal bekjempe og hvilke man skal la være i fred.
Snegler med hus på ryggen bør få være i fred
- Hvilke snegler bør man være glad for å ha i hagen?
- Alle snegler med skall bør man la være å bekjempe. De bidrar til å bryte ned organisk materiale, noe som hagen har godt av. Dessuten er de jo mat for fugler og pinnsvin - dyr som mange synes det er trivelig å ha i nærmiljøet, forklarer Haukeland.
Snegler som tar brunskogsneglen
Noen av sneglene kan dessuten være gode allierte i krigen din mot brunskogsneglene.
Boakjølsneglen - også kalt leopardsneglen på grunn av sine karakteristiske flekker - har brunskogsneglen på matseddelen.
I tillegg har forskerne observert at en bestemt type småsnegl spiser av eggene til brunskogsneglen og således kan bidra til å holde bestanden nede.
Altså: dreper du feil snegl, kan du ende opp med å skape bedre forhold for den sneglen du egentlig vil bli kvitt.
Les også: Slik fjerner du skvallerkål
Plukke egg
Andersens råd til dem som virkelig vil gjøre en innsats for å krympe neste års populasjon av snegler, er å gå på eggjakt.
- De parer seg nå i august og begynner å legge egg i september og oktober. Eggklysene til brunsneglen er ganske lette å se. Det er små, hvite hauger med en 30 til 40 egg i, og de legges gjerne under steiner og plankebiter.
Gift som virker
Om sommeren bekjempes nettkjølsneglen best med stoffet Nemaslug.
Dette preparatet virker også mot brunskogsnegler, men på sommeren bør det brukes som del av en slags åtemetode.
Også preparatene Ferramol og Smartbayt er egnet til bekjempelse av brunskogsnegler.
Problemet med å bruke gift, er at den også tar livet av sneglene som regnes som velgjørere. Er hagen din invadert, er det like fullt forsvarlig å bruke gift, ifølge Bioforsk.
- Alle snegler som får i seg nok gift vil dø, men hvis du har mye brunskogsnegler, vil det gå hardest ut over dem, sier forskeren.
Les mer: Har du et problem med maur, kan det hende du har en fuktskade
Flere plagsomme snegler
Brunskogsneglen er imidlertid ikke den eneste sneglen som skaper bry for norske hageeiere. Også andre snegler spiser av det samme matfatet.
Nettkjølsneglen, tidligere kalt åkersnegl, er ifølge Bioforsk den "vanligste skadelige sneglearten" i Norge. I hager gnager den både på blomster og grønnsaker, og gjerne jordbær om du har.
Brunskogsneglens status som hatobjekt er derfor ikke helt rettferdig. For mens brunskogsneglen er utpekt som hovedfiende, går den hungrige nettkjølsneglen fri av hagefolkets vrede.
Seniorforsker Haukeland forklarer hvorfor:
- Den er mindre, og kommer først ut om natten. Derfor er den også vanskeligere å plukke. Dessuten er den ikke så slimete som brunskogsneglen.