Bli kvitt snegler
- Etter tre år er det ingen snegler igjen
For Eivind Paulsen Abrahamsen startet andegalskapen for 18 år siden.

De forhatte brunskogsneglene er tilbake – i likhet med alle rådene for å bli kvitt dem.
Hovedregelen er at jo tidligere man blir kvitt dem, jo bedre. I tillegg er det greit å ha oversikt over hvilke planter man bør unngå.
For mer effektiv fjerning bør hele nabolaget samle seg i kampen.
Men Eivind Paulsen Abrahamsen mener han har funnet den aller beste metoden for å fjerne de slimete gjestene.
I hagen hans har nemlig syv voksne ender og fem andunger full kontroll.
- Etter knappe tre år med ender her jeg bor nå, ser vi ikke snegler igjen. Naboer sier at snegleproblemet har vært ganske stort tidligere og at de nå ser forskjell til og med i sine hager, forteller Abrahamsen til Klikk Bolig.

«Andegalskap»
Som barn fikk Abrahamsen sin første and, Donald.
For tre år siden flyttet Abrahamsen og samboeren inn i halvparten av en tomannsbolig med tilhørende hage. Med på lasset var den nå utvidede andefamilien.
De boltrer seg på en hage på cirka 1 mål.
Donald døde i vinter, etter 16 års tro tjeneste.
Har ikke gjerde
Det første spørsmålet som melder seg er hvordan han holder endene på plass – uten gjerde.
Abrahamsen fortsetter at moskusender generelt er stedbundne fugler, som raskt finner ut hvor de bor og føler tilhørighet til eier.
De får derfor kjeft og ros til de forstår hvor de skal være. Men unge ender kan være litt rebelske i starten.
- Man kan da eventuelt klippe noen av styrefjærene deres slik at de ikke klarer å fly lengre strekk, men er man konsekvent fra første stund med å fortelle dem hvor de har lov å gå og ikke skal ikke dette være nødvendig, forteller andeeieren.
Biolog og daglig leder i Dyrevernalliansen, Anton Krag, anbefaler heller å sette opp gjerde.
- Fjærklipping gjort på riktig måte er ikke smertefullt, men Dyrevernalliansen er motstander av å endre dyrs naturgitte egenskaper for å tilpasse våre behov, sier han.
- Det er dyrets miljø som skal tilpasses dyrets behov og ikke omvendt. Istedenfor fjærklipping kan det settes opp sperringer eller foretas positiv trening slik at dyret holder seg der det skal.
Plukker snegler
Andefamilien klarer seg alene en langhelg, så lenge de har mat og rent vann, men ved lengre turer stikker en nabo innom for å se etter dem.
I tillegg til maten de finner selv, får de hønsefôr.
- Dette er lurt å gi om kveldene. Stappmette ender er nemlig late og gidder ikke plukke snegl, forteller Abrahamsen.
Må man ha andedam?
Familien har selv bygget en andegård i hagen, der endene lukkes inn om kvelden.
- Dette er for å holde rovdyr ute. Man kan fint lære dem å gå inn av seg selv på kvelden, slik at det bare er å sette hempen på døren. Om morgenen slepper man endene ut og de renser hagen i løpet av dagen.
Fuglene hans er stort sett ute hele året, men når temperaturen synker til minusgrader settes en varmelampe inn i andegården.
De må også ha et sted å bade seg.
- Man trenger ikke hagedam for å holde moskusender. De klarer fint å bade seg i en gildekasse, men det er selvfølgelig kjekkere for dem med noe litt større.
- Bør være over gjennomsnittet interessert
Gjennestad Drift (tidligere Gjennestad Gartnerskole) i Stokke i Vestfold har hatt moskusender i parken sin i flere år.
Leder for park- og anleggsgartneravdelingen, Arne-Olav Klevsgård, sier det har hjulpet betydelig i kampen mot sneglene.

- Jeg tenker nok at en vanlig boligeier skal være litt over gjennomsnittet interessert før han skaffer seg ender. Men det er absolutt mulig. Det blir jo litt som et kjæledyr, sier han.

- Det vil jo også hjelpe å ha endene i én sesong, da får de gjort et godt inngrep i sneglebestanden, og man vil ha glede av det i flere år fremover.
På Gjennestad er en person ansvarlig for å se til endene regelmessig. De har i tillegg et lite hus ved vanndammen, og flyttes inn i et oppvarmet fjøs om vinteren.
- For boligeiere er det kanskje en idé om nabolaget går sammen om anskaffelsen av ender, og deler på ansvaret og likeledes gevinsten, påpeker Klevsgård.
- I kampen mot sneglene er det også viktig å merke seg at man er avhengige av hjelp fra naboene. Hvis det kun er én som kjemper aktivt mens naboene ikke gjør det så vil sneglene fortsette å komme inn over tomtegrensene.