Orkidé
Slik steller du en orkidé
Lite vann og lun plassering, er svaret for å lykkes med orkidé.
I naturen finnes det ifølge Floriss omtrent 30.000 ville arter av orkidé, og i tillegg finnes det et ukjent antall kunstige krysninger. Den aller første krysningen blomstret i 1856, og i dag anslår man at det finnes bortimot 100.000 hybrider.
Det finnes også ville orkideer her i landet, men de fleste av oss tenker nok likevel på potteplanten vi finner i de tusen hjem når det snakkes om orkideer. En vakker plante som ikke trenger allverden med stell.
Saftige blader på orkideen
- Når du kjøper en orkidé, skal blader og blomsterstilk være saftspente, skriver Hageland på sin hjemmeside.
Du rådes også til å kjøpe en plante med få utsprungne blomster og mange knopper. Pass også på at den pakkes godt inn i butikken hvis det er kaldt ute.
Denne eksotiske planten liker ikke kulde.
Ikke alle orkideer blomstrer på nytt
- Noen orikideer blomstrer hele tiden, mens andre trenger en hvileperiode. Det er heller ikke alle orkideer som vil blomstre igjen, sier Mette Olsen Elfstedt ved Gartner Olsen i Eidsvoll.
Det betyr at du ikke nødvendigvis har gjort noe feil dersom orkideen din blir stående som en lang naken stengel lang tid etter avblomstring.
Klipp av stengelen
Likevel er det noe du kan gjøre for å legge til rette for ny blomstring for de plantene som blomstrer flere ganger.
- Klipp orkideen ned til over det tredje øyet. Sjekk stengelen og se etter klumper på den - det er nemlig dette som kalles et øye. Sett så planten i et kjøligere rom når den ikke blomstrer, sier Olsen Elfstedt.
Orkideer tåler imidlertid ikke temperaturer under 15 grader, så har du det kjølig på soverommet kan dette kanskje være rette plassen.
Så er det bare å glemme planten. Den trenger verken mye vann eller næring denne perioden, og etter en stund vil du se at det kommer nye blomsterstenger.
Lyst og varmt
Floriss skriver på sin hjemmeside at blomstringstiden vanligvis varer fra tre til åtte måneder i året, og i denne perioden er det viktig å ta godt vare på planten. La den gjerne stå lyst og varmt i et vindu, men den skal ikke stå i direkte sol eller over en varmekilde.
- Sett gjerne blomsten i et vestvendt vindu, sier Olsen Elfstedt. Husk for øvrig at planten heller ikke tåler trekk. Flytt derfor alltid orkideen når du skal lufte.
Orkideen vil ha fuktighet
- Min erfaring er at orkideer liker at de er forskjell på dag- og nattemperatur. Det hender knoppene blir brune og faller av, og det kommer av at vi nå bruker veldig mye varmepumper og vedfyring. Dette gjør at vi får lav luftfuktighet, sier Olsen Elfstedt. Hvis man tenker på hvordan orkideen lever i naturen, forstår man at dette ikke passer for planten. Der har den veldig høy luftfuktighet.
- Skaff deg en spruteflaske og dusj på bladene og ut i rommet når du går forbi. Da trives orkideen bedre, sier Olsen Elfstedt.
Et eggeglass vann
Når det gjelder vanning, bør du huske at det er bedre å være sparsommelig enn raus med vannet. Et eggeglass i uken skal være tilstrekkelig.
- Her kan man gjøre det man syns fungerer best. Du kan enten vanne direkte i potten eller la planten stå i en skål.
- Et sikkert tegn på at orkideen har det bra, er at luftrøttene er store og fine og ikke innskrumpet, sier Olsen Elfstedt.
Ikke røtter i vann
Floriss anbefaler at du alltid lar blomsten renne godt av seg før du setter den tilbake i pyntepotta. Den skal ikke stå med røttene i vann.
- Gjødsel er fint en gang i måneden. Da bruker du en ordkidégjødning og følger bruksanvisningen på denne, lyder rådet fra Floriss.
Tips: Ønsker du deg en lettstelt stueplante, bør du velge Phalaenopsis-orkideen.
Les også:
Denne blomsten ser bra ut helt til det begynner å snø
Denne saken ble første gang publisert 30/08 2011, og sist oppdatert 28/04 2017.