Skader på vårplenen
Slik redder du vårplenen
Vinterens snø og is kan ha fart stygt med plenen. Her er tipsene som gjør den fin igjen.
Endelig er vinteren i ferd med å trekke seg tilbake, og etterhvert kommer barmarken til syne. Men det er da du oppdager at plenen ser ganske stusselig ut. Og kanskje er det markerte flekker på plenen, som viser seg å være et soppbelegg. Så hva gjør du, for målet er jo en grønn og fin plen til sommeren?
Fortvil ikke, i de fleste tilfeller kan selv den mest skadde vårplenen reddes. Det handler om enkle tiltak.
- Selv om den ser trist ut, trenger den ofte bare litt tid på seg, forteller gressforsker hos Bioforsk, Trygve Aamlid, til klikk.no.
Plastrive og toppdressing
Men selv om en vintertrist gressplen ofte klarer seg selv, så kan man gjerne hjelpe den litt.
- La gressplenen tørke opp og så finner du frem plastriven og raker forsiktig bort dødt gress, beskriver Aamlid.
- Og så kan man gjødsle med en fullgjødsel, rundt to kilo per 100 kvadratmeter. Ideelt sett bør man supplere med gjødsel en gang pr måned utover hele sommeren.
Som et alternativ til bare å gjødsle foreslår Bolius.dk å blande sammen en såkalt toppdressing. Denne består av god matjord, grovkornet sand samt et par håndfuller med gressfrø og litt gjødsel.
På nettsidene til Hageland har de følgende forslag til blanding av toppdressing: Bland fire bøtter sand til en bøtte god jord. Bland dette godt og strø eller spad det ut. Har du kompost kan jorddelen bestå av halvparten kompost.
"Når det er strødd ut bruk en kost eller fin rive til å fordele eventuell ujevn strøing. Vann eller vent på regnvær", skriver de på sine sider, men utdyper at dersom toppdressingen blir over to centimeter så må det såes i på nytt.
- Bruk av toppdressing er veldig bra, supplerer Aamlid.
- Det er en god rutine å dresse et par ganger i året, og innblanding av gressfrø er en fordel.
Aamlid forklarer at sanden gjør jorden lettere og mer porøs.
- Gresset produserer organisk materiale og dette må tynnes ut med sanden, slik at det døde, organiske materialet ikke danner tette sjikt.
En slik toppdressing kan også benyttes til å fylle inn ujevnheter som eventuelt har oppstått i plenen gjennom vinteren.
Snømugg
Mange pleneiere kan oppdage at det er markerte flekker eller har lagt seg et belegg noen steder på plenen. Fargen på belegget kan variere, noen ganger er det hvitt og papiraktig som om snøen likevel ikke har blitt borte, andre ganger kan det være svart eller brunt.
Dette er såkalt snømugg. Det er flere typer og angrep av soppen kan gi flekker eller større flater med dødt gress.
- Vanligvis vil snømugg tørke inn og forsvinne av seg selv, sier Aamlid.
- Men en av typene kan komme tilbake i fuktige perioder i vekstsesongen.
Døde flekker
Dersom man etter en stund erfarer at det blir igjen små eller større områder med dødt gress på plenen, kan det være nødvendig å gjennomføre tiltak.
- Flekker med diameter på maksimum fem centimeter kan man la være, fordi der vil gressplenen rundt etter hvert gro inn i flekken. Er det snakk om større flekker, kan man lage en toppdressing med sand, jord og gressfrø og fylle inn i flekken og tråkke det forsiktig til.
Vanne med jernvitrol
Dersom snømuggen ikke forsvinner, anbefaler bolius.dk å vanne med jernvitrol, noe som også vil kunne ta knekken på mosen.
Ulempen ifølge bolius.dk er at mosen blir svart når den har visnet, og må derfor fjernes med stålrive.
- Jernvitrol kan være et godt alternativ, men først og fremst ville jeg brukt det som forebyggende om høsten, fordi det motvirker utvikling av muggsopper utdyper Aamlid.
- Bruk av jernvitrol forebyggende kan bidra til å gjøre gresset grønnere og sterkere, blant annet fordi det bygger opp klorofyllet i gresset.
Ny plen
I noen tilfeller kan plenen være så skadet at det eneste alternativet vil være å spa den opp og så i på nytt.
"Er plenen svært ujevn eller med mye mose kan det lønne seg å spa den opp, hakke jorden med spade rake den ut og så i på nytt. Alternativt bruke jordfres eller legge ny jord oppå min 10 cm og så i på nytt", skriver Hageland.
Les også:
Kongetrikset for å bli kvitt snø og is
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Denne saken ble første gang publisert 26/04 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.