georginer i hagen

Slik lykkes du med georginer

Skal du sikre deg tidlig blomstring og et fargesprakende georginebed til sommeren, må du begynne nå.

VAKRE GEORGINER: Det finnes et hav av ulike blomsterformer og farger! Fra vannliljeblomstrende til kaktus, pompong, enkle eller halskrage, til kuleblomstrende. Georginer kalles også Dhalia.
VAKRE GEORGINER: Det finnes et hav av ulike blomsterformer og farger! Fra vannliljeblomstrende til kaktus, pompong, enkle eller halskrage, til kuleblomstrende. Georginer kalles også Dhalia. Foto: Maria Munsters
Først publisert

Så fort vårsola varmer i kjøkkenkarmen, hentes knoller av vintergeorginer fram fra skap og kjeller. De pusses for rusk, rask og tørre deler, og så er det rett over i avispotter eller brødposer, sammen med litt frisk jord – akkurat nok til å dekke knollene.

Veldig smart – for knollene behøver ikke mye jord for å spire og tar heller ikke store plassen, og posene kan derfor settes tett sammen i karmen.

En ting er sikkert! Om du ønsker tidlig blomstring, så bør du starte driving av knollene nå – om du da ikke allerede er godt i gang?

Kjøper du poser med georginer i hagesenteret, kan de muligens se litt tørre ut etter å ha oppholdt seg inne i varmen. Disse kan med fordel kose seg i lunkent vann på kjøkkenbenken, en hel dag, før de så settes til driving i karmen.

Og har du riktig store og gamle planter, så kan disse fint deles med en ren og skarp kniv. Husk bare at snittflata må få tørke godt før du setter knollene i ny jord.

LES OGSÅ: Hagetips fra ekspertene

DEKKE MOT FROSTEN: Mange godbiter skal, etter flere uker, endelig få komme i bakken, men husk at nattefrosten kan være listig! Etter utplanting kan det derfor være smart å ha et dekke liggende lett tilgjengelig.
DEKKE MOT FROSTEN: Mange godbiter skal, etter flere uker, endelig få komme i bakken, men husk at nattefrosten kan være listig! Etter utplanting kan det derfor være smart å ha et dekke liggende lett tilgjengelig. Foto: Maria Munsters
KRUKKEVEKST: Georginer kan også dyrkes i store potter. Disse stiklingsformerte georginene er fra hagesenteret. Det er lov å <br>tjuvstarte litt, synes nå jeg. Knollene som dannes gjennom sommeren, skal selvsagt tas vare på til neste vår.
KRUKKEVEKST: Georginer kan også dyrkes i store potter. Disse stiklingsformerte georginene er fra hagesenteret. Det er lov å
tjuvstarte litt, synes nå jeg. Knollene som dannes gjennom sommeren, skal selvsagt tas vare på til neste vår.
Foto: Maria Munsters
UTPLANTING: Det er endelig tid for utplanting! Jorda er løsnet, ugraset fjernet og komposten er blandet inn, så dette skal bli bra. <br>Jeg drømmer om store buskete planter og fargerike, holdbare buketter utover seinsommeren – helt til frosten kommer!
UTPLANTING: Det er endelig tid for utplanting! Jorda er løsnet, ugraset fjernet og komposten er blandet inn, så dette skal bli bra.
Jeg drømmer om store buskete planter og fargerike, holdbare buketter utover seinsommeren – helt til frosten kommer!
Foto: Maria Munsters
UNGE SKUDD: Unge urteaktige skudd av vintergeorginer kan brukes til stiklinger. Klipp av skuddene nede ved knollen og kutt deretter over et bladpar.
UNGE SKUDD: Unge urteaktige skudd av vintergeorginer kan brukes til stiklinger. Klipp av skuddene nede ved knollen og kutt deretter over et bladpar. Foto: Maria Munsters
STIKLINGER: Sett stiklingene i frisk jord og
i rene potter. Stiklingene roter seg raskt lang ytterkanten av potta.
STIKLINGER: Sett stiklingene i frisk jord og i rene potter. Stiklingene roter seg raskt lang ytterkanten av potta. Foto: Maria Munsters
VANNING: Vann jorda med lunkent vann,
og pass på at stiklingen har god kontakt med jorda før du trekker
en klar pose over og plasserer pottene i halvskyggen.
VANNING: Vann jorda med lunkent vann, og pass på at stiklingen har god kontakt med jorda før du trekker en klar pose over og plasserer pottene i halvskyggen. Foto: Maria Munsters