Tips til hagen

Slik lykkes du med vårbedet

Hagen for Alle-redaktør Arild Sandgren gir sine beste tips til vakkert og frodig vårbed.

Snøklokker som strekker seg mot himmelen, er et sikkert vårtegn.
Snøklokker som strekker seg mot himmelen, er et sikkert vårtegn. Foto: Arild Sandgren
Først publisert Sist oppdatert

Forsøk å lage en slags fargeharmoni og bland lave og høye varianter for å skape dybde og en tredimensjonal opplevelse av bedet, råder Hagen for Alle-redaktør og hageentusiast Arild Sandgren.

De beste sortene

En ekstra vakker kombinasjon er å plante stemorsblomster i bunnen og
la tulipanene sveve over dem.

Velg både tidligblomstrende og sentblomstrende tulipansorter, og gå også for sorter som står lenge i blomst, for eksempel de vakre liljeblomstrende tulipanene med spisse kronblader. Da makser du blomsterlengden i bedet.

Gå gjerne for de botaniske tulipansortene, altså villsortene, fordi mange av dem er hardføre, har raust med blomstring år etter år og fordi pollinerende insekter som humler og bier er ekstra begeistret for dem.

En favoritt hos Arild er den gule skogtulipanen siden den gjerne sprer seg selv der den trives og skaper et vilt uttrykk. I likhet med annen botanisk tulipanløk, kan du kjøpe skogtulipaner på steder med et velassortert utvalg.

Den gule skogtulipanen er en av Arilds favoritter fordi den sprer seg selv der den trives og skaper et vilt uttrykk. 
Den gule skogtulipanen er en av Arilds favoritter fordi den sprer seg selv der den trives og skaper et vilt uttrykk.  Foto: Kristin Brekke

Les også: Vårblomstene du bør plante nå

Næring og jordsmonn

Det er viktig at jorden er veldrenert. Det må ikke være stående vinterfuktighet i et bed med tulipanløk.

Strø litt beinmel i plantehullet når du planter løken. Det gir solide og sterke blomster.

Gi løkvekster som blir stående i bedet gjennom hele sesongen, en god omgang med gjødsel etter blomstring. Du kan bruke neslevann, hønsegjødsel eller kukompost.

Arild anbefaler å velge tulipansorter som står lenge i blomst for å få maks utnyttelse av skjønnheten.
Arild anbefaler å velge tulipansorter som står lenge i blomst for å få maks utnyttelse av skjønnheten. Foto: Kristin Brekke

Maks blomstring for pengene

Det er mye penger å spare på å vente til blomsterløken kommer på salg om høsten. I deler av landet hvor vinteren kommer tidlig, bør man imidlertid ikke vente for lenge.

De fleste løkene, med unntak av narsisser og kanskje også snøklokker, kan settes i jorden så lenge det går å grave i den.

Du kan fint sette løk selv om det har vært en frostnatt eller to, så lenge telen ikke har satt seg. Når telen først har satt seg, blir det umulig å grave, og ergo kan man heller ikke sette løk lenger. Det er også mulig å grave opp foredlet tulipanløk etter blomstring for å henge den til tørk på et tørt sted over sommeren for så å sette løken ned på ny til høsten.

Benytt samme bed to ganger: Arild bruker samme bed til ulike planter utover i sesongen. Når tulipanene er avblomstret, brekker han av den visne blomsten og trekker opp hele stengelen med løken. Disse henges til tørk under en veranda hvor det er luftig og tørt fram til høsten kommer.

Her er beviset på at tulipaner gjerne også strutter i potte. Bare husk å sette dem under tak om vinteren!
Her er beviset på at tulipaner gjerne også strutter i potte. Bare husk å sette dem under tak om vinteren! Foto: Arild Sandgren
Tyr du til trikset om å plante litt beinmel i plante-hullet når du planter løken, øker du sjansen for å at blomstene blir sterke og solide.
Tyr du til trikset om å plante litt beinmel i plante-hullet når du planter løken, øker du sjansen for å at blomstene blir sterke og solide. Foto: Arild Sandgren

I det samme bedet sår han en blomstereng av blant annet valmuer og kornblomster. Når engen av sommerblomster er avblomstret om høsten, ryddes bedet, og tulipanløkene settes ned i det samme bedet igjen, eventuelt supplert med noen nye løk – klare for å sikre vårglede neste år.

Les også (+): Vi ble sjokkert over kravet fra grunneier og lurer på om han har rett til dette?

Ekspertens tips: Plant som en proff!

Arild setter løk gjennom hele høsten, fra slutten av september til begynnelsen av desember. Telefrosten er det eneste som stopper løkplantingen hans. Han anbefaler å sette løken ned på en dybde som tilsvarer to til tre ganger løkens høyde.

Avstanden mellom løkene kan være den samme, altså to til tre ganger løkens høyde, eventuelt tettere hvis du ønsker ekstra tett blomstring.

Vårblomstrende krukker

Blomsterløk kan fint settes i krukker. Velg helst store krukker med dreneringshull. Plant gjerne i sandblandet jord og vann idet løkene er plantet, slik at de får rotet seg. Gjennom vinteren setter du krukkene under takutspring eller i en kjølig garasje eller kjeller.

Da unngår du at fuktighet i jorden fryser til is, noe som kan skade både løk og krukker. Det er viktig at vinteroppbevaringen ikke er for varm. Da kan løkene begynne spiringen for tidlig. Løken trenger ikke vann i vintersesongen, men så snart de første spirene titter frem, kan du begynne å vanne forsiktig. Igjen er det viktig å vanne med måte. Løkvekster liker ikke å stå i vann.