krydderurter
Slik dyrker du dine egne krydderurter
De fleste krydderurter klarer seg godt i krukker eller balkongkasser.
I stedet for å gå og kjøpe krydderurter i burtikken, hvorfor ikke dyrke dem selv? Det er enklere enn du tror.
Alt du trenger er en krukke eller en balkongkasse, så har du urteplanter til all slags bruk.
Slik lykkes du med krydderurtene
Det skal ikke så mye til for å lykkes med krydderurtene.
Sørg for god drenering, slik at røttene ikke blir stående i vann.
De flest krydderurter foretrekker en solrik, lun og varm plassering.
Velg en jord som egner seg for krukkeplanting.
Du kan godt sette sammen ulike krydderurter i en stor potte, men pass på at basilikum ikke står i midten, fordi den er mer utsatt for soppangrep enn de andre og derfor bør ha litt luft på siden.
Sett de høyeste krydderplantene i midten. Ut mot pottekanten kan du plante hengende urter som foreksempel timian, oregano og persille.
Dette kan krydderurtene brukes til
BASILIKUM: Passer godt i salater, til pasta og på pizza. Går spesielt godt sammen med tomat, men også squash, bønner, gresskar, sopp og fisk m.m.
OREGANO: Brukes mye i det italienske kjøkken, til pasta og pizza. Kan også brukes til kjøtt, fjærfe, grønnsaker og eggretter, samt sauser, supper og risretter.
TIMIAN: Passer ypperlig til kjøtt av alle slag og grønnsaker, samt i kjøtt- og fiskesupper, gryteretter, pastasaus, marinader og eggeretter.
PERSILLE: Har utrolig mange bruksområder, men passer godt i for eksempel supper, dressinger, marinader og urtesmør.
DILL: Passer ypperlig til fisk og skalldyr, samt i potetretter og salater. Kan også finhakkes til sauser, supper, dressinger og marinader.
ROSMARIN: Brukes mye i det franske kjøkken. Er en klassiker til lam, og passer godt til vilt, samt fete kjøtt- og fiskeretter.
Les også: Slik blir du kvitt skvallerkål i hagen
ESTRAGON: Kan brukes i supper og fiskeretter, og er god i fyll til kylling og i eggeretter. Dessuten uunnværlig i béarnaise- og hollandaisesaus.
KORIANDER: Brukes mye både i det meksikanske og asiatiske kjøkken. Egner seg godt til grønnsaker, laks og fjærfe, samt i sauser og salater.
SALVIE: Passer godt til fete kjøtt-, fugle- og baconretter. Kan også brukes til pasta, bønner, linser, tomatretter og grillede grønnsaker.
SITRONMELISSE: Er en typisk desserturt, og kan brukes som både ingrediens og pynt. Kan brukes i kaker, hjemmelaget iskrem, drikker, fruktkompott og konfekt.
GRESSLØK: Kan brukes i alle retter hvor du ellers ville brukt løk. Passer godt til både fisk, kjøtt og grønnsaker. Finhakket gressløk kan også brukes på supper, salater og eggeretter.
KRYDDERTAGETES: Dufter og smaker av sitron. Passer godt i salater, samt på kaker, i desserter og limonader.
KRONKRAGE: Passer godt i salater, samt til supper og gryteretter. Er en av hovedingrediensene i den kinesiske retten chop suey.
Les også: Her er blomstene som klarer seg selv