Gjødsling i hagen
Slik bruker du gjødsel riktig
Gjødsel er ikke bare gjødsel. Vi gir deg tipsene for hvordan du kan gjødsle best mulig.
En av forutsetningene for å få en grønn og fin hage er at man jevnlig tilfører jorden næring, og da først og fremst i form av gjødsel.
Kalk vil i de fleste tilfeller ikke være nødvendig.
Spørsmålet er hvilken gjødsel som skal brukes til hva.
"Jeg anbefaler naturgjødsel fremfor kunstgjødsel i de aller fleste tilfeller", forteller gartner Pål Rustad på nettsidene til hagekjeden Bo Grønt.
Gjødsel til gressplen
Ifølge gartner hos Fantoft Hagesenter, Tor Henning Hjort, bør gressplenen og alt annet som skal ha en grønnfarge fort, tilføres et nitrogenrikt gjødsel.
- Den nitrogenrike gjødselen bør påføres flere ganger, og så kan man utpå sommeren bytte den ut med kalksalpeter. Og når man kommer utpå høsten kan det være fornuftig å avslutte med en nitrogenfattig gjødsel, en såkalt høstgjødsel, for å dempe veksten og gjøre plenen klar for høsten og vinteren, forteller han til klikk.no.
Pål Rustad anbefaler at første gjødsling skjer tidlig på våren, og deretter bør man gjødsle i slutten av mai og juni. Han nevner plengjødsel og hagegjødsel som gode alternativer.
Plengjødslingen bør generelt kombineres med fuktighet, enten ved at man gjødsler rett før et regnvær eller setter på vannsprederen.
Gjødsel til blomsterbed
- Til blomster, og spesielt sommerblomst, bør man bruke gjødsel med langtidsvirkning av typen organisk gjødsel, som for eksempel kugjødsel og hønsegjødsel. Man får også kjøpt spesialgjødsel til blomsterbed, sier Tor Henning Hjort.
Når det gjelder blomster som skal stå i sur jord, anbefaler han å bruke egne typer gjødsel, men også fullgjødsel kan brukes.
Til Rhododendron finnes blant annet en egen rhododendrongjødsel.
Slik gjødsel virker ph-reduserende på jorden, og bør ifølge Pål Rustad brukes to ganger i løpet av sesongen, første gang om våren og deretter en gang til i løpet av sommeren.
Gjødsel til planting
Til planting av nye vekster, anbefaler Tor Henning Hjort å bruke kugjødsel.
- Det er en svak gjødsel, slik at man ikke risikerer å svi røttene.
Denne gjødselen kan ifølge Pål Rustad legges rett i plantehullet, og suppleres med en annen gjødsel tre uker etter planting.
Han understreker imidlertid at dersom man bruker noe annet enn kugjødsel ved plantingen, kan ikke denne puttes ned i plantehullet.
Trær og busker
Ifølge Hjort kan trær og busker få litt av alt.
- En fullgjødsel vil passe godt til dem.
Rustad anbefaler at trær og busker bør ha gjødsel minst én gang i løpet av sesongen.
Når det gjelder store trær understreker Rustad at det er viktig å gjødsel så langt ut fra stammen som trekronen strekker seg, fordi det er der røttene finnes.
Les også:
Brennesle gir deg gratis gjødsel
Finn nye interiørideer i Bonytts inspirasjonsguide
De beste festivalene når barna skal være med
Denne saken ble første gang publisert 26/05 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.