Det kan bli jul i stua uten verken gran eller furu
Sjekk ut disse alternative juletrærne
Skal du være blant de trendy på juletrefronten i år, kan du bytte ut grana med noen av disse.
Det nærmer seg jul igjen, og de aller fleste av oss er godt i gang med å få julepynten på plass. Det er mange tradisjoner knyttet til dette med jul og pynt, og ikke minst når det kommer til juletreet.
Det hersker mange meninger om hvordan tre man må ha og hvorfor, men i de aller fleste norske hjem er det fortsatt julegrana som gjelder informerer Rune Ven Säfvenbom i Opplysningskontoret for Juletrær.
Favoritten er tett etterfulgt av edelgran og furu.
Men skal man kaste tradisjoner til vinden og være kulere enn naboen, ja, da bør du kanskje heller satse på ett av disse nokså alternative juletrærne og la grana forbli i skogen.
Juletreets historie
Etter all sannsynlighet har juletreet hedenske røtter, og det å bruke grønne vekster for å undertrykke vinterens makt og beskytte seg mot overnaturlige krefter var en gammel tradisjon. Fra gammelt av var juletreet tenkt på som et eviggrønt tre som skulle symbolisere "Det evige treet". Skikken med å ha juletre i huset kommer opprinnelig fra Tyskland, og de eldste kildene som kan fortelle om juletrær skriver seg fra allerede tidlig på 1500-tallet. Her i Skandinavia spredte skikken med juletre seg først både i Sverige og Danmark før den kom til Norge.
Selv julepynten hadde en historie, og det er slett ikke tilfeldig at man pyntet med kuler, kurver og flagg:
- Juletrekuler skulle symbolisere jordkloden og Guds kjærlighet til jorden.
- Juletrelysene var et symbol på Jesus som verdens lys, og er faktisk den eldste kjente juletreskikken man kjenner til.
- Flaggene skulle symbolisere en forent nasjon.
- Julekurvene, som gjerne skulle ha noe godt oppi seg, var et symbol på overflod og gavmildhet.
- Lenker var et symbol på samhold og brorskap.
- Julestjernen i toppen er selvsagt symbolet på Betlehemsstjernen, som viste de vise menn veien til stallen der Jesus ble født.
Etter andre verdenskrig ble det vanlig at byer gir store juletrær i gave til hverandre. Oslo kommune har hvert år siden 1947 gitt et juletre til London som får pryde selveste Trafalger Square. Trondheim kommune sender juletre til Hamburg, og helt siden 1949 har Bergen kommune sendt avgårde et juletre til Newcastle.
Nye (jule)tider
Det er for lengst blitt in å eksperimentere litt når det kommer til julepynt. Der hvor man før på det strengeste skulle holde seg til gull og rødt er det nå blitt populært med julepynt i både turkis, sølv og rosa. Nisser og engler byttes ut mot ugler, discokuler og glitrende reinsdyr, eller den mer enkle stilen med julepynt i bare hvitt.
Og det er ikke bare pynten som får lov til å la seg styre av trender. Nå finner vi alternativer til juletrær både i butikkene men også som hjemmelagede varianter, blant bloggere og gjør det selv-eksperter.
Hos landets trendigste interiør- og designbutikker opplever man også at flere er på jakt etter juletre som er litt utenom det vanlige, og det er det ikke mye som minner om julepynten slik vi opprinnelig kjente den.
Interiør- og livsstilsbutikken Bolina på Stabekk i Oslo forteller for eksempel at et tre de selger godt av er et juletre i eik med telysholdere. Heller ikke her er rødt en farge de trendige vil ha, mens naturfarger, dyremotiv og det litt røffe dominerer.
Hjemmesnekret jul
Interiørstylist Birgitta Roald jobber med trender og interiør året rundt. Og ekstra mye nå til jul.
- Vi nordmenn liker jo det tradisjonelle, og knytter de gode minnene fra barndoms julefeiringer til den pynten vi var vant med fra da, forteller Roald til Bonytt.no.
- Tror nok forsåvidt at dette ikke bare er unikt for oss nordmenn, men også slik mange rundt om i verden tenker om julepynten.
Samtidig merker stylisten også at stadig flere nordmenn stiller seg åpent til å være mer kreative og trendige når det gjelder julepynten.
- De siste årene har det jo for eksempel vært veldig i vinden at julepynten skulle være naturfarget og nedtonet, og gjerne henge på trær som ser både skakke og pistrete ut. Det store, velfylte Disney treet har blitt litt "ut" forklarer Roald.
- Glitter, som før var fast inventar på ethvert julepyntet tre, har nærmest blitt borte og erstattes av hvite hjemmelagde papirlenker for eksempel. Satser man på hjemmelaget pynt til pjusketreet i år, ja da er man helt i tidens ånd.
Interiørstylisten forteller også at man selv om man insisterer på å være tradisjonell og ha grantre i huset til jul, så kan man for eksempel heller satse på å være kreativ med måten har setter opp treet på:
- I år har vi sett eksempler på juletrær som henger opp ned fra tak, ganske morsomt egentlig og faktisk ganske pent å se på, forteller Birgitta Roald.
Tviholder på tradisjoner
Det er ikke mange av oss som bytter ut juletreet med Post-It lapper eller japansk dekor-tape.
- Neida, nordmenn holder godt fast på tradisjonene når det gjelder juletre, forklarer Rune Ven Säfvenbom hos Opplysningskontoret for juletrær.
- Ifølge en undersøkelse vi har foretatt i alle de nordiske landene planlegger faktisk hele 7 av 10 nordmenn å kjøpe samme juletre i år som i fjor. Og gjerne fra samme forhandler også. Det vil si at vi tviholder hardere på tradisjonene her hjemme enn de gjør både i Sverige og Finland, hvor bare henholdsvis 56 og 51 prosent planlegger det samme.
Opplysningskontoret for juletrær ble lansert i desember i fjor og har som misjon å bryte feilaktige myter og bidra til å gjøre juletrehandelen til en hyggelig tradisjon for hele familien, fremfor en stressende oppgave rett før jul ifølge kontoret selv.
Les også:
Nå skal juletrærne være pistrete
Her finner du massevis av inspirasjon til julehjemmet
Her er stylistenes beste julepyntetips
Disse matvarene bør du unngå å legge i barnas matboks
.
Denne saken ble første gang publisert 12/12 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.