UTEPEIS OG GRILL
Selvmurt matglede
Lag maten på denne selvmurte, kraftige utegrillen, og etterpå kan man nyte lun peiskos gjennom kjølige sommernetter.
- Det er lettere å bruke en grill som står der permanent enn å finne fram en trebeint utgave fra garasjen. Og med et par vedkubber gir den masse varme etter at vi er ferdig med å grille, og den fungerer også som en hyggelig romdeler, forteller landskapsarkitekt Gro Jørgensen.
Leca og naturstein
Gro Jørgensens mann John Øverbø, har murt grill av Leca-blokker, forblendet med naturstein. Grillen er plassert på et underlag av skiferheller, mellom huset og spiseplassen.
- Vi tok utgangspunkt i to gamle stekeovnsrister. Rundt disse tegnet vi grillen, som består av et todelt grillkammer og avlastningsbenk, forteller han.
Plasseringen på fjell er nøye valgt, og fundamenteringen er solid for å unngå at grillen sprekker opp når telen går. Forblendingen med naturstein er gjort først og fremst av estetiske hensyn.
Grill på terrassen
Gode råd til deg som vil mure grill
- Ikke vær redd for å tegne grillen selv, hvis du synes at de du finner som ferdige byggesett ikke passer.
- Fundamenteringen er viktig for at grillen skal stå stødig år etter år.
- Pass på at du får god trekk.
- Mur gjerne en grill som kan gjøres større eller mindre etter behov.
- Husk varmebestandig stein som kan støpes fast inni brennkammeret.
- Fukt og kulde kan skade murverket. Dekk grillen om vinteren.
- På en terrasse som er stor nok og står rett på bakken, kan det være mulig med murt grill eller peis. I så fall lønner det seg å lage ildstedet samtidig som du bygger terrassen. Skal du bygge et ildsted på en terrasse som allerede står der, må du fjerne deler av gulvet, sier Gro Jørgensen.
Er terrassegulvet av tre, må det legges en ildfast plate foran for å beskytte terrassegulvet mot gnister. Det kan lønne seg å ha en pipe eller koble ildstedet til husets pipeløp for å unngå sjenerende røyk.
- Et utendørs ildsted bør ikke oppleves som et fremmedelement: Ta hensyn til stilen på huset og hagen i valg av utforming og materialer, understreker Jørgensen.
Start med en skisse
Gro Jørgensens råd er å lage en plan før man går i gang. Start med en skisse over uteområdet. Skal både grill og spiseplass anlegges, bør man finne et naturlig sted på eiendommen, gjerne i le og med sol. Tenk også på hva som er den fremtredende vindretningen, slik at grillrøyken ikke blåser rett bort på spiseplassen.
Les også: