Plante på høsten
Nå bør du plante i hagen
Men noen planter bør du være forsiktig med.
Det er mange ting du kan gjøre for å få en høstklar hage. Det er på høsten at noen busker og trær bør beskjæres, og løken som skal gi deg vakre tulipaner og krokus på våren bør også i jorden snart.
Det finnes også hardføre planter som tåler å stå i krukker ved inngangspartiet i enda noen uker, så du kan fint vente litt med å plante lyng.
- Hvorfor er det så fint å plante på høsten?
- Fordelen med å plante på høsten er at plantene vil etablere seg og slå rot, men de vil ikke starte virkelig vekst før neste vår, forklarer Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter.
- Det er ikke så vanlig med tørke på denne tiden av året, derfor kommer fuktigheten tilbake i jorden. Planter man på høsten vil vekstene få en tilnærmet normal vekst neste år. De vil ikke sture, slik mange av plantene man planter på våren ofte gjør, supplerer gartner Christoffer Ladstein. Han jobber som uteansvarlig på Plantasjen Kolbotn.
Plantene roter seg dessuten raskere på høsten enn på vår og sommer ettersom det kommer jevnere fuktighet til røttene, sier Knut Tveit ved Hageland.
Derfor er det smart å plante på høsten:
- Plantene roter seg raskere
- Jorden har høyere fuktighet
- Du slipper å bekymre deg for tørke
- Spar penger ved å handle på salg
- Plantene får en normal vekst neste år
Det meste kan plantes
Tulipanløk og andre løkplanter bør som kjent plantes på høsten da disse spirer tidlig på våren. Det man forøvrig bør være mer påpasselig med er hva man ikke bør plante nå.
- Vintergrønne hekkplanter kan det være skummelt å plante for sent, og da spesielt nyimporterte planter. Vintergrønne vekster kan nemlig ha vanskeligheter med å sette seg i jorda og når våren kommer vil de ikke få nok vann, sier Ladstein.
- Jeg ville også vært forsiktig med barrotsplanter som ikke står i potter. Dette er vanlig for eksempel når det gjelder hekkplanter. De har bare røtter uten jord som må holdes fuktig før de plantes. Disse bør man ikke plante for sent, sier Tveit.
Les også: Ti tips til hagen i august-september
Planter til halv pris
En av fordelene ved å plante på høsten er alle de gode tilbudene ved hagesentrene.
- Riktignok er utvalget mindre på denne tiden av året, men man kan gjøre noen riktige gode kjøp dersom man tar turen på høstsalg. Jeg vil anbefale å gjødsle de nyplantede vekstene et par ganger frem til september. Det gjør at de klarer seg enda bedre, sier Knut Tveit ved Hageland.
Gartner Ladstein legger til at hagesentrene ofte er utsolgt for planter som blomstrer på våren, men på høsten kan man fremdeles få tak i planter som blomstrer sent.
Siste plantefrist
- Finnes det en siste frist for å plante på høsten?
- Egentlig er det ikke noen frist. Ikke med tanke på hvor milde vintre vi har på Sør- og Østlandet. Er man bosatt i nord, stiller ting seg litt annerledes. Jeg vil si at man kan plante så lenge man klarer å sette spaden i jorden, sier Ladstein. Selv har han plantet så sent som i desember og det har gått bra.
- Det er fort gjort å få frostskader dersom man planter for sent, så jeg vil anbefale å plante frem til midten av oktober, men ikke senere enn det, sier Tveit.
Les også: Slik skal tujahekken klippes
Plen - intet problem
Det er også en fin tid å så plen på høsten da frøene får mye fuktighet.
- Å så plen på høsten går veldig fint. Det som ikke spirer frem innen vinteren kommer, vil spire på våren, slår gartner Ladstein fast.
- Merk deg at dersom det blir for kaldt vil ikke frøet spire. Det bør være fire grader eller mer for at plenfrøet skal spire. Blir det lavere temperatur vil frøet bli liggende til våren og da er det igjen større risiko for at frøet blir til fuglemat i løpet av vinteren, sier Tveit.
Grunnet tendens til lang og mild høst trives mosen godt i norske plener.
- Dette motvirkes ved å opprettholde gjødslingen av plenen til godt ut i august . Folk har ofte en tendens til å slutte å gjødsle ved St. Hans, sier Ladstein.
Krukkeplanter som dør
En del opplever at de har planter i krukker som ikke overlever vinteren. Til det har gartner Ladstein følgende tips;
- Det kan være lurt å jordslå planter på høsten for at de skal overleve vinteren. Dette er for eksempel lurt å gjøre med planter som ofte dør i krukker, deriblant bambus. Grav dem ned blant andre busker og trær og ta dem tilbake i krukkene på våren, og da selvsagt i ny og godt gjødslet jord.