plante blomster

Veien til frodige blomsterkrukker

- Du trenger ikke engang å ha grønne fingre.

PLANTE BLOMSTER: Å plante blomster i krukker og potter er, ifølge ekspertene, enklere enn å holde styr på blomsterbed. Foto: Gettyimages.com.
PLANTE BLOMSTER: Å plante blomster i krukker og potter er, ifølge ekspertene, enklere enn å holde styr på blomsterbed. Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

Våren er i anmarsj og blomstene har så vidt begynt å spire. Heldigvis trenger du ikke være gartner for å få frodige potter, men kanskje litt starthjelp.

Ikke alle har plass eller tid til å dyrke frem frodige bed med sommerblomster, urter og stauder.

Her får du tipsene du trenger for å få blomstene til å gro. Det er noen enkle punkter en bør tenke på før en setter i gang med plantingen.

1) Hvilke potter skal en velge?

- En blomsterkrukke kan være så mangt. Det viktigste er at den holder på jord, vann og planter, og at den har dreneringsmulighet, sier Tove Ladstein, informasjonssjef i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Store krukker med god drenering er derfor anbefalt for å oppnå et godt resultat.

- Med drenering mener vi at krukkene må ha hull i bunn, slik at overflødig vann renner ut, tilføyer Knut Tveit, som er kategoriansvarlig for planter i Hageland.

Om du skal kjøpe nye krukker, kan det være lurt å tenke langsiktig og kjøpe noen som er frostsikre. Dette spesielt om de skal stå med jord og planter til vinteren igjen.

- Det kan likevel være lurt å ta jord ut av pottene og snu dem på hodet før frosten kommer til vinteren igjen, forklarer Tveit.

Les også: Alt du bør vite før du lager hage

2) Sørg for god drenering

I tillegg til ekspertenes råd om potter og krukker med hull i bunnen, er det flere ting å tenke på når det kommer til drenering.

- Når en planter i krukker, fyller en opp en tredjedel av krukken med dreneringskuler eller lecakuler, sier Tveit.

I stedet for lecakuler kan du også bruke småstein. Det kan gi samme dreneringseffekt.

- Deretter legger du en såkalt vekstduk over dreneringskulene før du fyller jord. Da vil overflødig vann dreneres ut, fortsetter Tveit.

Les også: Slik planlegger du uteplassen

3) Hva slags blomster bør en gå for?

Planter kan være dyrt. Ved å sjekke om plantene du har inne tåler å stå utendørs om sommeren kan du spare noen kroner ved å bruke de samme plantene ute.

- For sommerkrukkene kan mange av stueplantene våre gjerne også flytte ut, husk bare at mange av dem ikke tåler full sol, særlig når de kommer rett innefra, råder Ladstein.

For å være på den sikre siden, kan det lønne seg å gi inneplantene en myk overgang, spesielt ved mye vind, sol eller nedbør. Dette kaller gartnerne for å herde plantene.

- Ellers er mulighetene uendelige om du skal kjøpe inn til sommerkrukker, fortsetter Ladstein.

Hun får støtte av Tveit som mener en kan velge akkurat de plantene en vil, uansett ferdigheter.

- Men det er lurt å velge ut blomster ut ifra hvor krukken skal stå når det gjelder lys- og værforhold, forklarer han.

Skal du kjøpe inn og plante allerede på våren, råder de derimot til å bruke løkblomster, stemorsblomster, Tusenfryd og ranunkler.

PETUNIA: Blant blomster som tåler både sol, skygge og en regnskur, finner vi petunia, femtunge, spansk margeritt, begonia og stemor. Disse kan være gode valg til hagepottene dine, dersom du er typen som ofte glemmer å vanne. Foto: Gettyimages.com.
PETUNIA: Blant blomster som tåler både sol, skygge og en regnskur, finner vi petunia, femtunge, spansk margeritt, begonia og stemor. Disse kan være gode valg til hagepottene dine, dersom du er typen som ofte glemmer å vanne. Foto: Gettyimages.com.

Les også: Drømmer du om en egen kjøkkenhage?

4) Hvilken jord trenger du?

Som med alt annet, så får du det du betaler for når du skal kjøpe jord.

- Jord er et sammensatt produkt, som ofte består av ulike blandinger av sand, kompost og torv, sier Ladstein.

Det er derfor forskjellig krav til krukkejord og den du bruker i bed.

- I blomsterkrukker ønsker du en grov struktur, hvis jorden er for finkornet blir den gjerne tett og røttene får dårligere utvikling, fortsetter hun.

Ladstein får støtte av Tveit, som mener at en får mindre glede av blomstene med billig jord fordi de ikke varer like lenge. Han anbefaler såkalt krukkejord til alle typer blomster.

- Den er en sammensetning av ulike komposter, torv, lecakuler, leire og langtidsgjødsel der plantene får rikt mikroliv og godt næringsinnhold hele sommeren. I vanlig hage- eller plantejord, er næringsinnholdet brukt opp etter kort tid, og plantene vil ikke vokse og utvikle seg naturlig, mener Tveit.

5) Hvordan gjødsle riktig?

Når plantene er i jorden gjelder det å sørge for at de holder seg godt ved å gjødsle tilstrekkelig. Hvordan en skal gjødsle varierer fra plante til plante og etter hvilken jord du har brukt. Blomster og planter som vokser mye trenger mer gjødsel.

- Personlig anbefaler jeg å kjøpe gjødselkuler. Det er langtidsvirkende gjødsel som du blander i jorden om våren, da blir det mindre behov for gjødsling underveis, sier Ladstein.

Det finnes og forskjellige typer gjødsel, men har stort sett samme virkning.

- Kompost og bio-gjødsel kan ha mye av den samme virkningen, men er litt mer avhengig av temperatur og vann for å frigi næringsstoffene, fortsetter Ladstein.

Flytende gjødsel fungerer også fint. Hvor ofte du skal gjødsle avhenger av hvilken jord du har brukt.

- Bruker man krukkejord, trenger man ikke tenke så mye på å gjødsle. Hvis man bruker vanlig plantejord, trenger plantene gjødsel minimum hver 14. dag, og helst hver uke.

Dette er også væravhengig. Gjødsel vaskes ut av jorden ved mye regnvær og da må du passe på å gjødsle oftere.

Les også: Slik vasker du terrassen

6) Ikke bli for ivrig med vanningen

Sommerblomster trenger mye vann og næring, men det er lett å bli for ivrig. Ved å følge med på jorden, får du en pekepinn på om du vanner for mye.

- Det er stor forskjell på hvor mye vann en plante skal ha. Kjenn etter i jorden. Den skal være jevn lett fuktig, råder Tveit.

Han forklarer at det er vanlig å ta liv av plantene med for mye vann og samtidig glemme å gjødsle nok.

- Som oftest blir det brukt for mye vann. Plantene i norske hager drukner oftere i hjel enn de tørker i hjel, forklarer han.

7) Gi plantene rom til å vokse

Idet du stikker plantene i jorden kan det se litt stusselig ut når de er små og står langt fra hverandre, men husk på at plantene vokser mye i løpet av en sommer.

- Gjennom sesongen blir blomstene store og trenger volum til både røtter og synlig del. Pass på å ikke plante for tett. Plantene skal bo der, blomstre og utvikle seg gjennom flere måneder, sier Ladstein.

Hun anbefaler derfor en stor krukke med flere planter, selv om det kanskje bryter med det en ser på mange bilder.

- Mange små potter ser søte ut på interiørbilder, men krever fort en del vanning og stell, advarer hun.