Småbruk og planter

Oppbevarte 300 planter inne: – Ble litt i overkant

Det er ikke uten grunn at Anders og Erik har kalt småbruket sitt «Brandbu botaniske». Her bugner det av store og flotte planter i det totalrenoverte huset.

<b>PLANTEGLEDE:</b> Interiøret er i stadig forandring, og det samme gjelder plantene som ofte flyttes hit og dit etter lysforhold og behov.
PLANTEGLEDE: Interiøret er i stadig forandring, og det samme gjelder plantene som ofte flyttes hit og dit etter lysforhold og behov. Foto: Jeanette Baekkevold
Først publisert Sist oppdatert

– Da vi kom hit og så den fantastiske panorama­utsikten mot Rands­fjorden, falt vi pladask. Og så bestemte vi oss for å ­selge leiligheten i Oslo og flytte hit i stedet, forteller Anders.

Egentlig var det et landsted Anders Røyneberg (43) og Erik Schjerven (52) var ute ­etter.

De bodde på 44 kvadratmeter på Grünerløkka i Oslo og så for seg at et mikrohus å landet kunne være fint som feriested, men da de kom over annonsen for småbruket på Brandbu i 2018, i det landskapet som omtales som «Norges Toscana», ble planen endret.

Huset var opprinnelig et tømmerhus fra nabogården som ble flyttet hit i 1907, og det var bygget på i flere omganger i litt ulike stiler.

Les også: Kan bli en stor plage om du ikke tar grep: – Kan legge flere hundre egg

300 planter inne

Anders og Erik valgte å gjøre store forandringer, løfte frem det de likte med huset og fjerne det som ikke passet så bra.


De rev vegger, hentet frem gammelt tømmer og åpnet skillet mellom første og andre etasje slik at de fikk et luftig kjøkken med stor takhøyde.

<b>LYST:</b> Hagestuen har lys fra alle kanter og er dermed et ypperlig voksested for store planter. Gulvet er laget etter inspirasjon fra franske bistroer.
LYST: Hagestuen har lys fra alle kanter og er dermed et ypperlig voksested for store planter. Gulvet er laget etter inspirasjon fra franske bistroer. Foto: Jeanette Baekkevold

De bygget dessuten en glassveranda som er blitt en hagestue med perfekte forhold for store planter. For dem er det mange av i hele huset.

– Vi hadde 300 planter her inne i fjor, men det ble litt i overkant, selv for oss, sier Anders og ler.

– Nå har vi halvert beholdningen, men det er jo fortsatt en jungel her.

For det er det virkelig. Her er det mengder av store, grønne planter som vokser og trives i de gode lysforholdene.

Med så mange planter er det lett å anta at paret bruker fryktelig mye tid på vanning og plantestell, men det kan Anders tilbakevise.

– Mange mennesker bruker gjerne minst en time eller to på sosiale medier hver dag, og da synes jeg ikke det er så mye å bruke et par timer i uka på vanning.

Og apropos sosiale medier: Instagramkontoen @arcticgardener som Anders startet for seks år siden, har godt over 100 000 følgere fra hele verden.

Anders og Erik har dessuten gitt ut bøkene Plantelykke, Plantebonanza og nå nylig Livsnyterhagen – enkle og unike ideer for uterommet hvor de deler råd og tips og gir masse inspirasjon til sine lesere.

<b>TØMMERVEGG:</b> Der det tidligere var et vindu i den gamle tømmerveggen, har de satt inn en nydelig bilderamme kjøpt i India, og en plakat de kjøpte på nettet. Også her på loftet er det gode lysforhold for store, grønne planter.
TØMMERVEGG: Der det tidligere var et vindu i den gamle tømmerveggen, har de satt inn en nydelig bilderamme kjøpt i India, og en plakat de kjøpte på nettet. Også her på loftet er det gode lysforhold for store, grønne planter. Foto: Jeanette Baekkevold

– Vi tror omgivelsene gjør veldig mye med oss. Vi preges av å vokse opp i en asfaltjungel, og man preges av å vokse opp med planter. For oss er et hjem med planter et levende hjem.

Anders har vokst opp på gård, men fikk også plass til utallige planter i en liten leilighet i Oslo. Erik vokste opp på Hadeland, men har bodd flere steder rundt i verden.

Han har alltid vært opptatt av estetikk og er genuint interessert i farger. Begges egenskaper utnyttes til fulle i deres felles bolig.

Det siste vi kvitter oss med er den gigantiske monsteraen. Den er fire–fem meter høy og utrolig flott.

Les også (+): Familien slet med å innrede under skråtaket. Heldigvis visste eksperten råd

<b>RESIRKULERT:</b> Kjøkkeninnredningen av typen Kungsbacka fra Ikea er laget av resirkulerte plastflasker.
RESIRKULERT: Kjøkkeninnredningen av typen Kungsbacka fra Ikea er laget av resirkulerte plastflasker. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>GAMMEL OVN:</b> Den flotte ovnen arvet de av en nabo på Grünerløkka. Ovnen ble med til Brandbu og er ofte i bruk i vinterhalvåret.
GAMMEL OVN: Den flotte ovnen arvet de av en nabo på Grünerløkka. Ovnen ble med til Brandbu og er ofte i bruk i vinterhalvåret. Foto: Jeanette Baekkevold

Byggeskikkpris

Herrene på småbruket merker at interessen for planter har økt de siste årene, ikke minst blant unge mennesker.

Folk vil ha mer natur rundt seg og inn i boligen, og å ha stueplanter er sunt for alle.

Forskning har vist at det reduserer stress, og i tillegg gir det mestringsfølelse å holde liv i planter.

– Færre møbler og flere planter, det kan være en god idé hvis man ikke har så mye plass, tipser Erik.

– Et hjem uten planter er et mindre levende hjem.

<b>TRIVSEL:</b> Fiolinfiken (Ficus lyrata) stortrives her som det er så mye lys. Denne liker å tørke ut mellom hver vanning.
TRIVSEL: Fiolinfiken (Ficus lyrata) stortrives her som det er så mye lys. Denne liker å tørke ut mellom hver vanning. Foto: Jeanette Baekkevold

Den vellykkede ombyg­gingen av det gamle huset resulterte i at paret fikk Gran kommunes byggeskikkpris for å ha ivaretatt bygningen samtidig som de har gitt huset nytt særpreg, noe de setter stor pris på.

– Det var veldig en veldig hyggelig utmerkelse å få, sier Anders som sammen med Erik har utnevnt seg selv til Hadelandsambassadører og benytter enhver anledning til å skryte av både området og hadelendingene.

– Heldigvis er vi begge smånaive ja-personer som elsker nye prosjekter, og er glade for at de ikke visste hvor mye jobb det var å pusse opp et småbruk

For her føler de seg absolutt hjemme og kan nyte praktfulle solnedganger uansett årstid.

• Monstera

• Gullranke (Epipremnum
aureum)

• Yuccapalme

• Aloe vera

• Paraplyplante (Schefflera)

• Porselensblomst (Hoya)

• Sukkulenter

Langtids-vanning

Hvis du skal reise bort, kan du legge litt mose i bunnen av krukken og sette planten med innerpotte oppå før du vanner. Da holder jorden seg fuktig noen dager ekstra.

Se mer
<b>BLÅTT:</b> Stueveggene er malt i fargen St. Pauls Blue. Sofaen fra Halvor Bakkes kolleksjon for Bohus ble kjøpt for mange år siden, bordet er fra inOut og lenestolen er et bruktfunn. De blå stolene er fra Kremmerhuset, mens gulvteppet er kjøpt i Marrakech.
BLÅTT: Stueveggene er malt i fargen St. Pauls Blue. Sofaen fra Halvor Bakkes kolleksjon for Bohus ble kjøpt for mange år siden, bordet er fra inOut og lenestolen er et bruktfunn. De blå stolene er fra Kremmerhuset, mens gulvteppet er kjøpt i Marrakech. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>SPA-FØLELSE:</b> Badet har innredning fra Ikea. Veggene er malt i fargen Mystical Paris, mens taket har fått gullskjær med fargen Dark Mimosas. Gulvteppet er kjøpt på et marked i Provence. Tropiske planter som Dieffenbachia trives i fuktig bademiljø så lenge det er nok lys her.
SPA-FØLELSE: Badet har innredning fra Ikea. Veggene er malt i fargen Mystical Paris, mens taket har fått gullskjær med fargen Dark Mimosas. Gulvteppet er kjøpt på et marked i Provence. Tropiske planter som Dieffenbachia trives i fuktig bademiljø så lenge det er nok lys her. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>FORSTØRRET:</b> Boken Plantelykke er oversatt til ti språk, og omslagsbildet som Tom Abbiss Smith laget til den engelske utgaven, er blitt forstørret og har fått plass i en krok i stuen.   
FORSTØRRET: Boken Plantelykke er oversatt til ti språk, og omslagsbildet som Tom Abbiss Smith laget til den engelske utgaven, er blitt forstørret og har fått plass i en krok i stuen.    Foto: Jeanette Baekkevold