Lus i hagen
- Det er noe de aller fleste hageeiere opplever
Dette kan du gjøre for å bli kvitt lusene.
De fleste hageeiere sliter med skadedyr i en eller annen form, enten det er snakk om den plagsomme brunsneglen eller den sultne liljebillen som knasker i seg blader og gjør skade på plantene. Mange roseentusiaster er plaget med lus på roser.
Du er kanskje en av veldig mange som har opplevd at bladene på trærne i hagen din har blitt stygge og brune. Ved nærmere ettersyn oppdager du at det stygge bladverket er forårsaket av svarte, små lus.
Lus i hagen
- Det er veldig vanlig med lus på frukttrær. Faktisk er det noe de aller fleste hageeiere opplever, forteller Finn Vestby ved Vestby Planteskole i Sarpsborg.
Andy Bishop, fagansvarlig ved hagesenteret Hageland i Sarpsborg, forteller at lus kan komme på alle typer frukttrær, både morelltrær, epletrær, plommetrær og pæretrær.
- Lus dreper ikke trærne, men de kan gjøre stor skade. Lus påvirker hvor mye treet vokser og hvor mye frukt som kommer på treet, forklarer han.
Hvordan forebygge lus?
- Man kan forebygge lus ved å spraye med lusemiddel tidlig på sesongen, men vær påpasselig med at du sprayer etter at de siste blomstene har falt fra treet, ellers vil dette skremme bort biene som trengs for å pollinere treet. Gjenta med spray to uker senere, råder Bishop.
Du kan også minimere behovet for å spraye ved at du på slutten av sesongen fjerner all frukt fra treet og plukker opp nedfallsfrukt fra bakken. Dette motvirker nemlig skadedyr neste år.
Uten sprøytemiddel
Mange ønsker å unngå sprøytemidler og tyr i stedet til naturlige løsninger for å bli kvitt lus på trær. Det finnes en rekke kjerringråd, og du bør være obs på at ikke alle er like gode.
Men noen viser seg faktisk å fungere.
- Du kan spraye kaldt vann på lusene, det liker de dårlig. Ellers bruker det å fungere med vann og oppvaskmiddel, tipser Bishop.
Dersom frukttreet ditt er relativt nyplantet og ikke så stort, forslår Vestby det billige og enkle grønnsåpetrikset.
- Fyll en bøtte med vann og hell i grønnsåpe. Bøy grenen på treet ned i bøtten og dynk bladene godt. Da vil lusene forhåpentligvis forsvinne. De trives ikke på den seige grønnsåpen.
Dersom grønnsåpe og Zalo ikke fungerer, må man nok gå til innkjøp av sprøytemiddel. Vestby anbefaler en spray ved navn Calypso.
Kjerringråd mot lus
Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter anbefaler at man fysisk fjerner lusene ved å ta bort deformerte blader fra treet.
- Andre kjente kjerringråd er skummet melk eller grønnsåpe. Dette sprøytes på med dusjflaske. Rapsolje er også mye brukt, gjerne i kombinasjon med litt såpe. Dette sprøytes også på lusene med en dusjekanne. Noen hevder at å plante hvitløksbåter rundt stammen vil hindre lusa i å trives. Det samme gjelder lavendel, opplyser Ladstein.
Uansett hvilken metode man velger å bruke, så har det trolig liten påvirkning på lusenes egg. Derfor er det viktig å behandle flere ganger for at problemet skal bli borte.
Maur på trær
En del opplever at ikke bare lus, men også maur tar seg til rette på trærne i hagen. Maur har en tendens til å vandre opp og ned på trestammen.
- Maur er en indikasjon på at du kan ha lus. Maurene liker det søte honningdugget som lusene lager og beskytter lusene fra deres naturlige fiender. For å stanse maurene fra å klatre opp og ned, kan du feste noe klebrig rundt foten på treet. Man kan få kjøpt slike produkter på hagesentrene, opplyser Bishop.
Denne saken ble første gang publisert 17/07 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.