Grønnsaker du kan plante selv
- Like enkelt som blomster
Grønnsaker er like enkelt som blomster på balkongen.
Mange tror at det er bare de mest plantekyndige som dyrker sine egne grønnsaker.
Men det er slettes ikke så vanskelig som du tror. Får du sommerblomstene til å overleve på balkongen, er det store muligheter for at du får grønnsakene til å vokse også.
- Stellet av egenplantede grønnsaker er det samme som med sommerblomster; de trenger vann og gjødsel, sier informasjonskonsulent i Opplysningskontoret for blomster og planter, Anne Elverum, til Klikk.no.
Les også: Få gatas flotteste balkong
Tomater
Det finnes mange typer tomater man kan plante, men de vanligste er nok busktomater og cherrytomater. Tomatene kan plantes i potter eller kasser, på balkonger, i hagen eller i drivhus.
Men vil du dyrke tomater, begynner det å haste. Om en uke kan det allerede være for sent.
Tomatene er også en av de grønnsakene som det tar kortest tid før de modnes. Avhengig av sol og temperatur kan det ta bare noen få uker før tomatene blir røde og saftige. Disse kan høstes gjennom hele sommeren.
- Tomater trenger gjødsel og vann. De er avhengig av mye sol for å modnes, og bør plasseres på en fin og lun plass, sier Elverum.
Plant grønnsakene i pinsehelga! Les mer her
Agurk
Agurken er kanskje den mest krevende av dyrk-selv-grønnsakene. De består hovedsakelig av vann, og trenger desto mer vanning. Disse nytter det ikke å forlate en helg!
- Agurkplantene vokser seg store og trenger god plass. De må stå på et veldig lunt sted, og trives derfor aller best i drivhus, sier Anne Elverum.
Salater
Forskjellige typer bladsalater og for eksempel ruccola, kan også utmerket godt plantes på balkongen eller i hagen. Salatene trenger et lunt sted, og en god porsjon vann. Bladsalatene kan nemlig bli ganske store, og trenger derfor boltreplass hvor de kan vokse seg store og fine.
Les også: Trond Mois tomattips
Squash
Squash kan minne litt om agurk for mange. Men squash er et hakk enklere å dyrke selv enn agurk, selv om også den trenger mye plass. Siden den trenger god plass egner den seg kanskje best i hage eller drivhus, men har du plass på balkongen er det ingenting som hindrer deg i å dyrke squash der.
- Squashen har et stort bladverk og blir veldig frodig. Den trenger ikke så mye vann som agurken, men jorda skal ikke tørke. Dessuten kan den høstes inn i etapper etter hvert som den blir moden, sier Elverum.
Kål og blomkål
Kål er en grovgrønnsak, og disse har blitt mindre vanlige med tiden. Mange vil likevel prøve seg på denne typen grønnsaker selv om de er noe tregere og vanskeligere å få til. Disse grønnsakene må stå en tid utover høsten før de kan høstes inn.
- Det meste er mulig, men man skal også tenke på skadedyr, sier informasjonskonsulenten.
Kål og blomkål har en tendens til å trekke til seg flere insekter og skadedyr enn andre grønnsaker, og man skal derfor være ekstra på vakt hvis man dyrker disse.
Ringblomst
Ønsker du deg noe som kan pynte opp balkongen eller hagen og samtidig er spiselig, kan ringurter og ringblomster være noe for deg, mener Inger Hilmersen i Norges Gartnerforbund.
- Disse pynter opp i blomsterkassa og i salaten. Det er ingenting i veien med å kombinere pryd og nytte, sier Hilmersen til Klikk.no.
Les også: Slik dyrker du jordbær selv
Krydder er enklest
Timian, basilikum, sitronmelisse, kruspersille, gressløk, oregano... Utvalget er stort om man vil plante krydder og urter. Krydder og urter er kanskje det aller enkleste å få til. Er du en nybegynner i plantefaget, er krydder perfekt å eksperimentere med. De tar ikke mye plass på balkongen og krever ikke for mye stell utenom vann og gjødsel.
- Krydder pynter opp på balkongen eller i hagen og dessuten lukter det godt! Krydderurter kan høstes inn gjennom hele sommeren, og sette en egen spiss på maten. Strø kruspersille over salaten, eller oregano over pizzaen, så får du ditt eget krydder på maten, sier Anne Elverum.
Les også: Om å lage mat av ugress
Vanning
Inger Hilmersen, som er planteskolekonsulent i Norsk Gartnerforbund, sier at størrelsen på potta/kassa avhenger av hvor ofte du må vanne og gjødsle.
- Jo mindre potte, desto oftere må du vanne. Ingen grønnsaker skal tørke mellom hver vanning. Men pass på å lage en drenering i bunnen av kassa eller potta - plantene skal ikke stå i vann, sier Hilmersen til Klikk.no.
Anne Elverum i Opplysningskontoret for blomster og planter sier at det kan lønne seg å investere i selvvanningskasser som du får kjøpt på hagesentre. Resultatet blir som oftest bedre, sier hun.
Les også: Terasse til halve prisen