CHAMPAGNE-HAGE:

Eieren fant frem en motorsag – nå har hun drømmehagen

Det har kostet både tid, krefter og utallige runder med motorsagen. Men resultatet er en fantastisk zen-hage som gir både ro i hjertet og glede til sjelen.

ZEN-HAGE: De skulpturelle, bølgende solsengene har Lisa kjøpt for noen år siden hos Skeidar og med sine myke S-former passer de perfekt inn i zen-hagen. I krukkene har Lisa plantet Festuca Glauca, eller på norsk: Blåsvingel.
ZEN-HAGE: De skulpturelle, bølgende solsengene har Lisa kjøpt for noen år siden hos Skeidar og med sine myke S-former passer de perfekt inn i zen-hagen. I krukkene har Lisa plantet Festuca Glauca, eller på norsk: Blåsvingel. Foto: Filippa Tredal
Først publisert Sist oppdatert

– Du kan godt si at det var livets tilfeldigheter som gjorde at jeg flyttet ut på landet, sier Lisa.

I 2008 overtok hun eiendommen, etter at faren ble enkemann et par år tidligere og trengte hjelp for å kunne bli boende.

Han ønsket minst av alt å flytte fra boligen sin, men maktet ikke lenger å holde hus og hage i orden.

60-tallshuset i Østfold ble gjort om til en funksjonell generasjonsbolig og datteren flyttet inn i øverste etasje, mens faren ble boende i underetasjen, som flukter med nedre del av hagen bak huset og er uten trapper.

Lisa startet hagearbeidet med motorsag!

– Det var tett, gammel skog over hele eiendommen som hadde spist seg innpå huset, forteller hun, men sykepleieren fyrte opp motorsagen og gikk på med krum hals.

– Hagen har jeg designet og opparbeidet nesten helt uten hjelp utenfra. Litt grave- og løftehjelp er alt.

Det er mange som har stiftet bekjentskap med Lisas hage på internett. For sin vakre hage vant Lisa den jeve prisen for «Årets uterom» under Gullfjæren Interiør Awards i 2019. Og på Instagram og Facebook kan man følge @champagnehagen til alle årstider.

Forklaringen ligger noen år tilbake i tid. Datteren til Lisas venninne mente det var på tide å legge ut hagen som inspirasjon for andre på Instagram, noe Lisa ikke hadde vurderte selv.

Det var vanskelig å finne et navn som ikke allerede var tatt og som inkluderte både navnet Lisa og «garden» eller «hage». I hagen har Lisa satt opp et lysthus, og under et festlig damelag ble det døpt Champagnehuset, og hagen ble til Champagnehagen.

– Nå er det vanskelig å skifte navn, etter en del publisitet, men en ting er sikkert: Det er teoretisk mer tid til champagne her enn i en tre mål stor hage med mye blomster, frukt og grønnsaker, sier Lisa.

Les også: Har du denne blomsten i hagen, bør du fjerne den nå

Dyreliv i hagen

Det er ingen tvil om at Lisa bor skikkelig på landet. Her er det både elg, rådyr, rev og en streifende ulv i ny og ne.

SKIFER: Søyletuja rammer inn uteplassen. Terrassen er belagt med lys Oppdalskifer og kantet med elvestein. Søyletujaen vokser naturlig i søyleform, men Lisa hjelper den litt på veien med stussing på sidene for å gjøre den mer kompakt og vindsterk. Møblenes runde former myker også opp det litt stramme hagedesignet.
SKIFER: Søyletuja rammer inn uteplassen. Terrassen er belagt med lys Oppdalskifer og kantet med elvestein. Søyletujaen vokser naturlig i søyleform, men Lisa hjelper den litt på veien med stussing på sidene for å gjøre den mer kompakt og vindsterk. Møblenes runde former myker også opp det litt stramme hagedesignet. Foto: Filippa Tredal

– Rådyrene kan bli plagsomme, ettersom jeg bor midt i et dyretråkk og de kan komme og spise alt som er vintergrønt. Det gjorde de også i januar 2019. Det ble filmet og lagt ut på Instagram. Hadde jeg hatt fristende knopper og svulmende løker, ville det garantert lokket inn enda flere, sier hun.

  • Ønsker du en lettstelt hage, er det et godt tips å bruke en del stein. I tillegg til at det er enkelt å vedlikeholde, er det både naturlig og vakkert. Lisa har brukt både singel, lokal elvestein, håndplukket sprengstein til murer, samt store skiferfliser.
  • Ugresset vokser ikke på stein, men det er smart å legge fiberduk under, slik at ikke ugresset vokser opp mellom steinene.
  • Mange bruker bark i bed og rundt trær og opplever at den enten blåser bort, råtner eller at plantene ikke liker den. Bruker du elvestein blir det både dekorativt og stabilt, sier Lisa.
  • Bed inntil hus og grunnmur er ingen god idé, på grunn av fukt, svartsopp og råte. Bytt ut plantebed inntil grunnmurer med drenerende steinmasser. Plasser noen store dekorative elvestein på toppen. Planter bør eventuelt plantes langt unna grunnmuren.
Se mer

Med grønne planter og trær, naturstein og naturlige materialer i fargeskalaen svart, hvitt og grått, har Lisa opparbeidet en minimalistisk funksjonell zen-hage som er mye mindre tidkrevende når det kommer til vedlikehold enn en blomsterrik hage.

– Jeg har lagt opp til en hage jeg kan klare å vedlikeholde sammen med robotgressklippere. Det forenkler også hagearbeidet når man bevisst bruker materialer som er enkle å vedlikeholde. Derfor har jeg gravd frem og spylt ned tomtens naturlige steinformasjoner, men også lagt ut en del singel og elvestein, forklarer Lisa.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Les også: Skygge-hage er i vinden som aldri før: Her er ti nydelige vekster som passer inn

Bevisst plasserte vekster

At hun er opptatt av former, kommer godt frem i hagedesignet. I en zen-hage er det harmonisk og bevisste plasserte bergarter og vekster, og en del av beplantningen skal holdes lavt og spredt for å
oppmuntre til meditasjon og indre ro, sier hun.

– Jeg elsker de organiske, runde formene og organiske materialer i uterommet, så det å følge zen-prinsippene ble naturlig, forteller hun.

En zen-hage har sin opprinnelse fra Japan og har blitt tolket og modernisert med tiden, men grunnstrukturen forblir den samme, og legger vekt på naturlighet, enkelthet og nøysomhet.

Buddhistmunker anla zen-hager som skulle symbolisere naturens fem elementer, og hagene skulle brukes til å meditere i vakre harmoniske omgivelser for å redusere stress, forbedre fokus, puste godt og koble ut etter en hektisk hverdag.

ITALIA: Det er ikke vanskelig å forstå at Lisas besøkende tenker på Toscana når de ser utover de bølgende jordene. De lette aluminiumsmøblene er kjøpt hos Wermlandsmöbler i Årjäng. Den runde store bordplaten er laget av Hjemmelagde møbler i Rakkestad, mens de tre store bambuslyktene i organiske kongleformer er fra Bali. Lisa har oljebeiset dem selv, så de tåler å stå ute.
ITALIA: Det er ikke vanskelig å forstå at Lisas besøkende tenker på Toscana når de ser utover de bølgende jordene. De lette aluminiumsmøblene er kjøpt hos Wermlandsmöbler i Årjäng. Den runde store bordplaten er laget av Hjemmelagde møbler i Rakkestad, mens de tre store bambuslyktene i organiske kongleformer er fra Bali. Lisa har oljebeiset dem selv, så de tåler å stå ute. Foto: Filippa Tredal

Ryddige former, stein, grønne planter og lave busker er viktige elementer i denne type landskapshage. Og i stedet for et vell av blomster i ulike farger, er zen-hagen holdt i en nedtonet og helt naturlig fargepalett.

– Zen-hagen handler om å ta det naturlige inn i hagen og organisere det så det ser naturlig og harmonisk ut, sier Lisa. Hun har brukt over ti år på å utvikle hagen, stein for stein og plante for plante.

– Jeg forsøker å downsize hagearbeidet, for at jeg skal rekke å vedlikeholde tre mål hage, forklarer hun.

Hagen er også tilpasset det litt barske innlandsklimaet. I tillegg til store temperatursvingninger ligger hagen høyt over et stort vidt terreng med mange kornåkrer rundt. Dette gjør den vindutsatt, etter at den lune, gamle skogen rundt huset møtte sin overkvinne bevæpnet med motorsag.

Lisas familie og venner synes imidlertid, vinden til tross, at utsikten nå minner mer om Toscana enn innlands-Norge med sine søyletujaer og vakkert vidsyn ut over et frodig og bølgende jordbrukslandskap.

Eieren er enig, og legger til:

– Jeg blir aldri lei av utsikten her!

(All styling: Tone Kroken)

Les også: Christine (42) syntes hagesesongen ble altfor kort – nå sitter hun ute til langt utpå høsten

FORMER: De runde formene på utemøblene i kurv omfavner gjestene som setter seg ned. Møblene kjøpte Lisa for over ti år siden hos Classic Møbler i Vestby.
FORMER: De runde formene på utemøblene i kurv omfavner gjestene som setter seg ned. Møblene kjøpte Lisa for over ti år siden hos Classic Møbler i Vestby. Foto: Filippa Tredal
STEIN: Kantstein i granitt og stramme skiferheller mykes opp av singel, elvestein, runde krukker og planter. I de frostsikre krukkene er det sedumplanter med lav vekst og tykke blader som holder seg grønne og er enkle å vedlikehold. I bakkant har Lisa plassert en kuletuja i en tønne og noen store, hvite elvesteiner.
STEIN: Kantstein i granitt og stramme skiferheller mykes opp av singel, elvestein, runde krukker og planter. I de frostsikre krukkene er det sedumplanter med lav vekst og tykke blader som holder seg grønne og er enkle å vedlikehold. I bakkant har Lisa plassert en kuletuja i en tønne og noen store, hvite elvesteiner. Foto: Filippa Tredal