Planter i krukker

Slik får du krukkehagen relativ vedlikeholdsfri og lettstelt

Å plante i krukker gir deg en fin fleksibilitet, som også gjør det mulig å skape drømmehagen din på 1-2-3. Her får du en oversikt over hvilke planter du bør velge.

KRUKKER: Ved å benytte deg av like potter, eller i hvert fall potter i samme farge, får krukkehagen din en fin helhet. Disse er fra Bergs Potter og heter Copenhagen Raw, i fargen rosa.
KRUKKER: Ved å benytte deg av like potter, eller i hvert fall potter i samme farge, får krukkehagen din en fin helhet. Disse er fra Bergs Potter og heter Copenhagen Raw, i fargen rosa. Foto: Filippa Tredal og produsentene.
Først publisert Sist oppdatert

En av de største fordelene med krukkehagen er den grenseløse muligheten for kreativitet.

Ved å velge riktig planter og krukker kan du skape utallige stiler og stemninger – fra et tropisk paradis med eksotiske blomster og store blader til mer rustikke miljøer med kaktus og sukkulenter.

Her er det bare å la fantasien få fritt spillerom, men tenk gjerne form, farge og tekstur i krukker, blomster og bladverk.

God bruk av kontraster som lyst og mørkt, eller matt og blankt, skaper et spennende uttrykk.

Krukker kan enkelt flyttes rundt til du finner den perfekte kombinasjonen for akkurat din drømmehage!

Espen Skarphagen er hageekspert, blomsterdekoratør og forfatter, som deler sine grønne tips på skarpihagen.no og i Grøntpodden.

Nå er han også aktuell som dommer i Sommerhytta på Tv2.

Se mer

Mange fordeler

Når det kommer til vekstvilkår, finnes det mange fordeler med en krukkehage hvor plantene er plantet separat. Det gjør det enklere å tilpasse plantenes krav til vokseplass som jordtype, gjødsel og vanning.

Dette gjør at vi kan ha skreddersydde løsninger som ivaretar fuktelskende surjordsplanter og tørketålende sukkulenter side om side.

Ser vi at en vekst ikke trives i solen, kan krukken flyttes til en mer skyggefull plassering, slik at alle krav imøtekommes.

Til store tunge krukker er det smart å ha en krukketralle, slik at de enkelt kan flyttes rundt på ved behov.

En annen fordel med krukkehagen er at den kan tilpasses enhver plass, uansett størrelse eller form. Utvalget i krukker og planter er nemlig enormt!

I en leilighet med liten eller ingen uteplass, kan du fortsatt nyte gleden av å dyrke planter ved å fylle vinduskarmene med vekster til pryd eller nytte. Visste du at du kan dyrke både agurk og tomat i et solrikt vindu?

<b>FORDEL MED KRUKKER:</b> Fordelen med krukker er å kunne ha vekster med helt ulike krav til jordsmonn side om side, slik som påfuglblomst og kaktus. Alle kan få det de trives best med av jordtype, vann og gjødsel.
FORDEL MED KRUKKER: Fordelen med krukker er å kunne ha vekster med helt ulike krav til jordsmonn side om side, slik som påfuglblomst og kaktus. Alle kan få det de trives best med av jordtype, vann og gjødsel. Foto: Espen Skarphagen

Les også: Dette ertetrikset kan alle prøve hjemme

Skap soner med krukker

Det er også enkelt å møblere balkongen eller terrassen med frodige vekster.

Har du stor terrasse, kan krukkevekstene brukes til å ramme inn sitteplassen eller skape gode skiller mellom ulike soner, som sittegruppe og spiseplass.

For deg med en stor hage, kan vekster i krukker brukes til å fylle tomme hjørner, ramme inn inngangspartier eller skape spennende soner i områder der det trengs å piffes litt opp.

For deg med hage bestående av grunn og karrig jord, kan store fine krukker være løsningen. De kan plasseres strategisk i uterommet og gjøre det frodig ved hjelp av ettårige eller flerårige busker eller stauder.

Med krukkehagen kan du lettvint bytte ut enkelte planter etter sesong og behov. Begynner noen vekster å se litt tufse ut, kan du supplere med friske sesongblomster.

Dette gjør det mulig å nyte blomstringen og fargene til ulike planter fra tidlig vår til sen høst. Bonusen er all maten du gir insektene.

<b>FRODIG SITTEPLASS:</b> På sensommeren kan man virkelig pakke seg inn i grønne og frodige vekster. Her er de plassert rundt en sitteplass, der de skjermer for innsyn og skaper fine soner.
FRODIG SITTEPLASS: På sensommeren kan man virkelig pakke seg inn i grønne og frodige vekster. Her er de plassert rundt en sitteplass, der de skjermer for innsyn og skaper fine soner. Foto: Espen Skarphagen
<b>LETTSTELTE KRUKKER:</b> Et lite bord med kaktus i sydveggen er kanskje den enkleste krukkehagen, siden den nærmest klarer seg selv hele sommeren. Med en kjølig og tørr vinter vil mange blomstre om sommeren.
LETTSTELTE KRUKKER: Et lite bord med kaktus i sydveggen er kanskje den enkleste krukkehagen, siden den nærmest klarer seg selv hele sommeren. Med en kjølig og tørr vinter vil mange blomstre om sommeren. Foto: Espen Skarphagen

Helårsvekster i krukker

Det finnes en rekke planter som klarer seg fint i krukker året rundt, men det er et par ting du bør huske på:

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Vekster som er plantet i krukker lever et tøffere liv enn dem som er plantet i bakken. Det er større svingninger med tørke, dårligere næringstilgang og ikke minst kulde om vinteren.

Røttene til planter som står plantet i bakken, er mer beskyttet enn de som står i en krukke.

I tillegg kan røttene utvikle seg så langt de vil, i takt med veksten til planten. Når hele rotklumpen står i en krukke, og får kulde inn fra alle kanter, vil det være ekstra tøft for vekstene.

Derfor er det alltid lurt å legge på en til to klimasoner når plantene skal velges. Bor du klimasone H3, vil det altså være lurt å velge planter som klarer klimasone H4/H5, for å være sikker på at de vil klare seg i krukker året rundt.

<b>TA INNEPLANTENE UT:</b> En rekke av våre inneplanter stortrives ute på terrassen eller i hagen om sommeren, hvor de kan samle krefter før en ny vinter inne. Disse sommergjestene er et godt supplement til krukkehagen, men husk å gi dem en myk start med herding før de settes ut!
TA INNEPLANTENE UT: En rekke av våre inneplanter stortrives ute på terrassen eller i hagen om sommeren, hvor de kan samle krefter før en ny vinter inne. Disse sommergjestene er et godt supplement til krukkehagen, men husk å gi dem en myk start med herding før de settes ut! Foto: Espen Skarphagen

Les også (+): Må vi søke kommunen før vi setter opp badestamp?

Velg riktige planer til krukkene

Tenk på lysforholdene og klimaet i ditt område når du velger planter til krukkehagen din. Velg vekster som trives under dine forhold, og som passer til din innsats for stell og pleie.

Velg passende krukker: Velg krukker som passer til størrelsen på plantene dine og stilen på ditt uterom. Husk å velge krukker med dreneringshull for å unngå overvanning og sur jord.

Tenk stort: Velg krukker med stort jord-volum om uteplassen din tillater det. Det gir stabile forhold for røttene og enklere vedlikehold.

Sørg for godt vedlikehold: Husk å vanne og gjødsle plantene regelmessig, og fjern visne blader og blomster for å opprettholde en sunn vekst og kontinuerlig blomstring på sommerblomstene.

Vær kreativ: Ikke vær redd for å eksperimentere med ulike planter, arrangementer og stiler. Krukkehagen din er en gøyal måte å uttrykke seg på, og den kan enkelt endres om du blir lei. La deg inspirere til å teste nye og spennende vekster!

Flytt ut: Ta med stueplantene ut på sommerferie. Husk bare å sjekke hva de ulike vekstene tåler av minimumstemperatur, og gi dem en forsiktig tilvenning for en sommer ute i det fri.

<b>GJØR DET SELV:</b> Krukker behøver ikke å være så kostbart. Med et stort blad som form, er det enkelt å støpe en skål i betong, som egner seg perfekt til takløk på terrassen eller i hagen.
GJØR DET SELV: Krukker behøver ikke å være så kostbart. Med et stort blad som form, er det enkelt å støpe en skål i betong, som egner seg perfekt til takløk på terrassen eller i hagen. Foto: Espen Skarphagen
<b>KRUKKER AV LEIRE:</b> Krukker av leire og terrakotta puster og blir gjerne mosegrodde etter en sommer med vanning av hortensia, som elsker jevn fuktighet.
KRUKKER AV LEIRE: Krukker av leire og terrakotta puster og blir gjerne mosegrodde etter en sommer med vanning av hortensia, som elsker jevn fuktighet. Foto: Espen Skarphagen

Les også: Etter å ha ryddet seg gjennom villnis og kratt, har Per Øivind og Petter skapt en majestetisk og elegant hage

Vedlikeholdsfri og lettstelt

Ønsker du en krukkehage som er relativt vedlikeholdsfri og lettstelt, vil det være smart å velge kvalitet på plantekarene slik at de er frostsikre og tåler vinteren.

Husk at god drenering er grunnleggende for å lykkes. I tillegg finnes det en rekke stauder, busker og små trær som egner seg godt i krukker.

Selv om de flerårige vekstene klarer seg selv er det alltid lov å supplere med litt sommerblomstrende fargeklatter.

Robuste stauder:

Solhatt, stjerneskjerm, oktoberbergknapp, løytnantshjerte, kattemynte, forglemmegeisøster, alunrot, aksveronika, salvie, storkenebb, storhjortetrøst og vårkjærminne.

Busker som tåler en trøkk:

Buskmure, blærespirea, brudespirea, syrinhortensia, skjærsmin, lavendel, Rhododendron, sibirertebusk, honningbær, rips, solbær og stikkelsbær.

Små trær som holder formen:

Hengelerk, hengeblodbøk, storrobinia, sørgebjørk, kornell, kjeglegran, tuja, barlind, prydeple, furu, søyleeple og diverse Salix

Klatrende vekster:

Alpeklematis, klatrehortensia, humle og villvin

<b>KORTREIST LYKKE:</b> En rekke vekster er både dekorative og spiselige. Hvorfor ikke dyrke fiken i krukke? Fruktene modnes på sensommeren og smaker deilig i salaten.
KORTREIST LYKKE: En rekke vekster er både dekorative og spiselige. Hvorfor ikke dyrke fiken i krukke? Fruktene modnes på sensommeren og smaker deilig i salaten. Foto: Espen Skarphagen