Slik planter du krokus
Krokusen er en skikkelig tøffing
Med litt planlegging kan du få en fin hage med krokus allerede før snøen forsvinner om våren.
Det er noe helt spesielt å se små blomster brøyte seg vei ut av snøen. Det setter en umiddelbart i vårstemning, og borte er alle minner om kalde vinterdager med snømåling og frosne føtter. Den første krokusen er et vakkert og herlig vårtegn.
- Sett blomsterløken om høsten og gled deg til fargesprakende vårtegn så snart snøen smelter, oppfordrer Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter.
Start krokus-plantingen om høsten
Grunnlaget for en vakker hage eller balkong, kan du nemlig legge allerede på høsten.
Blomsterløken har en innebygget "matpakke" med seg i løken, og blomsten overlever vinteren på denne næringen.
- Å sette blomsterløker krever ingen grønne fingre for stort enklere kan det ikke bli. Når løken settes riktig, trenger du ikke å gjøre noe med dem underveis, sier Tonje Bergh. Vårblomstrende løk kan settes fra september til november, men pass på at det gjøres i god tid før frosten kommer. Løken trenger litt tid til å danne røtter.
Krokus blomstrer et halvt år
Sett gjerne krokusen sammen med andre blomsterløker som har andre blomstringstider.
- Vinterblom og snøklokke blomstrer først, så følger krokus, narsiss, snøstjerne og de tidligste tulipansortene. I april og mai står perleblomstene, tulipan og de imponerende keiserkronene for tur, og i midten av mai og langt inn i juli blomstrer prydløk og rutelilje, sier Bergh.
Planter du den rette samlingen, kan du med andre ord glede deg over et praktfullt, fargerikt blomsterbed i et halvt år.
Plant under et tre
Plasskrevende er de heller ikke, disse små vårtegnene. Plant for eksempel krokusløken i et bed med stauder. Da vil de titte frem lenge før de andre blomstene i bedet. Under trær, i plenen og i egne krukker er det også flott med krokus om våren.
- Blomsterløken er det man kan kalle et av naturens mange mirakler. Det er ganske fascinerende at en stygg, liten løk forandres til en nydelig blomst i løpet av vinteren, sier Bergh.
Friske løker
Hagesenterkjeden Bo Grønt råder deg til å kontrollere løken godt når du kjøper den. En løk som er myk og fuktig holder nemlig ikke god kvalitet, og pass også på at ingen av løkene i posen har skimmel eller råte.
Ifølge BoGrønt er en hard og tørr utside et tegn på at løken er blitt oppbevart korrekt. Et annet kvalitetstegn er knollens størrelse.
- Husk at store løk gir store blomster, lyder oppfordringen fra dem.
Legg bort over vinteren
Har du kun en liten veranda eller hage, har Bo Grønt et godt råd til deg.
"Plant løk i en krukke, og når krukken er avblomstret kan du ta løken ut og bruke potten til for eksempel sommerblomster. Løken kan legges til lagring til høsten når du setter du dem i krukken igjen. Har du flere krukker, kan eventuelt hele krukken med løk settes vekk til neste blomstringssesong", skriver hagesenterkjeden på sine hjemmesider.
Hardfør krokus
Når det gjelder stell, er ikke krokus en krevende plante. Husk bare å vanne løkene i tiden etter setting, da dette stimulerer rotveksten.
- Jo tidligere røttene dannes, jo raskere tåler løken frost og kulde, sier Bergh.
Under blomstringen klarer krokusen seg mer eller mindre selv, og etter blomstring skal du la den være i fred og gi bladene anledning til å visne av seg selv. Gi dem gjerne litt gjødsel etter avblomstring, slik at næringen trekker ned i løken.
- På denne måten sikrer du en rik blomstring neste vår, sier Bergh.
Slik setter du blomsterløk:
-Finn et passende sted, for eksempel i plenen, mellom små busker og stauder eller i bed
-Grav et romslig hull med jevn bunn
-Alle blomsterløker av samme sort bør samles i grupper
-Sett en løk dobbelt så dypt som den selv er høy
-Pass på at spissen peker opp
-Legg jorden tilbake og pakk godt over
-Vann i tiden etter planting for å stimulere til rotvekst
Les også:
Er du på jakt etter innredningsideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide
Denne saken ble første gang publisert 10/08 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.